Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Νέα αντιπαράθεση για το θαλάσσιο μέτωπο. Ο Κ. Σπαρτινός εγκαλεί τον Κ. Πελετίδη


Nέος γύρος αντιπαράθεσης για το θέμα του θαλασσίου μετώπου ξεκινά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Δήμου Πατρέων, μετά και την αλλαγή σκυτάλης στον ΟΛΠΑ.
Ο βουλευτής και επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας στον Δήμο Κώστας Σπαρτινός, με αφορμή ενέργειες του «κόκκινου» δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, εγκαλεί το δήμαρχο Κώστα Πελετίδη για την άρνησή του να συζητήσει επί του πρόσφατου σχεδίου παραχώρησης, του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα.
Στην δήλωσή του ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σπαρτινός, αναφέρει τα εξής:
«Με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 5/11/2015 με τίτλο «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2012, «για την ενεργειακή απόδοση …» εγκρίθηκαν «Ρυθμίσεις για τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας» με τις οποίες αντιμετωπίζεται πλέον η περιοχή του Δυτικού Πειραιά ως περιοχή στρατηγικής παρέμβασης με στόχο την ποιοτική αναβάθμισή της, με την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας περιβάλλοντος και υποδομών, καθώς και διεξόδου αναψυχής προς το θαλάσσιο μέτωπο. Συγκεκριμένα προτείνονται χρήσεις αναψυχής, χώροι αστικού πρασίνου, εμπλουτισμένες με εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας που θα εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο τόσο τις ανάγκες του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας όσο και τις ανάγκες του Δυτικού Πειραιά.
Επίσης προβλέπεται η πολεοδόμηση της περιοχής ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι που θα καθοριστούν από πολεοδομική μελέτη ανάπλασης, η οποία θα εκπονηθεί από το Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας.
Η ρύθμιση που ψηφίστηκε είχε υποστηριχθεί στο σύνολό της από το Δήμο, ο οποίος είχε ουσιαστική συμμετοχή στην επεξεργασία της και το Δημοτικό του Συμβούλιο την είχε εγκρίνει με την υπ' αριθμόν 70/2015 απόφασή του. Επιπλέον τη ρύθμιση είχαν στηρίξει ο Δήμος Πειραιά και όλοι οι δήμοι της Β' Περιφέρειας Πειραιά, δηλ. Νίκαιας-Ρέντη, Κορυδαλλού, Περάματος και Σαλαμίνας.
Τα παραπάνω είναι χρήσιμο να τα λάβουμε υπόψη μας για τη συζήτηση που γίνεται (η καλλίτερα που πρέπει να γίνει) για το ανάλογο ζήτημα του θαλάσσιου μετώπου της Πάτρας. Γιατί προκύπτει ένα βασικό συμπέρασμα που κάποιοι θέλουν να αγνοούν : ότι η Κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να παραδώσει μέσω ΤΑΙΠΕΔ ή με άλλο τρόπο στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση περιοχές για τις οποίες έχει δεσμευτεί τόσο ο Πρωθυπουργός προεκλογικά όσο και ο Υπουργός Ναυτιλίας στις προγραμματικές δηλώσεις του Οκτωβρίου (όταν είχε ρητά αναφερθεί στο Κερατσίνι-Δραπετσώνα και στην Πάτρα) ότι θα αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες. Οι δύο περιπτώσεις μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικές αλλά το πολιτικό μήνυμα είναι το ίδιο.
Άλλη μια σημαντική πτυχή από τον περίπτωση Κερατσινίου-Δραπετσώνας είναι ότι οι Δήμοι και το κίνημα των πολιτών της περιοχής βοήθησαν ουσιαστικά την προώθηση των στόχων τους συμμετέχοντας στην όλη προσπάθεια και κάνοντας προτάσεις υλοποιήσιμες και κομματικά ανυστερόβουλες. Ξεπερνώντας τον πειρασμό της εύκολης αντιπολιτευτικής ρητορείας. Και αναλαμβάνοντας και στη φάση της υλοποίησης την κατάστρωση σχεδίου, οργανωμένου και επιστημονικά τεκμηριωμένου, με προοπτική και συνολική προσέγγιση. Πρωτοβουλία που μαθαίνουμε ότι ήδη έχουν αναλάβει άλλοι φορείς της πόλης (με τη συγκατάθεση ή την αντίθεση της δημοτικής αρχής;).
Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα: Τι ακριβώς συμβαίνει στην Πάτρα;
Σε αντίθεση με το προαναφερθέν παράδειγμα, η δημοτική αρχή δεν δέχεται καμία συζήτηση με την Κυβέρνηση, παρόλο που έχει λάβει ένα προσχέδιο «οδικού χάρτη» από τον Υπουργό Ναυτιλίας με άμεσα αποτελέσματα για την πόλη, στο οποίο ρητά προβλέπεται η μη εμπορευματοποίηση, ιδιωτικοποίηση και εκμετάλλευση του μετώπου από το ΤΑΙΠΕΔ και από κανέναν άλλο, επιμένοντας να διαβάζει ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που αναφέρονται στο προσχέδιο.
Η στάση αυτή, γεννά με τη σειρά της επιπρόσθετα ερωτήματα, όπως:
· Γιατί ο κ. Δήμαρχος δεν θέλει να επανέλθει στη συζήτηση; Μήπως είναι εκτεθειμένος απέναντι στον υπουργό Ναυτιλίας και βέβαια ακόμα περισσότερο απέναντι στην πόλη και τους δημότες;
· Έχει αντιπρόταση στηριγμένη στα πραγματικά δεδομένα ή προτιμάει να κολυμπάει σε θολά νερά;
Η Πρωτοβουλία Πολιτών παρ' όλες τις αντιρρήσεις της, ζήτησε συνάντηση με τον Υπουργό, η οποία από όσο γνωρίζουμε θα πραγματοποιηθεί. Ο κ. Δήμαρχος θα συμμετέχει στη συνάντηση αυτή; ή θα εκχωρήσει την αρμοδιότητα και την ευθύνη του απέναντι στο λαό της Πάτρας σε τρίτους; Μήπως θα προτιμήσει να κρυφτεί πίσω από τον συμπαθέστατο άμισθο σύμβουλό του για θέματα πόλης;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου