Λίστα Μπόργιανς: Σε κανονική έρευνα από τους οικονομικούς εισαγγελείς Ελλη Στάη, Δήμητρα Γαλάνη, αδερφές Μαγγίρα και Βασιλική Μπενοπούλου. Δεν έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία εναντίον τους.
Πηγή: nonpapernews.gr Αλήθειες και ψέματα για τις μυστικές ανακρίσεις που μετά τη λίστα Λαγκάρντ, γίνονται με βάση τη λίστα Μπόργιανς, από τις καταθέσεις στην τράπεζα UBS, που παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς.
Πασίγνωστα ονόματα από τον δημοσιογραφικό, καλλιτεχνικό, εμπορικό και οικονομικό χώρο φέρονται να περιλαμβάνονται στη δεύτερη λίστα με καταθέσεις στο εξωτερικό για τις οποίες οι οικονομικοί εισαγγελείς πραγματοποιούν έρευνα σε βάθος.Ηδη, έχουν αποσταλεί κλήσεις σε διάφορους «υπόπτους φοροδιαφυγής» και έχουν δοθεί από ορισμένα επώνυμα πρόσωπα και τους δικηγόρους τους οι πρώτες εξηγήσεις. Ανάμεσα στους
ερευνώμενους, φέρονται να περιλαμβάνονται η γνωστή
δημοσιογράφος Ελλη Στάη, η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη, η Μπέτυ και Ματθίλδη Μαγγίρα, ηθοποιές και παρουσιάστριες και η γνωστή εικαστικός Βασιλική Μπενοπούλου. Δεν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι ανάμεσα στους υπόπτους για κατάθεση στο εξωτερικό και μάλιστα, μεγάλου ποσού είναι ο ηθοποιός Σπύρος Παπαδόπουλος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στον κατάλογο των ερευνώμενων πρώτων 24 προσώπων, φέρονται να περιλαμβάνονται τέσσερα πρόσωπα της πολιτικής ζωής, ανάμεσα στους οποίους ένας πρώην αρχηγός μικρού κόμματος, δύο πρώην υπουργοί από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ κι ένας που φέρεται ως μεγαλοστέλεχος από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπεύθυνες πληροφορίες του αρμόδιου συντάκτη μας, τονίζουν ότι από τις έως τώρα έρευνες δεν έχει προκύψει για κανένα πρόσωπο ιδιαίτερα επιβαρυντικά στοιχεία τόσο ως προς τις καταθέσεις στο εξωτερικό όσο και για την προέλευσή τους και μάλιστα -όπως επιμένουν ορισμένα δημοσιεύματα- με μεθόδους ποινικά επιλήψιμες, με προέλευση μαύρου πολιτικού χρήματος κ.λπ. Τα πάντα βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της ειδικής έρευνας. Το αντίθετο φέρεται να είναι ψευδείς ισχυρισμοί ή φαντασιώσεις επιπόλαιων ρεπορτάζ.
Οπως συμβαίνει και με τη λίστα Λαγκάρντ, έτσι και σ΄ αυτή την περίπτωση οι τυχόν ένοχοι μπορούν να καταβάλλουν το 40% της κατάθεσής τους στο εξωτερικό προς όφελος του Δημοσίου και ν΄απαλλαγούν τελικώς από οποιεσδήποτε ποινικές ευθύνες και εμπλοκές.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ
Δέσμευση λογαριασμών-περιουσίας σε 24 άτομα της λίστας Μπόργιανς
Ήδη έχουν αποσταλεί 100 κλήσεις σε υπόπτους φοροδιαφυγής
Με δεσμεύσεις λογαριασμών όπως και της κινητής και της ακίνητης περιουσίας τους απειλούνται από τους οικονομικούς εισαγγελείς 24 άτομα από τη λίστα Μπόργιανς ως ύποπτοι για φοροδιαφυγή. Εντοπίστηκαν με εκατομμύρια ευρώ που δεν είχαν δηλώσει στα εισοδήματά τους. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», πρόκειται για γιατρούς, δικηγόρους, έναν αρχιτέκτονα, εργολάβους και κατασκευαστές και καλλιτέχνες της Σχολής Καλών Τεχνών.
Στο μεταξύ από τις πρώτες έρευνες των οικονομικών εισαγγελέων στη λίστα Μπόργιανς εντοπίζονται πολλά ευρήματα. Ήδη έχουν αποσταλεί 100 κλήσεις σε μεγαλοκαταθέτες αλλά και άλλα πρόσωπα που καλούνται να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι κακουργηματικής φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας κ. Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς στον Alpha, «υπήρχε απροθυμία από την προηγούμενη κυβέρνηση να διευκολυνθούν στον εντοπισμό τέτοιων καταλόγων ενώ υπενθύμισε ότι στη Γερμανία όλοι οι φοροφυγάδες ακόμα και οι πολιτικοί έχουν την ίδια μεταχείριση». Πρόσθεσε ότι «στη Γερμανία έχουν εισπράξει 5 δισ. ευρώ από τέτοιες λίστες...
ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ-ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ KONTRANEWS
Στα δίχτυα του οικονομικού εισαγγελέα πασίγνωστη παρουσιάστρια και μεγάλη τραγουδίστρια Οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν απλώσει τα δίχτυα τους στα μεγάλα «ψάρια»
Μεγάλα «ψάρια» φαίνεται πως βγάζει πλέον η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων που ξεψαχνίσουν τις λίστες φοροδιαφυγής.
Σκεφτείτε ότι κατάφεραν. Να μετατρέψουν την αρχική άρνηση σε... εξομολόγηση αδήλωτου χρήματος από τα χείλη του ιερέα μεγαλοκαταθέτη της UBS.
Οι οικονομικοί εισαγγελείς Αθανασίου, Δραγάτσης και Τουλουπάκη, πέραν των άλλων προσώπων έφεραν απέναντί τους και τον ιερέα με τις 450.000 ευρώ σε λογαριασμό της UBS, αφού ήταν από τους πρώτους που κλήθηκαν ως ύποπτοι για τα κακουργήματα της φοροδιαφυγής και ξεπλύματος.
Η αρχική θέση του ιερέα που είναι εφημέριος μεγάλου ναού της Αττικής, ήταν απολύτως αρνητική απέναντι στους εισαγγελείς, λέγοντας πως μπορεί να δικαιολογήσει τα πάντα, αλλά σύντομα άλλαξε στάση και προέβη σε «εξομολόγηση», όταν παρέλαβε το έγγραφο με το σύνολο των δηλωθέντων εισοδημάτων του της τελευταίας 15ετίας που επ΄ ουδενί δεν κάλυπταν το ποσό.
Μεταξύ των προσώπων πάντως που εντοπίστηκαν από τις τελευταίες ταυτοποιήσεις της λίστας Μπόργιανς είναι:
-Γνωστή παρουσιάστρια και δημοσιογράφος μεγάλης εμβέλειας με ποσά που αγγίζουν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ
-Τραγουδίστρια εγνωσμένης αξίας και επιτυχιών στο λεγόμενο ποιοτικό τραγούδι με σχεδόν 300.000 ευρώ
-Εικαστικός με πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ
Οι κλήσεις των οικονομικών εισαγγελέων αφορούν τα ευρήματα» από την έφοδο στη UBS, τον περασμένο Δεκέμβριο, τα οποία «έδεσαν» με τα στοιχεία που περιέχει η λίστα Ρηνανίας-Βεστφαλίας με τους 10.588 κωδικούς ελλήνων καταθετών.
ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ
Λίγες μέρες πάντως πριν εκπνεύσει το 2015 η κυβέρνηση «έδωσε» χρόνο στον χρόνο που χρειάζονται οι δικαστικές αρχές για να εισπράξουν χρήματα από τις λίστες φοροδιαφυγής.
Ουσιαστικά έδωσε προθεσμία ενός χρόνου στις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές της χώρας αφού οι παραγραφές για τις αξιώσεις του δημοσίου από τις 7 λίστες φοροδιαφυγής και τις χρήσεις των οικονομικών ετών που αναφέρονται οι καταθέσεις είχαν καταληκτική ημερομηνία τις 31/12/15 κάτι που ουσιαστικά σήμαινε πως παραγράφονταν το δικαίωμα του δημοσίου να εισπράξει τα χρήματα από βεβαιωμένη φοροδιαφυγή.
Η κυβέρνηση παρέτεινε κατά ένα έτος αυτές τις προθεσμίες με άρθρο 22 του ν.4337/2015 .
Στη διάταξη αναφέρεται πως οι προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για έκδοση πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου και κάθε άλλης πράξης επιβολής φόρων, τελών, προστίμων ή εισφορών, που λήγουν στις 31.12.2015 παρατείνονται κατά ένα (1) έτος από τη λήξη τους για υποθέσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί (κατά τη δημοσίευση του νόμου) ή θα εκδοθούν μέχρι τις 31.12.2015 εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ελέγχου, έρευνας ή επεξεργασίας ή εντολές και αιτήματα διερεύνησης από δικαστική ή φορολογική ή ελεγκτική αρχή, καθώς και από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης. Στην αιτιολογική έκθεση εξηγείται επαρκώς ότι η
υπόθεση αφορά σε υποθέσεις διαφθοράς για τις οποίες έχει ξεκινήσει ήδη έρευνα και έχει εκδοθεί εισαγγελική παραγγελία ελέγχου.
Να σημειωθεί πως αυτή είναι η δεύτερη παράταση παραγραφής που δίδεται ( η πρώτη με τον νόμο 4203/2013- άρθρο 22 για δυο χρόνια) και δύσκολα θα υπάρξει και άλλη δεδομένου πως ήδη συζητείται εντόνως για παραβιάσεις ευρωπαϊκών συμβάσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου