Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ …ΑΡΗ

Πάτρα: Υπόγειος πόλεμος Περιφέρειας-Δήμων-εκκλησίας και ΜΚΟ

Για τη διαχείριση των κονδυλίων φιλοξενία προσφύγων στην περιοχή




Του Γιάννη Γεωργόπουλου
Το πως και το ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση των  κονδυλίων που θα «πέσουν» στην Πάτρα αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες  θα επιλεγούν για τη μεταφορά προσφύγων και τη δημιουργία ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας τους, αποτελεί την αιτία του ακήρυχτου πολέμου που βρίσκεται ωστόσο σε εξέλιξη τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη Δυτική Ελλάδα.
Σε αυτόν παίρνουν μέρος,  πολλοί από τους Δημάρχους της Δυτικής Ελλάδας, η αιρετή περιφέρεια , η εκκλησία και …αθέατα μη κυβερνητικές οργανώσεις. Το γεγονός πως  σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς και με τις ποιο μέτριες εκτιμήσεις , για φιλοξενία  ενός έτους  και μόνο για 400 -500 άτομα τα κονδύλια που θα δοθούν θα ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια ευρώ, γίνεται αντιληπτό, τι ανακλαστικά ενεργοποιεί από όλες τις πλευρές και γιατί.
Ο κοινός εχθρός για Περιφέρεια, Δήμους και Εκκλησία στην περιοχή, είναι κατ΄ αρχήν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίες από την έως τώρα εμπειρία – από τη διαχείριση των προσφύγων σε άλλες περιοχές – έχουν πάρει τη μερίδα του λέοντος και έχουν μονοπωλήσει τις χρηματοδοτήσεις. Κάτι τέτοιο μόνο με καλό μάτι δεν γίνεται δεκτό από τον περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, του δημάρχους αλλά και την εκκλησία. Να σημειωθεί, πως μεταξύ όλων αυτών υπάρχει η κοινή εκτίμηση, πως οι Μ.Κ.Ο. ελέγχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα τα όποια οφέλη – όχι μόνο σε οικονομική βάση - να τα καρπώνεται το κόμμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Ωστόσο ο μεγάλος πονοκέφαλος πρωτίστως για την αιρετή περιφέρεια και τους Δημάρχους και την εκκλησία δευτερευόντως , βρίσκεται και στο γεγονός, πως κανένας από τους τρείς αυτούς θεσμούς στην περιοχή δεν έχει δικές του Μ.Κ.Ο.
Με δεδομένο το γεγονός πως ο χρόνος πιέζει, ακόμα κι΄ αν επιτευχθεί ο στόχος να μπλοκαριστούν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, το θέμα είναι πως θα γίνει εφικτή η διαχείριση των 2 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθούν και ποιος θα έχει το κουμάντο. Αιρετή Περιφέρεια και Δήμαρχοι γνωρίζουν πολύ καλά, πως ακόμα κι΄ αν μπλοκάρουν την έλευση των Μ.Κ.Ο στην περιοχή, ο αμέσως επόμενος θεσμός που έχει την υποδομή αλλά και πληροί τις προϋποθέσεις για να πάρει τα χρήματα, είναι αυτός της εκκλησίας. Κάτι τέτοιο όμως δεν γίνεται αποδεκτό ούτε από τον α’ , ούτε και από τον β’ βαθμό αυτοδιοίκησης στην περιοχή, καθώς οι αιρετοί και των δύο βαθμίδων εκτιμούν, πως αφενός θα πρόκειται για  προσωπική τους ήττα και αφετέρου πως θα χάσουν ένα σημαντικό χαρτί για να κάνουν παιχνίδι μέσα στην τοπική κοινωνία , διαχειριζόμενοι μεγάλα χρηματικά ποσά .
Τρέχουν να προλάβουν
Ήδη σε επίπεδο αιρετής περιφέρειας σκέφτονται σοβαρά να προχωρήσουν με συνοπτικές διαδικασίες στη δημιουργία μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, η οποία θα έχει ως αντικείμενο τη διαχείριση προσφυγικών ροών, αν και αυτό που επιθυμούν είναι να υπάρξει πολιτική απόφαση, με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στην αιρετή να διαχειριστή τα κονδύλια και να νομιμοποιεί τις δαπάνες που θα γίνονται για τους πρόσφυγες για όσο καιρό αυτοί φιλοξενηθούν στην περιοχή. Στο θέμα αυτό – υποστηρίζουν πρόσωπα που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις – θα υπάρξει συνεννόηση και διακομματική συμφωνία καθώς «την ιδεολογία του άλλου πολλοί μίσησαν το χρήμα ουδείς».
Οι ΟΤΑ
Η στάση των ΟΤΑ – ιδιαίτερα των Δήμων και των δημάρχων στα διοικητικά όρια των οποίων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα συσταθούν τα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας ή θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες – αποτελεί σε ότι αφορά στο χρήμα , το μεγάλο ζητούμενο, καθώς εάν δεν επιτραπεί σε αυτούς να διαχειριστούν τα κονδύλια για τη σίτιση και την παροχή υπηρεσιών ή να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία ισότιμα, τότε θα υπάρξει σφοδρή σύγκρουση.
Δεν είναι τυχαίο, πως οι ποιο προχωρημένοι δήμαρχοι με πρώτο τον δήμαρχο Αμφιλοχίας κ. Κοιμήση αλλά και τους Δημάρχους Αιγίου και Ήλιδας , ήδη στο τραπέζι μπήκε το θέμα της παραχώρησης χώρων με τους δύο τελευταίους μάλιστα να καταθέτουν πρόταση, για εναλλακτική λύση, όπως αυτή της στέγασης σε κενά διαμερίσματα των οποίων τα ενοίκια θα καταβάλλονται μέσω του Δήμου ή ακόμα και της χρήσης των εγκαταστάσεων της ΣΚΟΣ – ΑΣΟ  στην Αμαλιάδα.
Το ερώτημα που τίθεται είναι, ποιος θα είναι αυτός που θα πει σε ένα δήμαρχο, πως στη δική σου πόλη θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες, αλλά το κουμάντο στα λεφτά θα  το κάνουμε εμείς.
Η κυβέρνηση
Όλα όσα συνθέτουν το πάζλ της διαχείρισης του προσφυγικού στην περιοχή, έχουν πάνω απ’ όλα τη σφραγίδα της κυβέρνησης και κατ’ επέκταση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του οποίου δεν κρύβουν, πως δεν βλέπουν με καλό μάτι το «πάρτι» που ενδεχομένως μπορεί να στηθεί γύρο από το προσφυγικό και τα κονδύλια, ενώ σε δηλώσεις τους στον «κόσμο» έσπευσαν να θυμίσουν, πως η επίσημη γραμμή των ευρωπαίων ως μπρος τη διαχείριση των προσφύγων σε σχέση με τους χώρους φιλοξενίας και τα κονδύλια , περνάει μέσα από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Παράλληλα στο κυβερνητικό στρατόπεδο στην περιοχή γνωρίζουν καλά,  πως οι τελευταίοι οι οποίοι θα πρέπει να έχουν το πάνω χέρι στη διαχείριση εκατομμυρίων ευρώ για τους πρόσφυγες που θα  έρθουν, θα πρέπει να είναι η εκκλησία , η περιφέρεια και κάποιοι Δήμαρχοι,  οι οποίοι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά και πελατειακά το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου