Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Πάτρα: Εγκρίθηκε από τον ΚΑΣ η χρήση του Αρχαίου Ωδείου - Δείτε τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Πάτρας


Στο Ρωμαϊκό Ωδείο θα γίνει και φέτος το 30ό Φεστιβάλ Πατρών, που ξεκινά στις 15 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 12 Σεπτεμβρίου. Χθες, Τρίτη, τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου γνωμοδότησαν ομόφωνα υπέρ της παραχώρησης του Ρωμαϊκού Ωδείου Πατρών...

με την προϋπόθεση ο αριθμός των θεατών να μην ξεπερνά τους 1.500 τη φορά, έστω κι αν το θέατρο έχει χωρητικότητα 2.300 θεατών.

Το Φεστιβάλ θ' ανοίξει ο σπουδαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος, με τη Νατάσα Μποφίλιου και τον Γιάννη Χαρούλη. Ενώ θα εμφανιστούν επίσης μερικά από τα "μεγαλύτερα"ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής.

Ο Διονύσης Σαββόπουλος θα τραγουδήσει τις διαχρονικές του επιτυχίες στις 29 Ιουλίου. Την Τρίτη 30 Αυγούστου στο Ρωμαϊκό Ωδείο θα εμφανιστούν ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Χρήστος Θηβαίος και ο Μίλτος Πασχαλίδης. Μια εβδομάδα αργότερα, στις 5 Σεπτεμβρίου, στη σκηνή του Ωδείου θ' ανέβει η Δήμητρα Γαλάνη.

Τη Δευτέρα 12 Σεπτεβρίου ο Σταμάτης Σπανουδάκης, μεταξύ άλλων, θα παρουσιάσει και τις νέες του συνθέσεις, που ολοκλήρωσε λίγο καιρό πριν.

"Μεγάλη επιτυχία για την καλλιτεχνική ζωή της Πάτρας" χαρακτήρισε το Φεστιβάλ που θα διεξαχθεί στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών η προϊσταμένη στη Διεύθυνση Προϊστορικών-Κλασσικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, Νικολέτα Δίβαρη-Βαλάκου, στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΑΣ.

Αριστοφάνης, "Αλαντίν", "Συμπέθεροι από τα Τίρανα" κλπ.
Την έναρξη των θεατρικών παραστάσεων θα σημάνει το παιδικό "Αλαντίν, 1.000 και 1 νύκτες", του Θεάτρου Καρόλου Κουν, στις 26 Ιουνίου. Ενώ στις 29 και 30 Ιουνίου ο ηθοποιός Αιμίλιος Χειλάκης θα ενσαρκώσει τον Άμλετ του Ουίλιαμ Σέξπιρ.

H επιτυχημένη κωμωδία "Συμπέθεροι από τα Τίρανα", σε σκηνοθεσία Μιχάλη Ρέππα-Θανάση Παπαθανασίου, θα "επισκεφθεί" για δεύτερη φορά το Φεστιβάλ Πατρών, στις 4 και 5 Ιουλίου. Αμέσως μετά, 6 και 7 Ιουλίου, ο Γιώργος Κιμούλης και ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης θα παρουσιάσουν το κλασικό σεξπιρικό δράμα "Οθέλλος".

Έπειτα από το ντεμπούτο στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, η επίκαιρη κωμωδία του Αριστοφάνη "Ειρήνη", σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη, θ' ανέβει στις 20 και 21 Ιουλίου στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών.

Η "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη, "ένα θερμό κήρυγμα ειρήνης και αδέλφωσης μεταξύ των Ελλήνων και όλων των λαών", σε σκηνοθεσία Θύμιου Καρακατσάνη, με τη Βάσια Τριφύλλη, τον Κώστα Βουτσά και άλλους 24 ηθοποιούς, θα βρίσκεται στην Πάτρα την πρώτη και δεύτερη μέρα του Αυγούστου.
Και συνέδριο για την ακουστική των αρχαίων θεάτρων

Επιπλέον, στις 8 και 9 Αυγούστου, η Θεατρική Εστία παρουσιάζει το αξέχαστο έργο του Δημήτρη Ψαθά "Φωνάζει ο κλέφτης", που έγινε ταινία από τον Γιάννη Διαλιανίδη το 1962. Έπειτα από σχεδόν 50 χρόνια το έργο δεν χρειάστηκε καμία επεξεργασία ή προσαρμογή στα σημερινά δεδομένα.

Στις 25, 26 και 29 Αυγούστου το Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας υποδέχεται το Εθνικό Θέατρο με τους "Σκηνοβάτες", σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, και τον "Ηρακλή Μαινόμενο", σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού. Επιπλέον, στις 9 Σεπτεμβρίου το παιδικό στέκι του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζει το "Παραμύθι χωρίς όνομα", της Πηνελόπης Δέλτα.

Οι μελωδίες της Πατραϊκής Μαντολινάτας θα "ηχήσουν" στο αμφιθέατρο του αχαϊκού μνημείου στις 9 και 10 Ιουλίου, ενώ τις τελευταίες μέρες του 30ού Φεστιβάλ Πατρών, στις 18 Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει το τετραήμερο Διεθνές Συνέδριο "Ακουστική των Αρχαίων Θεάτρων".

Ν' αποφεύγονται οι μαζικές συναυλίες
Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης τα μέλη του ΚΑΣ συμφώνησαν πως οι μαζικές συναυλίες πρέπει ν' αποφεύγονται, τόσο για την προστασία του μνημείου όσο και για την ασφάλεια των θεατών κατά την έξοδό τους από το αρχαίο θέατρο, γι' αυτό και όρισαν τον αριθμό των θεατών στους 1.500 τη φορά. Πιο λεπτομερείς ανέφεραν πως πρέπει να είναι οι προϋποθέσεις και για το "στήσιμο" των παραστάσεων.

"Οι κατόψεις και τα σκηνικά πρέπει να έχουν τις προδιαγραφές για το συγκεκριμένο θέατρο", επισήμανε ο αρχιτέκτονας, αρχαιολόγος και αναπληρωτής καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Γεώργιος Καραδέδος.

Το Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας ανεγέρθηκε νωρίτερα από το Ωδείο Αθηνών, δηλαδή το Ηρώδειο, που χρονολογείται στα 160 μ.Χ.

Στους αιώνες που ακολούθησαν, οι σεισμοί, οι πόλεμοι και οι κατακτητές κατέστρεψαν το Ωδείο και το κάλυψαν με άλλα κτίρια και χώματα. Από το μικρό λόφο, που δημιουργήθηκε, έμεναν ακάλυπτα μόνο ελάχιστα τμήματα. Το Ρωμαϊκό Ωδείο ξαναήρθε στο φως το 1889, όταν έγιναν εργασίες εκσκαφής στο λόφο, για την επιχωμάτωση του λιμανιού. Η διαδικασία αναστήλωσής του ολοκληρώθηκε το 1956, οπότε το Ωδείο απέκτησε την αρχική του μορφή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου