Δυο εισηγήσεις στα χέρια του Σαμαρά για να αντιμετωπίσει την εσωκομματική αντιπολίτευση
Με δεδομένο ότι οι προσπάθειες για να κλείσει η συμφωνία έχουν ενταθεί, είναι επακόλουθο να εντείνονται και οι διεργασίες στο εσωτερικό της ΝΔ, αφού οι αμφισβητίες του κ. Σαμαρά, έχουν θέσει τη συμφωνία με τους δανειστές ως ορόσημο για να υπάρξουν εξελίξεις στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Ο πρόεδρος τη ΝΔ εξετάζει δυο σενάρια για το πώς
θα αντιμετωπίσει την εσωτερική αντιπολίτευση.
Πρώτον, εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε σκληρή αντιπαράθεση μαζί τους καθώς πιστεύει ότι οι κινήσεις τους δεν έχουν απήχηση στη στενή κομματική βάση και ότι οι δημοσκοπήσεις απλώς καταγράφουν το γενικότερο κλίμα από πολίτες που δεν είναι μέλη της ΝΔ. Το ενδεχόμενο αυτό δεν αποκλείει ακόμη και διαγραφές των στελεχών εκείνων που θα συνεχίσουν να αμφισβητούν τον ίδιο ή τις αποφάσεις των οργάνων του κόμματος. Στη συλλογιστική του βέβαια ο κ. Σαμαράς δεν λαμβάνει υπ’ όψιν ότι για να ξαναγίνει η ΝΔ κόμμα με προοπτική εξουσίας πρέπει να ξεφύγει από το στενό κομματικό περιβάλλον και να προσελκύσει και πολίτες που και ο ίδιος παραδέχεται ότι τον αμφισβητούν. Οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι σημειώνουν επίσης ότι δεν είναι δυνατόν να ομιλεί για αποφάσεις κομματικών οργάνων αφού τα κομματικά όργανα τα ελέγχει απόλυτα μέσω των μηχανισμών που τα επέλεξαν ή τύποις τα εξέλεξαν…
Δεύτερον, εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μια κίνηση αιφνιδιασμού και να εξαγγείλει ο ίδιος έκτακτο Συνέδριο για τον Οκτώβριο. Με την κίνηση αυτή εκτιμά ότι κερδίζει χρόνο και θέτει στο περιθώριο την εσωκομματική αντιπολίτευση, ενώ κερδίζει χρόνο καθώς πιστεύει ότι μέχρι τότε οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη χώρα θα έχουν πάρει το δρόμο τους και η κατάρρευση της κυβέρνησης θα είναι εμφανής. Οπότε οποιαδήποτε αμφισβήτησή του εν όψει κατάρρευσης της κυβέρνησης θα τεθεί στο περιθώριο.
Η δεύτερη κίνηση που είναι πολιτικά πιο μετριοπαθής, στηρίζεται από αρκετά κομματικά στελέχη, σε αντίθεση με το στενό περιβάλλον των συμβούλων του που προκρίνουν την πρώτη κίνηση που οδηγεί σε κομματική ρήξη, γεγονός που δείχνει ότι εκείνο που ενδιαφέρει το στενό του περιβάλλον είναι η κομματική εκκαθάριση και όχι η κομματική πρόοδος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου