Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Μιά "Μάνα-Πελεκάνος" μόνο θα μας σώσει


Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυστόστομος απαντώντας στους διάφορους ανιστόρητους περί του συμβόλου της μάνας πελεκάνου εξηγεί πως:

“Tο συγκεκριμένο σύμβολο είναι χριστιανικό και συμβολίζει την ίδια τη θυσία του Ιησού Χριστού! Με τη σταύρωσή του ο Χριστός ένωσε ουρανό και Γη και συμφιλίωσε Θεό και ανθρωπότητα. Είναι ο μέγας Ειρηνοποιός και στο διηνεκές. Εκπληρώθηκαν έτσι οι προφητείες: (α) του Δαβίδ: "Τρύπησαν τα χέρια μου και τα πόδια μου" (Ψαλμ. 21,17) και (β) του Ησαΐα: "Αυτός φέρει πάνω του τις δικές μας αμαρτίες και για μας υποφέρει" (53,4). Όπως η μάνα πελεκάνος αυτοτραυματιζόμενη προσφέρει το αίμα της για να ζήσουν τα παιδιά της, σε περίπτωση που τα δαγκώσει φίδι, έτσι και ο Χριστός προσέφερε το πανάγιο αίμα του διά του σταυρού για να σώσει τον κόσμο».

Τονίζει πως η πατρότητα του συγκεκριμένου συμβόλου δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση (σε σχέση με τους Μασόνους). Χρησιμοποιήθηκε ακόμη και από τους πρώτους Χριστιανούς, στις πρώτες δεκαετίες διάδοσης του κηρύγματος του Ιησού Χριστού.
Πάντως είναι γεγονός πως το σύμβολο της «μάνας - πελεκάνου» η οποία αυτοθυσιάζεται για να σώσει τα παιδιά της, χρησιμοποιείτο και στην αρχαία Ελλάδα ως το σύμβολο της μητρικής αυτοθυσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου