Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Άλλα "κόλπα" για Ντογιάκο-Πώς ο "Παναθηναϊκάκιας" του Αντώνη Σαμαρά έγινε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών

φωτογραφία - parapolitika.gr
 Πηγή: Δημήτρης Κεμπές - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Αναστάτωση προκαλούν στον χώρο της Δικαιοσύνης οι αποκαλύψεις για τις συνθήκες εκλογής του Ισίδωρου Ντογιάκου στη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου. Πρόκειται για την πλέον κομβική θέση της δικαστικής εξουσίας, από όπου «παρελαύνει» το σύνολο των κακουργηματικών υποθέσεων, καθώς η πρώτη αξιολόγησή τους από τον επικεφαλής της Εισαγγελίας καθορίζει εν 
πολλοίς και την εξέλιξή τους.
Σύμφωνα με τις αναφορές του περιοδικού «Hot Doc», ο κ. Ντογιάκος ανεδείχθη μέσα από μια σειρά μεθοδεύσεων, παράλληλα με την απομάκρυνση του εκλεγμένου Παναγιώτη Καραγιάννη, ο οποίος ωθήθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να κενωθεί η θέση στο Εφετείο. Ολα ξεκίνησαν πέρσι τον Σεπτέμβριο, όταν ο έμπειρος λειτουργός Π. Καραγιάννης εξελέγη με 70 ψήφους, σε σύνολο 85, προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών. Ωστόσο, σε λιγότερο από έναν μήνα παραιτήθηκε και αναβαθμίστηκε σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με αποτέλεσμα να προκηρυχθούν εκ νέου αρχαιρεσίες για τις 29 Νοεμβρίου.
Κατά νόμον, «οι διευθύνοντες Εισαγγελίες, σε περίπτωση προαγωγής, παραμένουν στις θέσεις τους έως τη λήξη της διετούς θητείας τους». Παρά ταύτα, ο κ. Καραγιάννης δέχτηκε (σ.σ.: κατά άλλους εξαναγκάστηκε) την προαγωγή του στον ανώτατο κλάδο και εγγράφηκε ιστορικώς ως ο μοναδικός διευθύνων με θητεία λίγων εβδομάδων.
Στα ψηφοδέλτια των εκλογών, κατά τον ν. 1756/1988, μπορούν να συμμετάσχουν οι μισοί εισαγγελείς του Εφετείου, με βάση τη σειρά αρχαιότητας. Στο Εφετείο Αθηνών υπηρετούσαν τότε 20 εισαγγελείς, οπότε δικαίωμα υποψηφιότητας είχαν μόνο οι 10 παλαιότεροι. Ο κ. Ντογιάκος δεν διέθετε τέτοιο δικαίωμα, ως 11ος στη σειρά αρχαιότητας, παρά ταύτα κατέβηκε υποψήφιος και συγκέντρωσε οριακά τις περισσότερες ψήφους. Το «παράθυρο» που χρησιμοποιήθηκε, όπως σημειώνει το «Hot Doc», ήταν ότι συνυπολογίστηκε ως εισαγγελέας Εφετών ο αντεισαγγελέας Δ. Ασπρογέρακας. Ο συγκεκριμένος προήχθη σε εισαγγελέα Εφετών στις 30 Οκτωβρίου, με έναρξη ισχύος του νέου βαθμού την 12η Δεκεμβρίου (ΦΕΚ), δηλαδή δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους επίσημους πίνακες αρχαιότητας των δικαστικών λειτουργών, ο κ. Ασπρογέρακας εμφανίζεται να προάγεται σε εισαγγελέα στις 3/12/2014, αρκετές ημέρες δηλαδή μετά τις αρχαιρεσίες για τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Στην απάντησή του, που δημοσιεύει το περιοδικό, ο κ. Ντογιάκος δεν μιλά για το σύννομο της διαδικασίας, αλλά για το εθιμικό των προηγούμενων φορών, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Από την πρώτη στιγμή που άρχισε να εφαρμόζεται η συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία, υποψήφιοι ήταν πάντα 11. Συνέβη αυτή τη φορά να είμαι εγώ ο νεότερος από τους 11 υποψηφίους για τη θέση του προϊσταμένου. Αν υπήρξε κάποια παρανομία, δεν θα βρισκόταν ένας από την Ολομέλεια, που απαρτίζεται από 72 εισαγγελείς και αντεισαγγελείς, να το καταγγείλει;».
Οχι, γιατί πολύ απλά θα ανέκυπτε δεδικασμένο και θα αμφισβητούνταν ο τρόπος εκλογής των προκατόχων του, με ανυπολόγιστες συνέπειες στη λειτουργία της Δικαιοσύνης (χιλιάδες προσφυγές από εμπλεκόμενους σε ποινικές εφετειακές υποθέσεις). Μετά το παραπάνω δημοσίευμα, ωστόσο, προκύπτουν μια σειρά από καίρια ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις. α) Σε ποιες κινήσεις έχει προχωρήσει μετά το δημοσίευμα η κ. Κουτζαμάνη για τη διαλεύκανση της υπόθεσης; β) Τι σκοπεύουν να κάνουν για το θέμα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου; γ) Με δεδομένο ότι πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής στις αρχαιρεσίες της 29ης Νοεμβρίου ήταν ο κ. Ασπρογέρακας, είναι νόμιμη η σύσταση της εν λόγω επιτροπής;
Οι μεγάλες υποθέσεις μιας 30ετούς θητείας
Στη διάρκεια της 30ετούς θητείας του, ο κ. Ντογιάκος συνέδεσε το όνομά του με τη διερεύνηση δικογραφιών όπως αυτή με τη βίλα της Εκάλης του Ανδρέα Παπανδρέου στη δεκαετία του 1990, η εξάρθρωση οργανωμένων εγκληματικών ομάδων, τα δομημένα ομόλογα της περιόδου Καραμανλή και, φυσικά, η υπόθεση της Χρυσής Αυγής, στην οποία ήταν επικεφαλής της ανάκρισης. Το πόρισμα των 700 σελίδων βάσει του οποίου δικάζονται σήμερα με βαρύτατες κατηγορίες οι βουλευτές και τα μέλη του Λαϊκού Συνδέσμου αμφισβητείται εντόνως από δικαστικούς και νομικούς κύκλους. Αλλωστε, για την πλειονότητα αυτών έχουν αρθεί πολλοί περιοριστικοί όροι, κάτι που αποδυναμώνει το αρχικό κατηγορητήριο. Πέρσι τον Απρίλιο, μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο με τον πρώην στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Τάκη Μπαλτάκο, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλ. Κασιδιάρης αποκάλυψε ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο ακούγεται μια φωνή που μοιάζει με αυτή του πρώην πρωθυπουργού να λέει στον συνομιλητή του: «Πες στον “Παναθηναϊκάκια” τους άλλους τρεις που θα πάνε εκεί να τους γ…». Ο Ηλ. Κασιδιάρης εξήγησε ευθέως ότι ο «Παναθηναϊκάκιας» είναι ο κ. Ντογιάκος και η εντολή αφορούσε στην προφυλάκιση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Γιώργου Γερμενή, Παναγιώτη Ηλιόπουλου και Στάθη Μπούκουρα. Κι όμως, ο κ. Ντογιάκος δεν κινήθηκε, ως αρμόδιος ανακριτής, προς τη διερεύνηση της υπόθεσης. Ούτε καν στοιχειωδώς, παρότι επρόκειτο για υποκλαπείσα συνομιλία στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο. Ουδείς από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών έχει ασχοληθεί έως σήμερα με ένα τόσο σκοτεινό και ύποπτο συμβάν, το οποίο αν μη τι άλλο αποτελεί νάρκη στα θεμέλια της εθνικής ασφάλειας και της διασφάλισης του απορρήτου τέτοιων επικοινωνιών. Περαιτέρω, το περιοδικό «Hot Doc»παρουσιάζει την έκθεση πραγματογνωμοσύνης του πιστοποιημένου βελγικού εργαστηρίου Recording Mixing, Mastering Studio-Audio Engineering, το οποίο συνέκρινε τη φωνή του κ. Σαμαρά με αυτή που ακούγεται στο ηχητικό ντοκουμέντο, καταλήγοντας στο εξής: «Η σύγκριση ανάμεσα στις δύο πηγές έδειξε κοινά χαρακτηριστικά τόνου, φωτοσυντονισμού και στυλ ομιλίας, παρά την πολύ σύντομη διάρκεια του επιθεωρημένου αρχείου (5 δευτερόλεπτα), που από τεχνικής άποψης δεν επιτρέπει τη δημιουργία ενός λεπτομερούς φωνητικού προτύπου». Συμπληρώνεται, ακόμη, ότι «ο πολύ χαρακτηριστικός τόνος, ο χρονισμός του συλλαβισμού και η προφορά του ομιλητή οδηγούν σε έναν πολύ υψηλό βαθμό βεβαιότητας όσον αφορά την αυθεντικότητα της ταυτότητας της φωνής».
Στον εισαγγελέα για τα 5,5 εκατ. ευρώ ο Παπασταύρου
Το κατώφλι του εισαγγελέα θα περάσει μετά τις 15 Αυγούστου ο Σταύρος Παπασταύρου, στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τη συμμετοχή του σε λογαριασμό ύψους 5,5 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκε από το υλικό της λίστας Λαγκάρντ.
Την έρευνα διενεργεί ο εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης, ενώ πρόκειται για υπόθεση που πηγαίνει αρκετά χρόνια πίσω, η οποία «ανακινήθηκε» λίγο πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου, όταν υπήρξαν πληροφορίες για απόπειρες συγκάλυψης της ιστορίας. Ειδικότερα, διέρρευσε στον Τύπο πως υπάλληλος του ΣΔΟΕ, ο οποίος είχε αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης, είχε λάβει... τις σχετικές προτροπές να την οδηγήσει στο αρχείο, πράξη την οποία αρνήθηκε να κάνει, προβαίνοντας τελικά σε καταγγελία προς την ηγεσία του ΣΔΟΕ.
Ο κ. Παπασταύρου εκλήθη ως ύποπτος σε ανωμοτί κατάθεση για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, καθώς από την έρευνα προκύπτει ότι διέθετε λογαριασμό 5,5 εκατ. ευρώ σε ελβετική τράπεζα. Πρόκειται για κοινό λογαριασμό που είχε μαζί με τον πατέρα του, οποίος έχει αποβιώσει, αλλά και με τη μητέρα του, η οποία επίσης εκλήθη ως ύποπτη διάπραξης των ίδιων αξιόποινων πράξεων.
Ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά φέρεται να υποστηρίζει ότι το ποσό των περίπου 5,5 εκατομμυρίων ευρώ στην ελβετική HSBC δεν είναι δικό του κεφάλαιο, αλλά σχετίζεται με τον επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή και ότι ο ίδιος είχε απλώς τη διαχείριση του λογαριασμού. Ωστόσο, νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι ο κ. Παπασταύρου θα πρέπει να αποδείξει τον ισχυρισμό που προβάλλει, προσκομίζοντας στον εισαγγελέα πληρεξούσια ή άλλα στοιχεία και παραστατικά, κάτι που αναμένεται να ζητηθεί και από τον κ. Μιωνή, ο οποίος επίσης ελέγχεται για την υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου