Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Αριστερή Πρωτοβουλία Σπουδαστώ ΤΕΙ



"Εδώ και αρκετές εβδομάδες γινόμαστε μάρτυρες ενός παιχνιδιού που παίζεται πίσω από τις πλάτες μας. Γινόμαστε θεατές ενός θεάτρου του παραλόγου που εξελίσσεται καθημερινά και έχει πρωταγωνιστές το Υπουργείο Παιδείας, το πρόεδρο του ΤΕΙ Σ. Καπλάνη, το Συμβούλιο ΤΕΙ, αρκετούς μεγαλοκαθηγητάδες που για την πειθώ τους την δραματικότητα του ρόλου τους θα τους ζήλευαν και οι πιο πολυβραβευμένοι ηθοποιοί.

Δεν έχουν καταλάβει όμως ή μάλλον δεν θέλουν να καταλάβουν ότι σε πείσμα δικό τους οι σπουδαστές έχουν διαφορετική άποψη για το πώς πρέπει να τελειώσει το έργο που στήνουν στις πλάτες μας καθώς δεν θα έχει ευχάριστο τέλος γι αυτούς. Και αν για τα μικρά παιδιά είναι ωραία τα παραμύθια με τους δράκους και τις μάγισσες και ακούγονται ως αληθινές ιστορίες.

Στο σύνολο των σπουδαστών όμως τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα του προέδρου του ΤΕΙ και του Υπουργείου ακούγονται ως παραμύθια. Και επειδή μεγάλα παιδιά είμαστε και δεν έχουμε καμία διάθεση να διακωμωδήσουμε την ήδη σοβαρότατη κατάσταση που έχει επέλθει το ίδρυμα του ΤΕΙ Πάτρας μετά την τεράστια υποχρηματοδότηση και την αναστολή μιας σειράς εργαστηρίων και μαθημάτων αφού καθηγητές δεν υπάρχουν κρίνουμε ότι είναι αναγκαίο από τη μεριά μας να αποσαφηνίσουμε τα παραμύθια και να περάσουμε στην πραγματικότητα της κατάστασης. Να αναδείξουμε και το θύτη και το θύμα.

Οι χθεσινές δηλώσεις στα ΜΜΕ για τα γεγονότα της Τετάρτης του προέδρου του ΤΕΙ Σ. Καπλάνη, μόνο ως κωμικοτραγικές θα μπορούσε να τις χαρακτηρίσει κάποιος. Αν και δεν περιμέναμε και κάτι διαφορετικό μιας και ανήκει στον ίδιο πολιτικό πράσινο χώρο που εδώ και 2 χρόνια προσπαθεί να πείσει έναν ολόκληρο λαό ότι είμαστε οι βολεμένοι, οι κοπρίτες, οι «μαζί τα φάγαμε», ότι φταίει το δημόσιο, οι ταξιτζήδες, η νεολαία, οι συντεχνίες, η αριστερά και άλλα κατά καιρούς παραμύθια.

Κρίνουμε αναγκαίο να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους βάση και έτσι όπως τους αρμόζει. Στην συγκεκριμένη κατάσταση που βρίσκεται το ΤΕΙ Πάτρας και συνολικά η παιδεία στη χώρα το θύμα είναι ο πρόεδρος του ΤΕΙ ή εμείς οι σπουδαστές και συνολικά οι φοιτητές είμαστε τα πραγματικά θύματα και πληττόμενοι από την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε παιδεία ,εργασία και τα μακριά χέρια τους στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το Συμβούλιο του ΤΕΙ Πάτρας αλλά και ο πρόεδρός του;

Οι πραγματικοί τραμπούκοι της εύρυθμης ακαδημαϊκής λειτουργίας και της ακραίας επίθεσης που δέχεται ο χώρος της εκπαίδευσης είναι η κυβέρνηση, το υπουργείο παιδείας, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Σ. Καπλάνης και το Συμβούλιο του ΤΕΙ Πάτρας και όχι οι σπουδαστές του. Έχουν την πολιτική ευθύνη για κάθε χαμένο εργαστήριο, μάθημα και εξάμηνο και είναι οι ηθικοί αυτουργοί των επακόλουθων αντιδράσεων από την μεριά των φοιτητών. Εδώ και 3 εβδομάδες το μόνο που ακούμε είναι λόγια του αέρα. Το μόνο που βιώνουμε είναι η κοροϊδία και ο φτηνός εμπαιγμός. Αδιαφορώντας για τις ανάγκες και το συμφέρον των σπουδαστών.

Προσπαθούν να μας ταΐσουν με ψίχουλα και να περάσουν την λογική του λιγότερου κακού, όταν απαιτούμε τα αυτονόητα, για μια παιδεία με αξία, δουλειά με δικαιώματα ζωή με αξιοπρέπεια. Όταν απαιτούμε το αναφαίρετο δικαίωμα όλοι οι σπουδαστές να έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν με αξιοπρεπείς όρους τα μαθήματά τους και τις σπουδές τους. Όταν απαιτούμε αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία. Όταν διεκδικούμε να μην υποβαθμιστούν οι σπουδές μας, η εργασιακής μας προοπτικής, και συνολικά η υποθήκευση του μέλλοντος και των ζωών μιας ολόκληρης γενιάς.

Μιλάνε για κατάντια τα άτομα που οι πρακτικές και οι πολιτικές τους εδώ και δεκαετίες πάνε να καταντήσουν την παιδεία προνόμιο για τους λίγους. Έρμαιο των νόμων της αγοράς, και των επιχειρήσεων. Χωρίς πτυχία με αξία, κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και μας καλούν να δουλέψουμε για μισθούς πείνας. Είναι ίδιοι που κρατάνε υπό πραγματική ομηρία χιλιάδες σπουδαστές αφού οι πολιτικές που εφαρμόζουν και επιβάλλουν στην εκπαίδευση στέλνουν χιλιάδες καθηγητές στην ανεργία, αφήνουν χιλιάδες σπουδαστές στη μοίρα τους έξω από εργαστήρια, μαθήματα χωρίς να τους ενδιαφέρει το παρόν και το μέλλον των σπουδών τους.

Μας κρατούν όμηρους έτοιμους να μας παραδώσουν πρόθυμα στο καιάδα της ανεργίας, της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, της εργασιακής περιπλάνησης και ανασφάλειας. Και σαν να μην φτάνει αυτό ζητάνε λύτρα και από πάνω και μας στέλνουν το λογαριασμό καθημερινά καλώντας μας να πληρώσουμε τις σπουδές μας (βλ. πάσο, σημειώσεις, συγγράμματα,) να πληρώσουμε και να ξαναπληρώσουμε ένα χρέος που δεν δημιουργήσαμε, χαράτσια τα οποία είναι παράνομα και αντιλαϊκά.

Οι φοιτητές δεν είναι το πρόβλημα έχουν προβλήματα και θα διεκδικήσουμε τις λύσεις που απαντάνε πραγματικά στις ανάγκες και τα συμφέροντα μας. Ξερώντας ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, θα συνεχίσουμε στο δρόμο του αγώνα όσο αντέχουν τα όνειρα μας, όσα εμπόδια και αν μας βάζουν. Ή σπουδές για όλους ή τίποτα! Ή θα δώσετε τις λύσεις που απαιτούμε ή να πάτε σπίτια σας. Συνεχίζουμε μαχητικά τον αγώνα που έχουμε ξεκινήσει εδώ και τρείς εβδομάδες.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΤΕΡΜΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΡΩΔΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥΣ!

Οι απειλές τους δε μας τρομάζουν! Μας εξοργίζουν ακόμα περισσότερο!

ΟΛΟΙ στον ΑΓΩΝΑ - ΟΛΟΙ στις Γενικές Συνελεύσεις της επόμενης εβδομάδας".

Μια «ευγενική» απάντηση από την

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΕΙ Ε.Α.Α.Κ.''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου