Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Untitled

ΠΑΤΡΑ: Αντιδρούν οι φοιτητές της Δραματικής Σχολής! Δηλώνουν πως ο Καζάκος την υποβαθμίζει! Ολη η επιστολή

«Όποιος δεν ξέρει την αλήθεια, είναι απλώς βλάκας. Όποιος την ξέρει και τη διαστρεβλώνει, είναι εγκληματίας.»         ( Η ζωή του Γαλιλαίου, Μπ.Μπρεχτ)


Με αφορμή το Δ.Σ. της 6ης Ιουλίου 2016
Είμαστε οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και δε θα σταματήσουμε να αντιτασσόμαστε στη συνεχή προσπάθεια του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κου Καζάκου να υποβαθμίσει τη Σχολή μας. Καλούμε τους πολίτες της Πάτρας, αλλά και όσους ενδιαφέρονται για τη θεατρική εκπαίδευση να πάρουν θέση.
Η Σχολή μέχρι πέρυσι λειτουργούσε με ένα έτος προκαταρκτικό και τρία αναγνωρισμένα έτη σπουδών. Ο κος Καζάκος τον Σεπτέμβριο του ’15 μετέτρεψε το προκαταρκτικό έτος σε πρώτο, δημιουργώντας εκπαιδευτικό πρόβλημα και οικονομικό κόστος.  Στο Δ.Σ της 6ης Ιουλίου με συνοπτικές διαδικασίες και με την κάλυψη του Δήμου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής υποβάθμισε τη Σχολή, μειώνοντας τα χρόνια φοίτησης από τέσσερα σε τρία, προφασιζόμενος οικονομικούς λόγους. Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι θα προωθήσει την ένταξη της Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών μέσω του Υπουργείου, με τον Δήμαρχο κο Πελετίδη να δηλώνει ότι «ο Δήμος δεν έχει δουλειά να συντηρεί μια Δραματική Σχολή».  Έτσι, για το επόμενο σπουδαστικό έτος και μέχρι την ένταξη της Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, δε θα πραγματοποιηθούν Εισαγωγικές Εξετάσεις. Να διευκρινίσουμε, ότι κανείς μας δε διαφωνεί με ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ανωτατοποίησης των δραματικών σχολών, το αντίθετο μάλιστα. Ένα τέτοιο πλάνο όμως, ακόμα κι αν δρομολογηθεί από αύριο χρειάζεται μερικά χρόνια προετοιμασίας για να υλοποιηθεί, κι όταν ρωτήθηκαν οι αρμόδιοι τι έχουν σκοπό να κάνουν με τη Σχολή μας μέχρι τότε, απάντησαν πως θα το σκεφτούν από του χρόνου. Μάλλον, όμως, δε θα χρειαστεί να σκεφτούν και πολύ∙ η διεκδίκηση της ανωτατοποίησης μιας Σχολής δεν συνάδει με την υποβάθμισή της σε τριετή, αφού όλες οι ανώτατες Σχολές στην Ελλάδα έχουν τουλάχιστον τετραετές Πρόγραμμα Σπουδών.  Επιπλέον, ακόμα και στην περίπτωση που γίνει ανωτατοποίηση, το πτυχίο των αποφοίτων από μια Σχολή τριετούς φοίτησης θα είναι ήδη υποβαθμισμένο.
Προφανώς, ο κος Καζάκος και μέλη της πλειοψηφίας του ΔΣ, ζύγισαν τα πράγματα και κατέληξαν ότι η πόλη της Πάτρας έχει περισσότερη ανάγκη τις πολυδάπανες παραγωγές του κου Καζάκου (που, άλλωστε, ο ίδιος δήλωσε στο Συμβούλιο ότι εξαιτίας δικών του λανθασμένων υπολογισμών έπεσε έξω οικονομικά το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. φέτος) από μια Δραματική Σχόλη, που θα προσφέρει κάθε χρόνο νέους καλλιτέχνες, θα προσελκύει σπουδαστές από άλλες πόλεις και θα ανεβάσει το θεατρικό επίπεδο, όχι μόνο της Πάτρας αλλά και της Ελλάδας με τις υψηλές εκπαιδευτικές προδιαγραφές που πληρούσε μέχρι τώρα. Οι πρώτοι απόφοιτοι της Σχολής και το αποτέλεσμα που έφεραν δεν θεωρήθηκαν καν άξια σχολιασμού και αξιολόγησης από τα μέλη της πλειοψηφίας και κυρίως από τον κο Καζάκο, ο οποίος επιδεικτικά απείχε από όλες τις ανοιχτές παραστάσεις και αρνήθηκε να παραδώσει έστω και ένα πτυχίο στους νέους αποφοίτους. Το μόνο πράγμα που φαινόταν να τον ενδιαφέρει, ήταν το πώς θα ξεμπέρδευε πιο γρήγορα με αυτή τη Σχολή που στερεί χρήματα από τις επόμενες παραγωγές του.
Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η αυτοανακήρυξη του κου Καζάκου σε Διευθυντή Σπουδών της Σχολής, πλαισιωμένου από τη θεατρολόγο κα Συγκλητική Βλαχάκη και τον υπεύθυνο χώρου Μπάρι κο Περικλή Βασιλόπουλο. Η επιτροπή αυτή δε μπορεί να εγγυηθεί την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της εκπαιδευτικής διαδικασίας, το  οποίο είναι και το ζητούμενο. Να σημειωθεί ότι ο κος Καζάκος έχει δηλώσει ότι δε γνωρίζει τίποτα για την εκπαιδευτική μέθοδο που διδάσκεται στη συγκεκριμένη Δραματική Σχολή και δεν επιθυμεί να παρέμβει στο Πρόγραμμα Σπουδών, εν τούτοις τοποθετεί τον εαυτό του στη θέση του Διευθυντή Σπουδών και δεσμεύεται ότι θα το διασφαλίσει. Πώς θα διασφαλίσει κάτι που δεν γνωρίζει, θα αναρωτιόταν κανείς.
Σε συνάντηση αντιπροσωπείας των σπουδαστών με τον Δήμαρχο τον Ιούνιο του  2016, παρουσία του προέδρου του Δ.Σ. κου Τερζή, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. δεσμεύτηκε προσωπικά να μην αλλάξει το Πρόγραμμα Σπουδών και τη φιλοσοφία της Σχολής, και να συνεχίσει τη συνεργασία με τους καθηγητές που την πρεσβεύουν για τα επόμενα τρία χρόνια. Την ημέρα του Δ.Σ., βέβαια, ο κος Καζάκος δεν είχε ούτε καν ενημερώσει τους καθηγητές αν θα συνεχίσουν ή όχι να διδάσκουν στη Σχολή. Με λύπη μας παρατηρούμε πως, τέσσερα χρόνια μετά τη λειτουργία της Σχολής μας, ο κος Καζάκος αρνείται να μας πάρει σοβαρά και μας αντιμετωπίζει σαν παιδάκια που κάνουμε το χόμπι μας με τους καθηγητές μας. Δε μπορούμε να γράψουμε τίποτα που να αλλάζει αυτή του την άποψη, μόνη μας απόδειξη είναι η δουλειά μας, την οποία δεν ευκαίρησε να δει μέσα σε έναν μήνα συνεχόμενων παρουσιάσεων.
Θεωρούμε τις προθέσεις του κου Καζάκου ασαφείς και τον ίδιο αναξιόπιστο για να αποφασίσει το μέλλον της Δραματικής Σχολής επειδή παρόλο που από την αρχή της χρονιάς έχει δηλώσει ενώπιον όλων μας ότι δεν προτίθεται να διαταράξει το Πρόγραμμα Σπουδών της Σχολής, εν τούτοις:
Πραγματοποίησε αλλαγές μείζονος σημασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, διαταράσσοντας την ομαλή ροή της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Επέβαλλε τη διεξαγωγή ενδοσχολικών εξετάσεων 1ου εξαμήνου, χωρίς τη συνεννόηση και την έγκριση του διδακτικού προσωπικού, για να ελέγξει την πορεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ωστόσο, στις εξετάσεις του 2ου εξαμήνου επέλεξε να μην παρευρεθεί ούτε σε μία τελική παρουσίαση ολοκληρωμένης δουλειάς κανενός από τα τέσσερα έτη.
Σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς αποποιούνταν τις ευθύνες γα τη λήψη αποφάσεων, «πετώντας το μπαλάκι» στη Δημοτική Αρχή.
Με την εισήγηση στο Δ.Σ., αυτοπροτάθηκε για τη θέση του Διευθυντή Σπουδών, χωρίς να έχει οργανώσει, ως όφειλε, το Πρόγραμμα Σπουδών για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.
Ο κος Καζάκος, τον οποίο με το ζόρι και την τελευταία στιγμή πείσαμε να παρευρεθεί στη συνεδρίαση, δε θεώρησε σημαντικό να συμμετέχει στη συζήτηση. Ποιος είναι τελικά αρμόδιος να μιλήσει; Ο Δήμαρχος, που όσες δεσμεύσεις και να κάνει δεν έχει καν δικαίωμα ψήφου στο Δ.Σ.; Ο Πρόεδρος, που κατά βούληση παρουσιάζεται άλλοτε ως πλήρως ενημερωμένος και άλλοτε ως ανενημέρωτος; Ή ο θεσμικά αρμόδιος Καλλιτεχνικός Διευθυντής; Ο τελευταίος, βέβαια, συνηθίζει να πίνει το αμίλητο νερό στις επίσημες συνεδριάσεις του Δ.Σ.
Με την ελπίδα για μια ομαλή συνέχιση των Σπουδών μας, κάναμε υπομονή όταν ο κος Πελετίδης έκανε δηλώσεις για τον νέο Καλλιτεχνικό Διευθυντή, πριν ακόμα γίνει ακρόαση για την θέση.
Κάναμε υπομονή όταν ο κος  Καζάκος έφερε νέους καθηγητές στη Σχολή, με άλλη εκπαιδευτική νοοτροπία, με μέλη του Δ.Σ. να είναι ανενημέρωτα σε σχέση με τις προσλήψεις των νέων καθηγητών και όταν απαξίωσε τη δουλειά μας με την απουσία του.
Κάναμε υπομονή όταν σε κλειστές συζητήσεις ο κος Καζάκος μάς έλεγε ότι υπάρχουν «κάποιοι» που μας χαρακτηρίζουν ως υποκινούμενους, μας κατηγορούν για αντικομμουνισμό, θεωρούν ότι οι καθηγητές μας έχουν εκτεθεί πολιτικά και πρέπει να απολυθούν. Παρόλα αυτά μερικές μέρες μετά μπροστά στο Δ.Σ. (και το μαγνητόφωνο που κατέγραφε τα πρακτικά) μας προέτρεπε να ξεχάσουμε ό,τι είχε ειπωθεί και να μην το αναφέρουμε.
Κάναμε υπομονή όταν τα μέλη της πλειοψηφίας δήλωναν με αναίδεια την πλήρη άγνοιά τους για το Θέατρο και την εκπαίδευση, αλλά και τη διάθεσή τους να ψηφίσουν οτιδήποτε, αρκεί να είναι στην εισήγηση της παράταξής τους.
Κάναμε υπομονή όταν χρησιμοποιήθηκε επανειλημμένως κάθε δικαιολογία για να μη γίνει συνεδρίαση του Συμβουλίου με θέμα τα προβλήματα της Σχολής  και όταν προσβλήθηκε η κριτική και πολιτική μας σκέψη, με δικαιολογία το νεαρό της ηλικίας μας.
Η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Απαιτούμε να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της Ιδιωτικής Δραματικής Σχολής τετραετούς φοίτησης και η λειτουργία της, βασισμένη στο υπάρχον Πρόγραμμα Σπουδών υψηλών προδιαγραφών. Έχουμε επενδύσει χρόνο, χρήμα και κόπο στη Σχολή αυτή, στην οποία βρεθήκαμε από επιλογή μας, και για τον λόγο αυτό απαιτούμε τη σταθερότητά της. Προσβάλλουμε την εισήγηση που υπερψηφίστηκε στο Δ.Σ. την 6η Ιουλίου 2016, επειδή δε συντάχθηκε και δεν προτάθηκε από τον αρμόδιο Καλλιτεχνικό Διευθυντή κο Καζάκο, αλλά από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κο Τερζή και επειδή οδηγεί στην υποβάθμιση των Σπουδών μας και στο σταδιακό κλείσιμο της Σχολής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου