Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Δυτ.Ελλάδα: Πλησιάζει η ώρα της κρίσης για τους υπαλλήλους που εμπλέκονται σ' αυτό – Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τους επιχειρηματίες που έβαλαν... χέρι στο δημόσιο χρήμα




Στους... δαιδάλους των γραφειοκρατικών διαδικασιών, με τις οποίες συνοδεύτηκε το πέρασμα στην εποχή του “Καλλικράτη”, χάθηκε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η υπόθεση των πρώην υπαλλήλων της Υπηρεσίας Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης...

Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, εξαιτίας της ανάμιξής τους στην υπόθεση των παράνομων επιδοτήσεων (υπό την ιδιότητά τους τότε ως στελεχών της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας).

Υπενθυμίζεται ότι στο πόρισμα της ΕΔΕ, που είχε διενεργήσει, κατόπιν σχετικής εντολής του κ. Αποστολόπουλου, ο γενικός διευθυντής της τότε Περιφέρειας, Σάκης Παναγιωτόπουλος, καταλογίζονταν ευθύνες στους δύο συγκεκριμένους υπαλλήλους, για σημαντική παραβίαση του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, που επισύρουν ποινή η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι και σε απόλυση.

Πρόκειται για υποθέσεις που είχαν ξεσηκώσει σάλο στην τοπική κοινωνία και ευρύτερα, με πρωταγωνιστές γνωστούς επιχειρηματίες της Πάτρας, αλλά και δραστηριοποιούμενους σε ΜΜΕ.

Ο πρώτος εξ αυτών, ο οποίος απασχολεί, επίσης, το ΣΔΟΕ και άλλες ελεγκτικές αρχές και υπηρεσίες, είχε λάβει επιδότηση χωρίς να τη δικαιούται, αφού δεν συγκέντρωνε τις απαιτούμενες από τη νομοθεσία προϋποθέσεις. Μάλιστα, δεν είχε μείνει εκεί, αλλά, με την έγκριση της επιδότησης, είχε καταφέρει να πάρει και δάνειο από τράπεζα, το οποίο, όμως, δεν άρχισε να αποπληρώνει ποτέ.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά εμπόρους κρεάτων, οι οποίοι είχαν πετύχει να διπλοεισπράξουν κι αυτοί επιδότηση, λαμβάνοντας από το... πουθενά ποσό 500.000 ευρώ. Άλλη υπόθεση αφορά άνθρωπο που δραστηριοποιείται επί σειρά ετών σε ΜΜΕ της Πάτρας και ο οποίος έλαβε επιδότηση, αλλά δεν τήρησε τους όρους της, με συνέπεια αυτή τη στιγμή η εταιρεία του να έχει κληθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Αυστηρές οι εντολές, χαλαρές οι ενέργειες

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Σεπτέμβριο του 2010, οπότε και αποκαλύφθηκαν όλες αυτές οι υποθέσεις, στις οποίες εμπλεκόταν πάντα το όνομα συγκεκριμένων υπαλλήλων, ο τότε γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας και ήδη γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δ. Ελλάδας και Ιονίου, Τάσος Αποστολόπουλος, είχε θέσει σε διαθεσιμότητα τα εν λόγω στελέχη της Περιφέρειας και είχε δώσει ρητή εντολή για την ταχύτερη δυνατή έρευνα των υποθέσεων, την εξακρίβωση του βαθμού εμπλοκής τους και την επιβολή των προβλεπόμενων αυστηρών κυρώσεων σε βάρος τους.

Ωστόσο, από τότε παρήλθαν σχεδόν 10 μήνες, σχεδόν τίποτα δεν προχώρησε και δίκαια η κοινή γνώμη άρχισε να αγανακτεί, υποψιαζόμενη “κουκούλωμα”.

Από πλευράς των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας προβαλλόταν, βέβαια, η εξήγηση ότι η καθυστέρηση (την οποία και οι ίδιοι ομολογούσαν, φυσικά) οφειλόταν στο ρευστό τοπίο που προκάλεσε η πρώτη περίοδος εφαρμογής του “Καλλικράτη”, που επηρέασε και τη σύνθεση και τις αρμοδιότητες των υπηρεσιακών συμβουλίων.

Ενθαρρυντικές ενδείξεις τον Απρίλιο

Τα πράγματα φάνηκε να μπαίνουν σε μία σειρά τον περασμένο Απρίλιο, όταν και ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών η δημιουργία πενταμελούς Υπηρεσιακού Συμβουλίου στην έδρα κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης, προκειμένου ν' αντιμετωπιστούν εκκρεμείς υποθέσεις. Παρ' όλα αυτά, χρειάστηκε και πάλι να φτάσουμε στον Ιούνιο -και συγκεκριμένα στις 6 του μηνός- για να οριστεί το νέο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, με πρόεδρο τον Παναγιώτη Βαγιώτα.

Όπως επισήμαναν στο αρμόδιοι κύκλοι, η επιλογή του προσώπου αυτού δεν ήταν τυχαία. Αντίθετα, προτιμήθηκε και με κριτήριο το γεγονός ότι ο ίδιος είχε υπάρξει (στο καταργηθέν Πειθαρχικό) εισηγητής των υποθέσεων που αφορούσαν το χειρισμό των υπό έλεγχο υπαλλήλων στις περιπτώσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως σκανδαλώδεις. Κι αυτό έγινε, προφανώς, για να κερδιθεί, έστω και τώρα, χρόνος, καθώς δεν θα χρειαζόταν να ενημερωθεί από την αρχή, αφού είναι άριστος γνώστης των ζητημάτων.

Η πρώτη συνεδρίαση του νέου αυτού πειθαρχικού οργάνου έγινε μόλις την περασμένη Δευτέρα, 27 Ιουνίου. Συμφωνήθηκε, μάλιστα, προκειμένου να μην παρεμβληθούν νέα εμπόδια στον έλεγχο, να διατηρήσει την αρμοδιότητα επί των συγκεκριμένων υπαλλήλων, παρότι η Υπηρεσία τους πλέον υπάγεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση, παρέχεται η διαβεβαίωση ότι, τώρα πια -και με δεδομένο ότι από αύριο, 1η Ιουλίου, ξεκαθαρίζει οριστικά και το τοπίο, σχετικά με την όποια σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της αιρετής Περιφέρειας- θα υπάρξουν πιο ταχείς ρυθμοί στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Είναι κάτι που η κοινωνία το περιμένει, όχι με αισθήματα εκδίκησης, αλλά απόδοσης δικαιοσύνης, έστω σε κάποιες τρανταχτές υποθέσεις που συντάραξαν την κοινή γνώμη, αλλά στη συνέχεια δόθηκε -καλώς ή κακώς- η εντύπωση ότι επιχειρείται να συγκαλυφθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου