Σάββατο 21 Μαΐου 2016

1

Aυτός είναι ο Πατρινός πίσω απο το ξεσκέπασμα των καρτελ


Δεκάδες ελληνικές και κορυφαίες διεθνείς κατασκευαστικές εταιρείες συμπεριλαμβάνει στην αυτεπάγγελτη έρευνα για το καρτέλ στις κατασκευές η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την κατηγορία της χειραγώγησης διαγωνισμών δημόσιων έργων, την περίοδο από 1989 έως 2016.
Η έρευνα, η οποία ξεκίνησε πριν τρία χρόνια, αφορά σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων, στα οποία συγκαταλέγονται -μεταξύ άλλων- έργα κατασκευής μεγάλων οδικών αξόνων, έργα ΜΕΤΡΟ, Προαστιακού και σιδηροδρομικών γραμμών/ σταθμών, έργα που δημοπρατήθηκαν με το σύστημα της παραχώρησης και έργα μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).
Σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής Αντωγωνισμού, γνωστές τεχνικές εταιρίες και όμιλοι όπως ΕΛΛΑΚΤΩΡ, J&P ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΕΓΕΚ, ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ και INTRACOM συμμετείχαν, με διαφορετικό χρόνο έναρξης έκαστη, σε καρτελική σύμπραξη για τη χειραγώγηση των έργων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ,από τη σχετική έρευνα, από το πρόστιμο που προβλέπεται, εξαιρείται ο όμιλος «Τεχνική Ολυμπιακή» του πατρινού επιχειρηματία Κωνσταντίνου Στέγγου, που σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, εντάχθηκε σε καθεστώς επιείκειας επειδή συνεργάστηκε με την ανεξάρτητη αρχή.
Σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η καρτελική σύμπραξη στα δημόσια έργα υλοποιήθηκε κυρίως μέσω τακτικών συναντήσεων εκπροσώπων των εμπλεκομένων ανταγωνιστών ή και με τη σύναψη διασφαλιστικών- αποζημιωτικών συμφωνητικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου