Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Μήνυμα Μεϊμαράκη σε Σαμαρά: Όχι σε διαγραφές για τη συμφωνία



Την αντίθεσή του με τις εισηγήσεις προς τον Σαμαρά για διαγραφή όσων ψηφίσουν τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, διατύπωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε συνέντευξη του στον «Βήμα FM».
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι ή πρέπει να λάβει απόφαση η κοινοβουλευτική ομάδα και όλοι να συνταχθούν με την απόφαση της πλειοψηφίας ή ο κάθε βουλευτής να ψηφίσει κατά συνείδηση.
Συγκεκριμένα ο κ. Μεϊμαράκης είπε:

Για τις διαπραγματεύσεις, τη συμφωνία και το σενάριο εκλογών
«Λέμε ότι στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα, αλλά από τη στιγμή που έχει συνδεθεί με την οικονομία και επειδή στην οικονομία υπάρχουν αδιέξοδα, έχουμε πρόβλημα. Δηλαδή, θα ξαναοδηγηθούμε πιθανόν, όπως λένε ορισμένοι, στις κάλπες, λόγω οικονομικής συγκυρίας. Άκουσα σήμερα πάλι τον υπουργό Εργασίας, άκουσα κι άλλους να λένε για κάλπες και μάλιστα εκπλήσσομαι κιόλας όταν κάποιοι ζητάνε να λάβει σαφή θέση η Ν.Δ. και μάλιστα κάποιοι από τη Ν.Δ. ως επισπεύδοντες λένε ναι ή λένε όχι εξ ολοκλήρου, χωρίς να τη δούνε τη συμφωνία. Θέλουν να έχουμε σαφή θέση, όταν η ίδια η κυβέρνηση, υπουργοί της πρωτοκλασάτοι, δεν έχουν άποψη και μπορεί να πάνε τη χώρα σε εκλογές, όπως λένε. Όλοι θέλουμε μια συμφωνία, το ζητούμενο είναι τι συμφωνία θέλουνε, διότι εδώ θα συγκρουστεί όπως έγινε και το 2010 το φιλοευρωπαικό με το κατεξοχήν μείγμα οικονομικής πολιτικής που πιστεύουμε ότι θα μας βγάλει από το αδιέξοδο. Αν είναι δηλαδή συμφωνία που θα έχει πολύ μεγάλη αφαίμαξη μέσω φόρων από τον ιδιωτικό παραγωγικό τομέα, για να αυξήσουμε και πάλι το κράτος το σπάταλο, το αναποτελεσματικό, το φθαρμένο κλπ.» 
Για τη στάση της Ν.Δ.
«Πιστεύω ότι στη σύγκρουση μεταξύ φιλοευρωπαϊκού κόμματος της Ν.Δ. που δεν αμφισβητείται και της συμφωνίας, θα υπερισχύσει ότι δεν θα βγαίνουμε από την κρίση.
Άρα εγώ πιστεύω ότι πρέπει πρώτα να δούμε τη συμφωνία, να δούμε αν η χώρα βγαίνει από την κρίση κι ανεξαρτήτως αν είμαστε φιλοευρωπαίοι, αυτό δεν αμφισβητείται, να αποφασίσουμε. Είμαστε σε μια ανώμαλη κατάσταση, γι’ αυτό εγώ πρότεινα ή να δεσμευτούμε με ψηφοφορία μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα ό,τι αποφασίσει η πλειοψηφία, πάμε και το ψηφίζουμε, ή θα πάμε κατά συνείδηση. Δεν μπορεί να χωρέσουν πειθαρχικά μέτρα που εισηγούνται κάποιοι στην ηγεσία στο ζήτημα αυτό. Ούτε μπορούμε να θεωρηθούμε ως μπλοκ ηγετικό ή αντιηγετικό όσοι ψηφίσουν κόντρα σε αυτό που μπορεί να πει η ηγετική ομάδα.»
Για την εικόνα και το μέλλον της Ν.Δ.
«Αυτή τη στιγμή είναι απόλυτος κυρίαρχος ο κ. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Εάν υλοποιήσουν την απειλή τους οι ΑΝΕΛ, ότι δεν θα ψηφίσουν τίποτα, δεν έχουμε πολλές λύσεις, γιατί η κυβερνητική πλειοψηφία πρέπει να υλοποιήσει την συμφωνία. Δεν είναι μόνο να την ψηφίσει, ειδικά αυτή τη στιγμή αν τα ζητήματα τα εσωκομματικά κυριαρχήσουν, η Ν.Δ. θα δώσει μια εικόνα τέτοια, πού αν ου μη γένοιτο, οδηγηθούμε σε κάλπες, θα επιβεβαιώσουμε την κυριαρχία Τσίπρα, δεν θα υπάρχει Ν.Δ.
Γι’ αυτό κι εγώ πιστεύω με κεκτημένη ταχύτητα ό,τι (πίστευα όταν) ήμουν γραμματέας, ότι πρέπει η ηγετική ομάδα να βρίσκει λύσεις σύνθεσης και όχι αποσύνθεσης. Πρέπει να βρούμε ως πρώτο ζήτημα εθνικό τη συμφωνία, να τη συζητήσουμε και μετά έχουμε τον χρόνο ψύχραιμα, ήρεμα. Γιατί αν η συμφωνία περάσει κι επειδή ο Τσίπρας μπροστά του έχει πολιτικό χρόνο, έχουμε μπροστά μας οπωσδήποτε αρκετό χρόνο να τα συζητήσουμε αυτά. »
Για τη συνάντησή του με τον Δ. Αβραμόπουλο
«Ο κ. Αβραμόπουλος, ως Επίτροπος, έχει μια συγκεκριμένη άποψη, γιατί πάει στο Κολέγιο των Επιτρόπων κι εκεί πρέπει να πάρει θέση, να μιλήσει ως εκπρόσωπος της Ελλάδας. Δεν είναι εκπρόσωπος της Ν.Δ. Άρα κατανοώ ότι είναι σε μια πολύ δύσκολη θέση, ενδιαφέρεται βεβαίως για τις εσωτερικές εξελίξεις και τις εσωτερικές και νομίζω όλοι ας είμαστε συνετοί αυτή τη στιγμή, θεωρούμε ότι πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τη συμφωνία και μετά να προχωρήσουμε.»
Ø  Σημειώνεται ότι ο κ. Μεϊμαράκης που έχει αναλάβει ειδικό ρόλο διεμβολισμού των διεκδικητών της ηγεσίας προς όφελος του κ Σαμαρά, δεν επιθυμεί να συρρικνωθεί κι άλλο το κόμμα με διαγραφές κορυφαίων και μη βουλευτών, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Νίκος Δένδιας, που κάποιοι θερμοκέφαλοι σύμβουλοι του κ. Σαμαρά του εισηγούνται. Πεποίθηση του κ. Μεϊμαράκη είναι ότι μόνο αν παραμεριστούν οι προσωπικές διαφορές μεταξύ των στελεχών του κόμματος θα μπορέσει η ΝΔ να ορθοποδήσει. Επίσης θεωρεί λάθος τα προσωπικά να εμπλέκονται στην πολιτική, ιδιαίτερα σε τέτοιου είδους ζητήματα που αφορούν το μέλλον της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου