Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Το ΟΧΙ του Κώστα Καραμανλή στο σχέδιο Ανάν και η στάση της Ελλάδας

Το 2004 ο Κώστας Καραμανλής αντιτάχτηκε στο κατάπτυστο σχέδιο Ανάν για την Κύπρο, πετώντας το στα μούτρα της διεθνούς διαπλεκόμενης οικονομικής και πολιτικής ελίτ.
Σε συνεργασία με τον Κύπριο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, διαμορφώνουν κοινή γραμμή, τασσόμενοι κατά των σχεδίων του ΟΗΕ που αλλάζοντας για μια ακόμη φορά το κείμενο, βελτίωναν εμφανώς τους όρους υπέρ των Τουρκοκυπρίων.
Σε αυτό είχε συμβάλει και η παρέμβαση του  Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος όχι μόνο δεν δέχτηκε το αρχικό κείμενο αλλά απαίτησε αλλαγή των όρων υπέρ της Τουρκίας.
«Το παν είναι να μην θιγούν σε καμία περίπτωση τα συμφέροντα του Κυπριακού λαού και της Ελλάδας», φέρεται να είχε δηλώσει τότε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Τουρκία και το ψευδοκράτος.
Στη συνέχεια στο Μπούργκενστοκ της Λουκέρνης στις 23 Μαρτίου 2004 όταν άρχισε η κρισιμότερη διάσκεψη για το μέλλον της Κύπρου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάθισαν, υπό την προεδρία του τότε Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, εκπρόσωποι της Κύπρου, της τουρκοκυπριακής κοινότητας, της Ελλάδας και της Τουρκίας, με επικεφαλής τους πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Ταγίπ Ερντογάν.
Ένα και μόνο ήταν το… μενού: Το περιβόητο φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν που έθαβε το κυπριακό κράτος, με ταμπέλα στον τάφο «Ενθάδε κείται η Κυπριακή Δημοκρατία». Η θέση της Λευκωσίας δεδομένη και αμετακίνητη: Όχι, αν δεν γίνουν βασικές τροποποιήσεις που θα απέτρεπαν τη μετατροπή του κυπριακού κράτους σε κοινότητα.
Στο Μπούργκενστοκ ήταν όλη η πολιτική ηγεσία της Κύπρου με επικεφαλής τον Πρόεδρο της χώρας, τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Από τις πρώτες συζητήσεις φως δεν διαφαινόταν ούτε διάθεση υπήρχε για υποχωρήσεις στους όρους του Σχεδίου, που έδιναν στην Τουρκία κυρίαρχο ρόλο στην Κύπρο. Κάποια στιγμή ο Καραμανλής, διαβλέποντας και μια… πολυφωνία στις θέσεις της κυπριακής αντιπροσωπείας, θέλησε να έχει μια τετ α τετ κουβέντα με τον Τάσσο. «Οι δύο μας μόνο, χωρίς τους υπουργούς Εξωτερικών (Μολυβιάτης και Ιακώβου ήταν τότε) και χωρίς να το ξέρει κανείς», ήταν η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες από στενούς συνεργάτες των δύο ηγετών.
Η συνάντηση έγινε στο δωμάτιο του Καραμανλή στο ξενοδοχείο όπου έμεναν οι δύο αντιπροσωπείες. Ήταν 8 το πρωί. Πρέπει να σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το περιεχόμενο του Σχεδίου Ανάν ο Καραμανλής ήταν κατηγορηματικά αντίθετος. 
Θα κάνουμε μία παρένθεση εδώ πριν ολοκληρώσουμε τη διήγησή μας για τη συνάντηση των δύο μεγάλων ηγετών αναφέροντας την αποκάλυψη  του Μίκη Θεοδωράκη για το πώς ενημέρωσε και απέτρεψε τον Κ. Καραμανλή να πει ΝΑΙ στο Ανάν:
«Για να δείτε πώς γράφεται η Ιστορία: Όταν αναγγέλθηκε το σχέδιο Ανάν, εγώ ήμουν από αυτούς που ήταν πάντα υπέρ της ελληνοτουρκικής φιλίας και κυρίως της διευθέτησης των διαφορών των δύο κοινοτήτων, να γίνει μια ενιαία Κύπρος. Είδα το σχέδιο Ανάν θετικό, δεν το διάβασα κιόλας το σχέδιο.
Με παίρνει τηλέφωνο ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και με ρωτάει: «Δε μου λες, ποια είναι η άποψή σου για το σχέδιο Ανάν;». Λέω «είναι μάλλον θετική». «Σε παρακαλώ πολύ, είναι φίλος σου ο Χριστόφιας, δεν τον ρωτάς τι σκέπτεται αυτός; Γιατί και εμείς εδώ δεν ξέρουμε ακόμα, μάλλον και ‘μεις θετικό το βλέπουμε».
Παίρνω τον Χριστόφια και του λέω «Δημήτρη τι συμβαίνει;». «Είναι θετικό», λέει, «είναι πολύ θετικό». Ξαναπαίρνω τον Καραμανλή, του λέω είναι θετικό. Εκείνη τη στιγμή ο Δημήτρης (Κωνσταντακόπουλος) έβγαλε το  βιβλίο «Η Αρπαγή της Κύπρου» όπου έκανε φύλλο και φτερό το σχέδιο Ανάν , . Το διαβάζω απνευστί. Σε μια νύκτα μέσα.
Και συνεχίζει ο Μίκης Θεοδωράκης: «Σπεύδω και παίρνω τον Καραμανλή του λέω: προσοχή, το σχέδιο Ανάν κίνδυνος. Αλλά έπρεπε να πάρω και τον Χριστόφια, ο οποίος, το κόμμα του, ήταν υπέρ του σχεδίου Ανάν, όπως ξέρετε, στην αρχή. Του στέλνω το βιβλίο, του λέω διάβασε το βιβλίο, «σταμάτα και κάνε πίσω».
Επιστρέφοντας νοερά στο στο Μπούργκενστοκ στο δωμάτιο που συναντήθηκαν κρυφά οι δυο ηγέτες και σύμφωνα με κυπριακές πηγές ο Κ. Καραμανλής ήταν ξεκάθαρος στον Τ. Παπαδόπουλο:
 «Ό,τι απόφαση πάρεις, εγώ θα την στηρίξω, όμως είσαι σίγουρος ότι η γραμμή της απόρριψης βγαίνει;», ήταν η πρώτη και ουσιαστικά η τελευταία κουβέντα που είπε στον Τάσσο ο Έλληνας πρωθυπουργός
Ο Κύπριος Πρόεδρος ανέλυσε όλα τα σκοτεινά σημεία του Σχεδίου Ανάν και τις παγίδες που υπέκρυπτε για την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία καταργούσε.
Μία ώρα κράτησε η συνάντηση που σφράγιζε το οριστικό ΟΧΙ στα τουρκικά μαγειρέματα. Ελλάδα και Κύπρος σε ενιαία, ταυτόσημη γραμμή. Είναι από τις ελάχιστες στιγμές που βρέθηκαν μάνα και παιδί χέρι χέρι να περπατάνε στον ίδιο δρόμο. Οι μεγάλοι δεν συγχώρησαν εκείνη την αντίσταση. Στη Σύνοδο Κορυφής που έγινε στη Χάγη, μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, ήταν άθλια η αντιμετώπιση του Τάσσου Παπαδόπουλου, αλλά και του Πέτρου Μολυβιάτη, από όλους τους ομολόγους τους. Μέχρι… ξύλο που δεν έφαγαν… Ωμά ο τότε Επίτροπος της ΕΕ Φεργότεν είπε στον κύπριο Πρόεδρο: «Μας κοροϊδέψατε». Εννοούσε ότι ο Σημίτης και ο Κληρίδης είχαν δεσμευθεί για την αποδοχή εκείνου του ανθελληνικού σχεδίου που διέλυε την Κυπριακή Δημοκρατία και παρέδιδε την Κύπρο στην Τουρκία. Ήταν, λένε, το ok στο Σχέδιο Ανάν, το… αντάλλαγμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. 
Εκτός από το ΚΚΕ, όλοι οι άλλοι ήταν υπέρμαχοι, με σημαιοφόρους τον Σημίτη, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Συνασπισμό της… Αριστεράς. 
Γενικά η περίοδος που προηγήθηκε και ακολούθησε το Σχέδιο Ανάν ήταν γεμάτη εντάσεις. 
Η Βρετανία για να πιέσει τον Τάσσο, έβαλε βέτο στη συμμετοχή της Κύπρου στον οργανισμό για τον Εύξεινο Πόντο (ΟΣΕΠ) και η Ελλάδα, σε απάντηση της πρόκλησης, έβαλε διά του Στυλιανίδη βέτο στη συμμετοχή της Βρετανίας στον ίδιο οργανισμό.
Όταν ο Κύπριος πρόεδρος είδε από κοντά τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών, αφού τον ευχαρίστησε για την ελληνική στάση, του είπε: «Είμαι πρόεδρος, είμαι πλούσιος, έχω καρκίνο, δεν πρόκειται να κάνω πίσω! Στ’ αρχ..ια μου!». 
Τα υπόλοιπα είναι γνωστά.
Στο δημοψήφισμα το 75% του κυπριακού λαού είπε «όχι» στην παράδοση.
Με πληροφορίες από Επίκαιρα, Παρόν και newsbomb.gr
- See more at: http://www.newdemocracy.gr/index.php/site/article/to-oxi-toy-kwsta-karamanlh-sto-sxedio-anan-kai-h-stash-ths-elladas#sthash.lZCS60Pt.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου