Οι μουσουλμάνοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απειλούν την κυβέρνηση
"Εξαρτάστε από εμάς" το μήνυμα τους στην κυβέρνηση
Με ιδιαίτερη προσοχή και αυξημένη ανησυχία παρακολουθούν οι αρμόδιες Aρχές την έντονη κινητικότητα του τουρκόφιλου κόμματος DEB στη Θράκη, καθώς, μετά την πολιτική απόφαση για αυτόνομη κάθοδο στις επόμενες εκλογές, απλώνει τώρα τα πλοκάμια του αναζητώντας υποστηρικτές και στο Ευρωκοινοβούλιο.
Την ίδια ώρα, οι τρεις μουσουλμάνοι κυβερνητικοί βουλευτές που έχουν εκλεγεί στη Ροδόπη και την Ξάνθη διαλαλούν πλέον δεξιά κι αριστερά ότι με τη μείωση της κοινοβουλευτικής δύναμης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. σε 153 βουλευτές η ψήφος τους αποκτά καθοριστικό χαρακτήρα σε κάθε κρίσιμο θέμα που θα έρθει το επόμενο διάστημα στη Βουλή.
Με πολύ απλά λόγια, οι τρεις μουσουλμάνοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κρατούν στα χέρια τους την τύχη της κυβέρνησης και -προφανώς- θεωρούν ότι είναι σε θέση ισχύος για να παίζουν τα παιχνίδια τους, άλλος με πιο χοντροκομμένο τρόπο και άλλος με κομψότερο.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, εφόσον το θελήσουν, μπορούν να κάνουν «εκβιασμούς» σε οποιαδήποτε ψηφοφορία, καθώς χωρίς τη δική τους ψήφο ουσιαστικά η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη. Οι Μουσταφά Μουσταφά, Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, με τη «βοήθεια» ενδεχομένως και του ομοθρήσκου τους Ιλχάν Αχμέτ από το «Ποτάμι», γνωρίζουν πολύ καλά πλέον τη δύναμη της ψήφου τους και αξιόπιστες πηγές επισημαίνουν στα «Π» πως σύντομα θα βρουν τρόπο να τη δείξουν.
Μοναδικό «φρένο» πλέον στα γενικότερα σχέδια της Αγκυρας για την περιοχή της Θράκης (το «κομμένο χέρι της μητέρας πατρίδας», κατά τον Τούρκο υπουργό Υγείας, Μ. Μουεζίνογλου, που κατάγεται από εκεί) είναι ο ισχύων μέχρι σήμερα εκλογικός νόμος, που προβλέπει ελάχιστο όριο 3% για είσοδο κόμματος ή ανεξάρτητου βουλευτή στο Κοινοβούλιο. Πλην όμως, αισιοδοξούν -και δεν το κρύβουν- ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει μέσα στους επόμενους μήνες και στην προεκλογική της δέσμευση για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και θέσπιση της απλής αναλογικής.
Αν πράγματι οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ που ασχολούνται με τον εκλογικό νόμο έχουν στο μυαλό τους την «απλή, άδολη και ανόθευτη» αναλογική, η οποία αποτελούσε πάγιο, διαχρονικό αίτημα των κομμάτων της Αριστεράς, τότε η αισιοδοξία των τριών μουσουλμάνων, που σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό παίζουν αρκετές φορές τα παιχνίδια του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή, ίσως και να έχει βάση.
Ωστόσο, τα «Π» γνωρίζουν πως το Μέγαρο Μαξίμου αφενός μεν είναι ενήμερο για την «κινητικότητα» των τριών βουλευτών, αφετέρου δε αναγνωρίζει -χωρίς να το παραδέχεται δημοσίως- την κρισιμότητα της ψήφου τους και γι’ αυτό προχωρά στην υλοποίηση του σχεδίου για απλή αναλογική με ένα ελάχιστο όριο μικρότερο από το σημερινό 3%, αλλά πάντως τέτοιο που να αποτρέπει την είσοδο του DEB στη Βουλή.
ΤΟ ΕΜΠΟΔΙΟ
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν φωνές που επιμένουν στην κατάργηση του ορίου, οι πιο ψύχραιμοι -οι οποίοι είναι εκείνοι που θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις- μιλούν για ένα ποσοστό της τάξης του 2%. Αυτό μεν θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες παρουσίες στη Βουλή από κόμματα που βρίσκονται κοντά στο συγκεκριμένο όριο, όμως ένα τέτοιο ποσοστό δεν μπορεί να επιτευχθεί ακόμα κι αν «επιστρατευθεί» ολόκληρο το μουσουλμανικό στοιχείο της Θράκης, αλλά και η σποραδική παρουσία μουσουλμάνων σε άλλες περιοχές της χώρας.
Ενδιαφέρον θα έχει η στάση των τεσσάρων μουσουλμάνων βουλευτών στην ψηφοφορία για ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου με όριο 2%, αλλά αυτό το εμπόδιο -εκτιμούν στο Μαξίμου- θα ξεπεραστεί, καθώς θα υπερψηφιστεί και από τα άλλα, μικρότερα κόμματα της Βουλής, οπότε δεν τίθεται ζήτημα απώλειας της δεδηλωμένης, ειδικά σε αυτή την περίπτωση.
Η ύποπτη συνάντηση του Μουσταφά Αλή Τσαβούς στις Βρυξέλλες
Οι άνθρωποι του DEB κάνουν ό,τι μπορούν για να «διεθνοποιήσουν» την παρουσία τους. Στις 18 του μηνός στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής του τουρκοκόμματος, Μουσταφά Αλή Τσαβούς, είχε «πρόγευμα εργασίας» στο γνωστό τετράστερο ξενοδοχείο «Leopold» με τον Φρανσουά Αλφονσί, πρόεδρο της Ελεύθερης Ευρωπαϊκής Συμμαχίας (EFA), που αποτελεί ομάδα της Ευρωβουλής μαζί με τους Πράσινους. H EFA είναι ένας πολιτικός χώρος που ασχολείται με τις ανά την Ευρώπη μειονότητες και το DEB είναι ανάμεσα στα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτή ως «παρατηρητές». Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν σχηματισμό που -σύμφωνα με την EFΑ- αποτελείται από κόμματα που εκπροσωπούν «έθνη χωρίς κράτος», πέραν των μειονοτικών ζητημάτων με τα οποία ασχολείται. Ο Τσαβούς συνοδευόταν από τον σύμβουλό του, Αϊντίν Αχμέτ, ενώ μαζί με τον Φρανσουά Αλφονσί ήταν ο διευθυντής της EFA, Γκίντερ Ντόβεν, και ο υπεύθυνος επικοινωνίας, Γιώργος Παπαδάκης.
Στη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος του τουρκοκόμματος DEB περιέγραψε στον Αλφονσί τα «χρόνια θέματα» της «τουρκικής», όπως την αποκάλεσε, μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί πως «τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μειονότητα στο πεδίο της Εκπαίδευσης δεν είναι πια αποδεκτά σε αυτή την εποχή». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του DEB, οι δύο συνομιλητές «στάθηκαν επίσης στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης».
Ακόμα, ο Τσαβούς, ο οποίος είναι ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Τούρκου προξένου στην Κομοτηνή, εξέφρασε την αγωνία που αισθάνεται «για τον αυξανόμενο αριθμό των νέων που λόγω κρίσης εγκαταλείπουν την περιοχή».
Προκλητική ήταν και η στάση του επικεφαλής της EFA, Φρανσουά Αλφονσί, ο οποίος είπε πως αισθάνεται αλληλέγγυος προς το DEB και πως επισκέφθηκε ο ίδιος την «τουρκική» μειονότητα της Δυτικής Θράκης και είδε από κοντά τα προβλήματα. Μάλιστα, δήλωσε ότι είναι έτοιμος για συνεργασία σε αυτά τα θέματα.
Πληροφορίες των «Π» αναφέρουν ότι το DEB, σε αγαστή συνεργασία με το τουρκικό προξενείο και σε απευθείας επαφή με το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος, σχεδιάζει το επόμενο διάστημα νέες επισκέψεις σε κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη. Προς το παρόν, οι επαφές του περιορίζονται σε χαμηλό επίπεδο, όπως στο συγκεκριμένο με την EFA. Ωστόσο, με τη βοήθεια της τουρκικής διπλωματίας αισιοδοξεί πως θα καταφέρει να ανεβάσει αυτό το επίπεδο, μέχρι την ώρα που θα εκδηλώσει και επισήμως την πρόθεσή του για αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου