Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Μυρίζει… μπαρούτι η Πέμπτη για το ΠΑΣΟΚ



Αντιμέτωπος με το αίτημα αρκετών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αλλά και υπουργών να επικυρωθεί η συμφωνία που αναμένεται να ληφθεί απόψε το βράδυ από 180 βουλευτές, θα έρθει ο πρωθυπουργός με την επιστροφή του στην Αθήνα αύριο το πρωί.

Ο ίδιος ωστόσο, διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να θέσει τέτοιο θέμα ως απόφαση, παρά μόνο δυνητικά και αυτό γιατί δεν επιθυμεί εκλογές. Και εφόσον δεν τις επιθυμεί, δεν θα προχωρήσει σε μία κίνηση με τις οποία θα διακινδυνεύσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Γι΄ αυτό και η δήλωση του Ευ. Βενιζέλου που αναφερόταν στην εθνική και πολιτική ανάγκη επικύρωσης της συμφωνίας από ευρεία πλειοψηφία είχε και τη φράση «ει δυνατόν». Είναι τα πράγματα τόσο απλά; Όχι και τόσο.

Ήδη στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ διαμορφώνονται δύο γραμμές σε σχέση με το θέμα των 180. Πολλοί βουλευτές αλλά και κάποιοι υπουργοί θεωρούν την κίνηση επιβεβλημένη ακόμα και αν παραδέχονται ότι οι περισσότερες πιθανότητες είναι να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, με επιχείρημα ότι όσο το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να σηκώνει μόνο του το βάρος κρίσιμων αλλά και σκληρών αποφάσεων θα φτάσει η στιγμή που θα οδηγηθεί σε εκλογές, πλήρως αποδυναμωμένο και μπροστά σε στρατηγική ήττα. Όσοι τάσσονται υπέρ της επικύρωσης της συμφωνίας από 180 βουλευτές δεν εκκινούν από την ίδια αφετηρία. Δεν το λένε δημοσίως, αλλά κάποιοι θεωρούν ότι αυτός είναι ο τρόπος για να φύγει ο Παπανδρέου από το κάδρο χωρίς να συγκρουστούν μαζί του και άλλοι θεωρούν επιβεβλημένη την έξοδο Παπανδρέου πριν τις εκλογές βλέποντας εξαιρετικά δυσοίωνο το μέλλον του ΠΑΣΟΚ.

Η άλλη πλευρά, αυτή των υπουργών αλλά και των βουλευτών που θέλουν να διατηρηθεί ο κ. Παπανδρέου στη θέση του και δεν επιθυμούν τις εκλογές, επίσης δεν έχουν κοινές επιδιώξεις. Κορυφαία στελέχη θέλουν τις εκλογές όσο πιο αργά γίνεται – μη φανταστείτε κανένα μεγάλο διάστημα, για δύο , τρεις μήνες μιλάμε - για να συνδεθεί με τις δύσκολες αποφάσεις ο Γ. Παπανδρέου και όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές η ανατροπή του να γίνει περισσότερο ομαλά. Υπάρχουν ωστόσο και βουλευτές αλλά και στελέχη που δεν έχουν αρχηγικές βλέψεις που πιστεύουν ότι χωρίς τον Παπανδρέου στο τιμόνι το ΠΑΣΟΚ θα κινδυνεύσει σοβαρά με διάσπαση.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης χθες είπε ότι θα ήθελε επικύρωση από 180 βουλευτές και από 200 ακόμα αλλά η κυβέρνηση πρέπει να στείλει μήνυμα ότι θα περάσει το νέο πρόγραμμα ακόμα και με 151. Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι «όταν έχουμε πόλεμο δεν κάνουμε εκλογές». Ο Θ. Οικονόμου δήλωσε ότι «οι εκλογές θα γίνουν με Παπανδρέου» και ο Γ. Μιχελογιαννάκης δήλωσε «προς Θεού όχι εκλογές» καλώντας τον Γ. Παπανδρέου να συνεχίσει χωρίς 180 ή κυβερνήσεις συνεργασίας, απλώς αλλάζοντας πολιτική. Ο πόλεμος (του ΠΑΣΟΚ και όχι της οικονομίας) ξεκίνησε...

πηγή: www.achaianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου