ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ ΟΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Σκιές διακοπής εκτέλεσης των έργων πλανώνται πάνω από την Αχαΐα
Η αναβολή δημοπράτησης των έργου της Πατρών – Πύργου ήταν μόνο η αρχή καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι χειρισμοί που έχουν γίνει από πλευράς αιρετής περιφέρειας σε ότι αφορά στη συμβασιοποίηση έργων και οι οποίοι έχουν αποφέρει την υπέρβαση κατά 106 εκατομμύρια ευρώ των χρημάτων που έχει στη διάθεσή της για την υλοποίηση «αναπτυξιακών» έργων αναμένεται να λειτουργήσει ακόμα και εντός του καλοκαιριού ως βραδυφλεγής βόμβα.
Ουσιαστικά στην σπουδή της περιφερειακής αρχής προεκλογικά να υπογράψουν συμβάσεις με εργολάβους υπερέβησαν τα ποσά που «είχαν στη διάθεσή τους» με αποτέλεσμα να έχουν προχωρήσει στην συμβασιοποίηση- εκτελεση εργολαβιών για τις οποίες τα χρήματα θα είναι εντός ολίγου ακόμα και άμεσα απαιτητά.
Σε αυτή την περίπτωση έργα όπως αυτά της Κανακάρη, της 111, της μίνι περιμετρικής και της «Χαλανδρίτσας» θα σταματήσουν να εκτελούνται καθώς δεν θα υπάρχουν χρήματα τα οποία θα πρέπει να εκταμιευτούν για την πληρωμή μέρους των εργολαβιών.
Συγκεκριμένα, με 37.000.000 ευρώ στο εθνικό σκέλος και 75.000.000 ευρώ στο ευρωπαϊκό σκέλος, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που εισηγείται η περιφερειακή αρχή είναι κυριολεκτικά «στον αέρα», αφού οι πιστώσεις για το 3ο και το 4ο τρίμηνο του έτους είναι μηδενικές.
Το μεγάλο ερώτημα, λοιπόν, είναι: ποια θα είναι η εξέλιξη των μεγάλων έργων της περιοχής, όπως η διάνοιξη της Κανακάρη, η μίνι Περιμετρική και η παράκαμψη της Χαλανδρίτσας, καθώς και πλήθος έργων για τα οποία δεν υπάρχουν επαρκείς πιστώσεις.
Τους κράζει η «αντίσταση πολιτών»
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η «Αντίσταση Πολιτών» το ύψος της χρηματοδότησης είναι γνωστό από πέρυσι με σχετικό νόμο και ερμηνευτικές εγκυκλίους του αρμόδιου υπουργείου, αλλά η Περιφέρεια συνεχίζει να υπογράφει συμβάσεις και να δημιουργεί νομικές (και άρα οικονομικές) δεσμεύσεις ακόμα και σήμερα, παρά το γεγονός πως το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ζητήσει εδώ και μήνες την εξυγίανση του προγράμματος και τη μη ένταξη νέων έργων. Χαρακτηριστικό των παραπάνω είναι ότι τον Μάρτη του 2014, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήταν η δεύτερη περιφέρεια της χώρας σε δέσμευση (συμβασιοποίηση) πόρων (overbooking) σε ποσοστό 170%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου