Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Γιατί ο Τσίπρας στηρίζει Βαρουφάκη,παρότι δεν του αρέσουν τα πουκάμισά του

Πηγή:  iefimerida.gr

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει συνηθίσει να μην περνάει απαρατήρητος και αποφάσισε σήμερα να εμφανιστεί στη βουλή με ένα ροζουλί  πουκάμισο με λαχούρια, προφανώς επίτηδες.
Αφησε το νησί της Αίγινας και ήρθε για λίγο στην ολομέλεια του κοινοβουλίου προκειμένου να ακούσει την απάντηση που θα έδινε ο Αλέξης Τσίπρας σε επίκαιρη ερώτηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά  για το περιβόητο Plan B που σχεδίαζε ως πρώην ΥΠΟΙΚ με χακάρισμα ΑΦΜ και δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος.

Και θα πρέπει να ικανοποιήθηκε γιατί ο πρωθυπουργός τον υπερασπίστηκε και πήρε πάνω του την ευθύνη για το χακάρισμα των ΑΦΜ και για το plan B. Αλλά όχι μόνο. Ο κ. Τσίπρας αθώωσε τον κ. Βαρουφάκη για όλες τις κινήσεις του, ενόψει των μηνύσεων που έχουν φθάσει στη βουλή εναντίον του πρώην ΥΠΟΙΚ. Ο πρωθυπουργός έδειξε έτσι ότι δεν υπάρχει χώρος για καμία δικαστική διερεύνηση στη βουλή, ούτε για εξεταστική επιτροπή, και έβαλε φρένο σε όλα τα σενάρια για ποινικές ευθύνες του κ. Βαρουφάκη.

Φρένο Τσίπρα στην Κουτζαμάνη
Στη Βουλή διαβίβασε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, τη μηνυτήρια αναφορά του δικηγόρου Αθηνών Παναγιώτη Γιαννόπουλου, κατά του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, αναφορικά με τις ενέργειές του για το Plan B.
Σημειώνεται ότι έχουν διαβιβαστεί και άλλες μηνύσεις κατά του Βαρουφάκη, ωστόσο αυτή είναι η πρώτη που αφορά τις ενέργειες του για το εναλλακτικό σχέδιο.
Παράλληλα ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος διέταξε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή τις μηνυτήριες αναφορές που κατατέθηκαν για την υπόθεση σχεδιασμού εναλλακτικού σχεδίου για το νόμισμα από τον τέως υπουργό Οικονομικών.
Η έρευνα στρέφεται αποκλειστικά στην ποινική αξιολόγηση ενεργειών μη πολιτικών προσώπων, που ενεπλάκησαν στο αποκαλούμενο "Plan B" που ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι σχεδίαζε για την περίπτωση που δεν εξελίσσονταν ομαλά οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Φρένο και στην Κατερίνα Σαββαϊδου για ΕΔΕ στο ΥΠΟΙΚ
Κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση και εσωτερικό έλεγχο στα πληροφοριακά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων για τυχόν παράνομη ή αδικαιολόγητη λήψη δεδομένων από αυτά έχει διατάξει και η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατ. Σαββαϊδου με αφορμή τα δημοσιεύματα για σχέδιο παραβίασης του «software» της ΓΓΔΕ που περιέχει τα ΑΦΜ και τα υπό αυτό στοιχεία των φορολογουμένων.
Η ΓΓΔΕ διαβεβαιώνει ότι τηρεί και συντάσσεται απαρέγκλιτα με όλους τους κανόνες ασφάλειας εφαρμογών και δεδομένων που ορίζονται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε τα πληροφοριακά συστήματα της ΓΓΔΕ και τα στοιχεία που τηρούνται σε αυτά να διασφαλίζονται από κινδύνους εξωτερικής παραβίασης.
Επιπλέον, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη διατάξει:
•    κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση τέλεσης τυχόν αξιόποινων πράξεων από υπαλλήλους
•    και εσωτερικό έλεγχο στα πληροφοριακά συστήματα της ΓΓΔΕ για τυχόν παράνομη ή αδικαιολόγητη λήψη δεδομένων από αυτά.
Για τα αποτελέσματα των ερευνών θα ενημερωθούν άμεσα οι αρμόδιες διοικητικές και δικαστικές αρχές καθώς και η πολιτική ηγεσία.
Σε περίπτωση διαπίστωσης παράνομων ή αδικαιολόγητων ενεργειών στα παραπάνω, προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία ποινικές κυρώσεις για τους εμπλεκομένους, εφόσον δε πρόκειται για υπαλλήλους επιπλέον και πειθαρχικές κυρώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα.
Δεν του αρέσουν τα πουκάμισά του
Ωστόσο, ήταν τόσο προκλητικά χτυπητή η εμφάνιση του πρώην υπουργού Οικονομικών που δεν την άφησε ασχολίαστη ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός λέγοντας από το βήμα της Βουλής:
«Ο κ. Βαρουφάκης μπορεί να έχει κάνει λάθη, όπως όλοι μας. Μπορεί να έχει ευθύνες. Μπορείτε να τον κατηγορείτε όσο θέλετε για το πολιτικό του σχέδιο, για τις δηλώσεις που έκανε, για το ότι δεν φοράει καλόγουστα πουκάμισα και για το ότι πηγαίνει και κάνει διακοπές στην Αίγινα. Μπορείτε να τον κατηγορείτε γι΄αυτά, δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι είναι λαμόγιο όμως! Δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι έκλεβε τα λεφτά του ελληνικού λαού! Δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι είχε σχέδιο μυστικό να οδηγήσει τη χώρα στα βράχια!».
Ωφέλιμη ιδέα το Plan B
Σε πρωτοφανείς τόνους ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τον πρώην υπουργό του και χαρακτήρισε πολύ ωφέλιμη ιδέα το χακάρισμα των ΑΦΜ:
Σχετικά με τα περί παρέμβασης στα ΑΦΜ των πολιτών, ο πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο εξαιρετικά χρήσιμο που αφορά στον συμψηφισμό των οφειλών των πολιτών διότι μειώνει τη γραφειοκρατία, περιορίζει την ανάγκη για ρευστότητα που θα είναι διαρκής για πολύ χρονικό διάστημα. «Αν αυτό είναι το ύποπτο σχέδιο εξόδου από το ευρώ, τότε θα σας καλούσα να το φέρουμε μαζί το σχέδιο για την ηλεκτρονική βάση δεδομένων, να το ψηφίζουμε μαζί» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Σχέδια εξόδου της χώρας δεν είχαμε και ποτέ δεν επεξεργαστήκαμε, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής.
«Πάτε να στήσετε δικαστήρια»
«Εκλεγήκαμε με την εντολή να προσπαθήσουμε να ξεφύγουμε από τα μνημόνια, και μας κατηγορείτε γι αυτό και πάτε να στήσετε δικαστήρια. Μας κατηγορείτε για σχέδιο μυστικό που το σχεδιάζαμε σε μπουντρούμια κλπ. Τότε γιατί δεν το εκτελέσαμε το σχέδιο αυτό; Αν ο στόχος μας ήταν η έξοδος από το ευρώ, παίρνοντας 63% στο δημοψήφισμα γιατί δεν το κάναμε τότε; Καταλαβαίνετε γιατί λέτε σαχλαμάρες στο Κοινοβούλιο;» απάντησε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αντιληφθεί ότι το πεδίο διαφάνειας είναι προνομιακό για τον ίδιο αλλά το τελευταίο διάστημα επιχειρείται από την αντιπολίτευση να το «ανακαταλάβει», αναδεικνύοντας θέματα όπως αυτά του Βαρουφάκη, της Βαλαβάνη κ.α., πέρασε στην αντεπίθεση:
«Δεν μπορείτε να κατηγορείτε τον κ. Βαρουφάκη. Την ώρα που ήταν υπουργός δεν έβγαζε τα χρήματά του στο εξωτερικό όπως ο κ. Χαρδούβελης. Δεν έκρυβε τις λίστες στα συρτάρια όπως ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Παπακωνσταντίνου. Ούτε είχε αφορολόγητα ποσά στην Ελβετία όπως στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά που σήμερα μαθαίνω ότι δίνει εξηγήσεις στην δικαιοσύνη. Ενεργοποιείτε τα ένστικτα της κοινής γνώμης που λέει ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί».
Γεννηματά: Να δώσει εξηγήσεις στην Εξεταστική ο Βαρουφάκης
Η κυρία Γεννηματά επέμεινε λέγοντας ότι ο κ. Βαρουφάκης θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στην εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια και εκεί «θα διαπιστωθούν οι λόγοι που σήμερα τον καλύπτει ο πρωθυπουργός». Επιχειρώντας δε να αντικρούσει την επίθεση του πρωθυπουργού τον κάλεσε να μην υπονομεύει την κοινοβουλευτική στήριξη που του παρέχει η αντιπολίτευση και να αξιοποιήσει την θετική ψήφο που του δίνουν 230 βουλευτές. Νωρίτερα, είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση με το «plan B» ως «μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο» και πρόσθεσε «ο κ. Βαρουφάκης λειτούργησε κατ' εντολή σας και από τις ενέργειές του προκύπτουν και αδικήματα κατά του νομίσματος και της εθνικής κυριαρχίας. Η ομολογία του αναδεικνύει έναν παρακρατικό λαβύρινθο, και επικίνδυνες μεθοδεύσεις». Κάλεσε δε τον πρωθυπουργό να απαντήσει «ποιες οι εντολές σας, ποια η ανάμειξή σας; Συνυπήρχατε απλά με το κόμμα της δραχμής; Ποια ήταν η ομάδα που λειτουργούσε εν κρυπτώ; Εσεις λέγατε ότι ο Βαρουφάκης είναι ένα φοβερό άσετ! Μήπως τελικά πατούσατε σε δύο βάρκες και την τελευταία στιγμή το μετανιώσατε; Πόσο μας κόστισαν όλα αυτά; Είναι σταθερή επιλογή η παραμονή χώρας στην ΕΕ;».
Τσίπρας: Σχέδια εξόδου από το ευρώ δεν είχαμε, άλλοι είχαν
Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας απάντησε λέγοντας ότι πραγματοποιείται μια «πρωτοφανής προσπάθεια να στοχοποιηθεί η διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα…» ενώ υποστήριξε ότι «ο ορυμαγδός δηλώσεων και διαστρεβλώσεων θα ήταν  διασκεδαστικός αν δεν ήταν επικίνδυνος».
Υποστήριξε ότι γίνεται απόπειρες «ποινικοποίησης» της προσπάθειας της κυβέρνησης να αντιδράσει στην περίπτωση που οι ακραίες δυνάμεις της Ευρώπη επέβαλλαν την επιθυμία τους για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.
«Σχέδια εξόδου από ευρώ δεν είχαμε και δεν επεξεργαστήκαμε. Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης είχαμε και οφείλαμε να έχουμε. Θα έπρεπε να μας εγκαλείται αν δεν είχαμε και αν δεν είχαμε διανοηθεί να κάνουμε» εξήγησε για να προσθέσει «Αν θέλετε να ψάχνετε ενόχους ας απευθυνθείτε σε όσους επεξεργάστηκαν σχέδια Grexit και όχι σε εμάς».
Υπενθύμισε στην κυρία Γεννηματα την παραδοχή του προέδρου της Κομισιόν κ.  Γιούνκερ περι σχεδίου grexit ήδη από το 2012 που συνεχώς επικαιροποιείται. «Ρωτήστε αυτούς! Τι περιλαμβάνει το δικό τους σχέδιο. Ρωτήστε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, να σας εξηγήσει τι αναφέρει το δικό τους σχέδιο Β που όπως λένε παραμένει στο τραπέζι. Σας θυμίζω δηλώσεις του κ. Ντάιζεμπλουμ μετά την συνεδρίαση στην Ρήγα που είπε ότι ορισμένοι υπουργοί εξέφρασαν αγωνία και ζήτησαν να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για σχέδιο Β… Αν το δήλωναν ότι είχαν σχέδιο grexit εμείς δεν έπρεπε να ετοιμάσουμε τις άμυνες μας; Όχι μόνο έπρεπε αλλά είχαμε υποχρέωση να προετοιμαστούμε».
«Φυσικά και είχα δώσει εντολή. Προσωπικά στον υπουργό Οικονομικών να συγκροτήσει ομάδα επεξεργασίας σχεδίου άμυνας. Θα ήμουν αφελής και ανεύθυνος αν δεν το έκανα» είπε χαρακτηριστικά.
«Είναι κωμικό να ανακαλύπτετε μέγα πολιτικό σκάνδαλο στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προετοιμαστεί για παν ενδεχόμενο όταν ήταν εμφανές ότι η στάση της άλλης πλευράς γινόταν όλο και πιο σκληρή» σημείωσε για να συνεχίσει απευθυνόμενος προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «την επόμενη φορά που θα ψάξετε για σκάνδαλα και τέλεση παράνομων πράξεων να ψάξετε στο δικό σας κόμμα και στις πλοηγούμενες κυβερνήσεις. Όχι σε αυτή την κυβέρνηση και τον κ. Βαρουφάκη. Να ψάξετε στα υποβρύχια, στην λίστα Λαγκαρντ, στην δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση και στο PSI».
Γεννηματά: Οσοι διώξαμε βρίσκονται σήμερα στην αυλή του ΣΥΡΙΖΑ
Στην απάντησή της η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι η αλήθεια για τον πρωθυπουργό είναι σχετική υπενθυμίζοντας  τις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Τσίπρα. Υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει την αυτοκάθαρσή του και όσα μέλη εδιώχθησαν, βρίσκονται σήμερα στην αυλή του ΣΥΡΙΖΑ.
«Προσπαθήστε να δημιουργήστε εθνικό μέτωπο. Αξιοποιήστε την συναίνεση. Με την στάση σας από 230 βουλευτές που σας στήριξαν πόσους θα αφήσετε; Μιλάτε για εκλογές χωρίς να έχει σταθεροποιηθεί η χώρα. Είναι αστειότητες αυτές. Να αξιοποιήσετε την πλειοψηφία που σηκώνει τα βάρη τα δικά σας και τα λάθη τα δικά σας.
Τσίπρας εναντίον Γρηγοράκου: Λέτε και σαχλαμάρες!
Στην αρχή της δευτερολογίας του ο Αλέξης Τσίπρας είχε και ένα μικρό επεισόδιο με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδα Γρηγοράκο, ο οποίος βρισκόταν στην ολομέλεια.
«Μας κατηγορείτε ότι είχαμε μυστικό σχέδιο εξόδου από το ευρώ τα οποία καταστρώναμε σε κάποια μυστικά μπουντρούμια. Αν είναι έτσι, τότε γιατί δεν το εφαρμόσαμε. Καθ όλη τη διάρκεια του δημοψηφίσματος, εσείς και η αντιπολίτευση και τα μίντια λέγατε ότι το ερώτημα είναι ναι ή όχι στο ευρώ. Αν ήμασταν συνωμότες τότε με το 63% του λαού γιατί να μην υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας;» είπε ο πρωθυπουργός.
 «Γιατί δεν μπορούσατε!» φώναξε από τα έδρανα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος.
Ο κ. Τσίπρας του ανταπάντησε «λέτε και σαχλαμάρες! Να σοβαρευτούμε».
Επίθεση στον Βενιζέλο
«Είπατε ότι τελειώσατε με τα σκάνδαλα στo ΠΑΣΟΚ επειδή στείλατε σε ειδικό δικαστήριο τον κ. Παπακωνσταντίνου. Όμως τι παραπάνω έκανε ο κ. Παπακωνσταντίνου  από τον κ. Βενιζέλο για τη λίστα Λαγκάρντ; Ετσι καθαρίζετε εσείς τους συντρόφους σας;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου