Απαντώντας στις ερωτήσεις του πρωθυπουργού για τη στήριξη των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.
«Ψηφίσαμε τις διατάξεις για την ανθρωπιστική κρίση, αν και θεωρούμε ότι ήταν ψίχουλα σε σχέση με αυτά που έπρεπε να δώσουμε. Με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που προτείναμε οι φτωχοί της Ελλάδας δεν θα αισθάνονταν επαίτες. Μας ρωτήσατε για τις 100 δόσεις. Φυσικά τις ψηφίσαμε, αλλά δεν είναι μεταρρύθμιση», είναι διαδικαστική ρύθμιση, όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωράκης.
«Μας ρωτήσατε για την ΕΡΤ. Είπαμε ότι συμφωνούμε για μια καινούργια δημόσια τηλεόραση γιατί το πείραμα της προηγούμενης κυβέρνησης απέτυχε παταγωδώς», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης αν και διαμαρτυρήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν φέρνει και το νόμο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες.
Κατόπιν, ο κ. Θεοδωράκης απηύθυνε μερικά ερωτήματα προς την κυβέρνηση:
«Είπατε στη Μέρκελ “πάμε μαζί”. Πάμε μαζί με τη Μέρκελ, πάμε μαζί με τους Γερμανούς ή “κόντρα στους Γερμανούς” όπως είπε ο κ. Λαφαζάνης;», αναρωτήθηκε ο κ. Θεοδωράκης και εξήγησε πως «αυτό που είπε ο κ. Λαφαζάνης για τη γερμανική Ευρώπη προσβάλει τους Γάλλους, προσβάλει τους Ιταλούς».
«Θα το δώσουμε το λιμάνι στους Κινέζους; Ναι ή όχι;», ρώτησε έπειτα ο επικεφαλής του Ποταμιού για να πάρει την απάντηση από τον κ. Δραγασάκη ο οποίος είχε σύντομο διάλογο μαζί του.
« Είχα συνάντηση με την κινεζική ηγεσία. Δεν μιλήσαμε για ιδιωτικοποίηση αλλά για κοινοπρακτικό σύστημα», εξήγησε ο κ. Δραγασάκης.
«Ο εσωκομματικός αγώνας Δραγασάκη – Δρίτσα έληξε 0-1. Οι Κινέζοι απαιτούν μια ξεκάθαρη λύση», ανταπάντησε ο κ. Θεοδωράκης και κάλεσε την κυβέρνηση: «δύο μήνες μετά να αρχίσετε να γίνεστε πιο συγκεκριμένοι. Θα δώσουμε τα αεροδρόμια στους Γερμανούς;», ρώτησε ξανά.
«Ποια είναι τελικά η άποψή σας για το κατοχικό δάνειο; Είναι τελικά ηθικό ζήτημα ή είναι υλική απαίτηση; Για εμάς το κατοχικό δάνειο είναι μια υλική απαίτηση. Είναι μια εκκρεμότητα της Γερμανίας προς την Ελλάδα» υπογράμμισε και αναφέρθηκε κατόπιν στην τραγική κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία.
«Θα πρέπει να προχωρήσουν οι επενδύσεις. Η Ελλάδα δεν θα βγει από το βούρκο εάν δεν προχωρήσουν οι επενδύσεις», τόνισε και εξήγησε ποια είναι τα θέματα που το Ποτάμι θα στηρίξει την κυβέρνηση:
«Είμαστε μαζί σας και γω δεν φοβάμαι να το πω στο να δώσουμε κάποιες μεγάλες μάχες για την υπόθεση του χρέους. Τα λεφτά των ιδιωτικοποιήσεων να μην πηγαίνουν για το χρέος αλλά σε ειδικό ταμείο για την ανάπτυξη. Να μας δώσουν απαντήσεις οι Γερμανοί για τη Siemens αλλά να μάθουμε και το τι συμβαίνει στην Ελβετία. Να ελέγξουμε όσους έχουν τα λεφτά τους έξω. Όσους κερδοσκόπησαν σε βάρος του ελληνικού λαού».
Από την άλλη, ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε τα λεφτά των υπουργών, των βουλευτών να επιστρέψουν στις ελληνικές τράπεζες. «Να παίρνουμε όλοι το ίδιο ρίσκο. Νιώθω ότι κάποιοι μιλούν εκ τους ασφαλούς», εξήγησε και διευκρίνισε πως «δεν τους ενοχοποιούμε, αλλά τώρα που ανέλαβαν κυβερνητικά καθήκοντα να έρθουν τα λεφτά πίσω».
Στη συνέχεια, ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στις διαφωνίες που έχει το Ποτάμι με την κυβέρνηση:
«Δημιουργείτε πολλά προβλήματα ως κυβέρνηση στον τομέα της Παιδείας. Ήταν πρωτοφανές να καταργήσετε τα πρότυπα σχολεία».
Κλείνοντας, ο επικεφαλής του Ποταμιού έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για λόμπι της δραχμής:
«Το λόμπι της δραχμής έχει κάποιους θιασώτες μέσα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε και υπογράμμισε πως: «Το δίλημμα της επόμενες μέρες είναι ένα: Αλλαγές και Ευρώπη ή έξοδος και τραγωδία;».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου