Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Αλέξανδρος Σαμαράς: Ο αρχιτέκτονας που... γκρέμισε ένα Κολλέγιο

Αλέξανδρος Σαμαράς: Ο αρχιτέκτονας που... γκρέμισε ένα Κολλέγιο - Κεντρική Εικόνα
Ο ταλαντούχος και πολυπράγμων αδελφός του πρώην πρωθυπουργού, με τον παρασκηνιακό πολιτικό ρόλο και τις μεγάλες δουλειές
Του Δημήτρη Κουνιά - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Μπορεί η πολιτική πορεία του Αντώνη Σαμαρά από την αφάνεια όπου είχε οδηγηθεί μετά την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην πανηγυρική επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας ως προέδρου της Ν.Δ. και εν συνεχεία ως πρωθυπουργού να είναι γνωστή, ωστόσο λίγοι είναι εκείνοι που ξέρουν την ύπαρξη και -ακόμα περισσότερο- την πολυσχιδή δράση του αδελφού του, Αλέξανδρου.
Αρχιτέκτονας των Αθηνών, ο έτερος δισέγγονος της Πηνελόπης Δέλτα κινείται τα τελευταία χρόνια στις παρυφές της κοινωνικής, πολιτικής και επιχειρηματικής ζωής της Ελλάδας, λειτουργώντας σε αρκετές περιπτώσεις, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, σαν τη σκιά του Μεσσήνιου πολιτικού, χωρίς ωστόσο να σημειώνει πάντα επιτυχία στις επιλογές του.
Μετά την αποφοίτησή του από το «σχολείο των ισχυρών», το Κολλέγιο Αθηνών, σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Amherst College και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο διάσημο Πανεπιστήμιο Harvard. Από τότε πέρασε από αρκετές κρατικές και δημόσιες θέσεις, καθώς διετέλεσε ειδικός σύμβουλος στη Γραμματεία του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, στο υπουργείο Συντονισμού, ενώ από το 1987 μέχρι το 2000 ήταν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας. Από το 1987 έως το 1990 συνεργάστηκε και με τον Δήμο Αθηναίων, ενώ υπήρξε τεχνικός σύμβουλος της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων και διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Επιτροπής Στήριξης «Αθήνα ’96».
Πάντως, από το 1990 έως σήμερα είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της δικής του εταιρείας, με την επωνυμία «Αλέξανδρος Κ. Σαμαράς και Συνεργάτες Α.Ε.», έχοντας συμμετάσχει ως αρχιτέκτονας σε αρκετά κατασκευαστικά projects ιδιωτών και εταιρειών.
ΕΠΑΦΕΣ
Η φήμη του κ. Αλέξανδρου Σαμαρά εκτινάχθηκε όταν ανέλαβε επικεφαλής του Διοικητικού
Συμβουλίου του Ελληνοαµερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύµατος (σ.σ.: Κολλέγιο Αθηνών), όπου εκ των πραγμάτων ανέπτυξε επαφές με όλους τους εκπροσώπους της επιχειρηματικής ελίτ της πρωτεύουσας. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν σήμερα ότι ο αρχιτέκτονας και παλιός απόφοιτος του Κολλεγίου πληρώνει τα λάθη που διέπραξε στο παρελθόν, «τα οποία οδήγησαν σταδιακά στην υποβάθμιση των σπουδών του σχολείου».
«Το αξιοκρατικό μοντέλο που είχαν επιβάλει οι Αμερικανοί χαλάρωσε, με αποτέλεσμα να μην πηγαίνουν καλά οι απόφοιτοί μας στις εξετάσεις του International Baccalaureate», αναφέρουν άνθρωποι που γνωρίζουν τα συμβαίνοντα στο εσωτερικό του διάσημου σχολείου και προσθέτουν πως «η πλευρά Σαμαρά τα τελευταία χρόνια απομάκρυνε την αμερικανική διοίκηση, η οποία υπήρξε θεματοφύλακας της αξιοκρατίας και του υψηλού επιπέδου σπουδών».
Παράλληλα, τον Αύγουστο του 2013 προκλήθηκαν πολλά δυσμενή σχόλια και έντονες αντιδράσεις από τη ΓΣΕΕ και την Οµοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ). Αφορμή αποτέλεσε η μονομερής απόφαση του αδερφού του πρώην πρωθυπουργού να προχωρήσει σε μειώσεις 20% των αποδοχών των εκπαιδευτικών του σχολείου.
Δυσάρεστη έκπληξη για τη διοίκηση Σαμαρά υπήρξε και μια ανακοίνωση του προέδρου του ΟΙΕΛΕ, Μιχάλη Κουρουτού, τον Ιανουάριο, στην οποία έκανε λόγο για κρούσματα ασυδοσίας και παραβίασης της νομοθεσίας στο Κολλέγιο Αθηνών. «Το Κολλέγιο Αθηνών, ένα από τα πιο ιστορικά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της χώρας, διοικείται τα τελευταία χρόνια από τον αδερφό του πρωθυπουργού, Αλέξανδρο Σαμαρά. Δυστυχώς, υπό τη διοίκησή του το Κολλέγιο έχει υποπέσει σε σειρά παραβιάσεων της εκπαιδευτικής και εργατικής νομοθεσίας», ανέφερε. Στη συνέχεια ο κ. Κουρουτός είχε ζητήσει συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, ύστερα από σοβαρές καταγγελίες που είχαν έρθει σε γνώση της ομοσπονδίας και αφορούσαν τη νομιμότητα χορήγησης αδειών άνευ αποδοχών σε εκπαιδευτικούς του Κολλεγίου, καθώς και τη διανομή προεκλογικού υλικού συγκεκριμένου υποψήφιου βουλευτή στις θυρίδες των εργαζομένων.
Η ΑΠΟΛΥΣΗ
Η μεγαλύτερη κρίση που πέρασε το Κολλέγιο Αθηνών τα τελευταία χρόνια και αποτέλεσε πλήγμα για την πορεία του Αλέξανδρου Σαμαρά σημειώθηκε το 2013, με την είδηση για την απόλυση καθηγήτριας η οποία είχε υποστηρίξει πως είχε «πιάσει» τον γιο του Αντώνη Σαμαρά να αντιγράφει. Η περιπέτεια της Ευφροσύνης Μπουλούτα, εκπαιδευτικού που επί 22 συναπτά έτη υπηρέτησε στο Κολλέγιο, ξεκίνησε στις 8 Ιουνίου του 2012. Τότε, κατά τη διάρκεια των απολυτηρίων εξετάσεων, «συνέλαβε» τον γιο του πρώην πρωθυπουργού να αντιγράφει και μονόγραψε την κόλλα του. Στις 18 Ιουνίου, η σύμβασή της καταγγέλθηκε εκ μέρους του Κολλεγίου, ενώ ο λόγος που προβλήθηκε για την απόλυσή της αφορούσε την «ανεπάρκεια των διδακτικών καθηκόντων της».
Η εξέλιξη αυτή, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε σάλο, με τον κ. Σαμαρά και τη διοίκηση του Κολλεγίου να διαψεύδουν τις παραπάνω αιτιάσεις. «Τον Οκτώβριο του 2012 η πρώην εκπαιδευτικός του σχολείου κατέθεσε αγωγή κατά του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος με τη διαδικασία των εργατικών διαφορών, διεκδικώντας να κηρυχθεί άκυρη η λύση της εργασιακής της σχέσης. Στην αγωγή της αυτή η εν λόγω εκπαιδευτικός εμφάνισε ψευδώς ως δήθεν αιτία της απόλυσής της από το σχολείο παρατήρηση που έκανε σε μαθητή μας κατά τις γραπτές εξετάσεις του σχολικού έτους 2011-2012, που κατά τους ισχυρισμούς της επιχειρούσε να αντιγράψει από συμμαθητή του», ανέφερε η διοίκηση του σχολείου. Η ΟΙΕΛΕ, πάντως, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό της καθηγήτριας, έκανε λόγο για εγκαθίδρυση καθεστώτος ανομίας και ασυδοσίας στα ιδιωτικά σχολεία.
Οι επισκέψεις στο Μαξίμου και οι επαφές με την ελίτ
Οσοι γνωρίζουν καλά τον κ. Αλέξανδρο Σαμαρά αναφέρουν ότι μπορεί να μην ασχολείται με την πολιτική, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις. Μάλιστα, άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο Κολλέγιο Αθηνών αναφέρουν σε συζητήσεις τους ότι «εκμεταλλεύεται αρκετές φορές τις καλές σχέσεις που είχε δημιουργήσει με τους αποφοίτους του σχολείου, αλλά και τους γονείς των μαθητών από ισχυρές οικογένειες, όπως εκδότες, προς όφελος του αδελφού του». Παράλληλα, οι καλά γνωρίζοντες τα νεοδημοκρατικά παρασκήνια αναφέρουν ότι την περίοδο που ο αδελφός του ήταν πρωθυπουργός επισκεπτόταν τακτικά το Μέγαρο Μαξίμου, περνώντας με άνεση από τα γραφεία του Κώστα Μπούρα, του Χρύσανθου Λαζαρίδη και του τότε υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη. Λέγεται επίσης ότι μπορούσε με άνεση να κλείνει ραντεβού φίλων του από τον επιχειρηματικό χώρο με υπουργούς ή ακόμα και με το πρωθυπουργικό γραφείο, προκειμένου εκείνοι να μεταφέρουν τις αναπτυξιακές και επιχειρηματικές ιδέες τους.
Ο κ. Αλέξανδρος Σαμαράς συγκαταλέγεται στους επιφανείς ανθρώπους του εγχώριου επιχειρείν και διατηρεί καλές σχέσεις με αρκετούς οικονομικούς παράγοντες του κατασκευαστικού χώρου, στον οποίο και δραστηριοποιείται. Ενας από αυτούς είναι ο αρχιτέκτονας Αρης Ματιάτος, ο οποίος επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας υπήρξε πρόεδρος της εταιρείας ειδικού σκοπού «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.». Ο τελευταίος συνδέεται με προσωπική φιλία χρόνων με την οικογένεια Σαμαρά, κυρίως με τον πρώην πρωθυπουργό. Η εμπιστοσύνη του Μεσσήνιου πολιτικού στο πρόσωπό του εκφράστηκε με την πρώτη ευκαιρία, καθώς, όταν ο κ. Σαμαράς εκλέχθηκε στην προεδρία της Ν.Δ., του ανέθεσε τον σχεδιασμό και την εσωτερική διαμόρφωση των καινούργιων γραφείων του κόμματος, στη Λεωφόρο Συγγρού.
Πρόεδρος στο Μπενάκειο, με τις γενναίες επιδοτήσεις
Το ενδιαφέρον του κ. Αλέξανδρου Σαμαρά, εκτός από τις επαγγελματικές του ασχολίες και τις πολιτικές ανησυχίες του, εστιάζεται και στις δραστηριότητες του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, του οποίου είναι πρόεδρος. Σκοπός του κοινωφελούς ερευνητικού φορέα είναι, μεταξύ άλλων, να μελετά και να προτείνει μέτρα για την ασφάλεια και την ποιότητα στην πρωτογενή παραγωγή στη χώρα μας. Ωστόσο, αυτό που έχει προκαλέσει πολιτικές κόντρες και αιχμηρά δημοσιεύματα είναι η ενισχυμένη χρηματοδότησή του από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Περιφέρεια Αττικής.
Για παράδειγμα, στις αρχές του Απριλίου του 2014 το Μπενάκειο είχε αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ του τότε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη και του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών, Κυριάκου Γεροντόπουλου. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμιζε ότι το Μπενάκειο απολαμβάνει «προνομιακή μεταχείριση», με διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του και αύξηση της κρατικής επιδότησης κατά 69% σε εποχές περικοπών. Ο Δ. Παπαδημούλης μιλούσε για «φωτογραφικές ρυθμίσεις» προς όφελος του Ινστιτούτου, που συνδέονταν με την άνοδο του Αντώνη Σαμαρά στην κυβέρνηση, ενώ επεσήμαινε και την εκταμίευση 11,5 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ τον Οκτώβριο, μετά από απόφαση του τότε περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, κάτι που είχε προκαλέσει πολλές συζητήσεις για το μέγεθος των κονδυλίων σε εποχή κρίσης. Ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «λάσπη στον ανεμιστήρα», παρατηρώντας ότι το Ινστιτούτο χρηματοδοτείται μόνο από κονδύλια του ΕΣΠΑ, τα οποία είχαν εγκριθεί πριν ο Αντώνης Σαμαράς αναλάβει πρωθυπουργός.
Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι το ΜΦΙ συντηρείται και λειτουργεί από το ελληνικό κράτος, παρότι δωρεά Μπενάκη, με ετήσια τακτική επιχορήγηση για τα λειτουργικά έξοδά του και επιπλέον επιχορηγήσεις για την κάλυψη της μισθοδοσίας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου