Δευτέρα 23 Μαΐου 2016


Η Παράταξη της ΡΑΠ, για άλλη μια φορά, βρίσκεται σε ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου στο Δημοτικό Συμβούλιο .
Την Κυριακή, ο λαός της Πάτρας διαδήλωσε μαζικά στους δρόμους, ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα που ψηφιζόταν από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στη Βουλή, που αυξάνει τη φοροληστεία του λαού, βγάζει τα λαϊκά σπίτια στο σφυρί και λεηλατεί ό,τι έχει απομείνει από την δημόσια περιουσία. Την ίδια ώρα, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (ΡΑΠ) έβαζε στο στόχαστρο την Δημοτική Αρχή, που σταθερά συμμετέχει και στηρίζει τους αγώνες του λαού, επειδή απέρριψε, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, το κυβερνητικό σχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Την θέση της Δημοτικής Αρχής καταψήφισαν οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας.
Η πρόταση της Διοίκησης της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας για το Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) κινείται στη λογική της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας. Λογική υποβαθμισμένων παροχών, περικοπής πόρων και προσωπικού, ανύπαρκτης πρόληψης που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.

Ο Δήμος Πατρέων είναι ένας από τους 4 δήμους όπου θα εφαρμοστεί πιλοτικά το κυβερνητικό σχέδιο της ΠΦΥ. Η εξειδίκευσή του επιβεβαιώνει ότι τα κυβερνητικά σχέδια αφορούν ένα υποκατάστατο ΠΦΥ, αφού δεν περιλαμβάνουν τη βασική αποστολή της που είναι η Πρόληψη, δηλαδή η προστασία του υγιούς πληθυσμού, διότι «κοστίζει». Οι διαγνώσεις, οι εξετάσεις, η συνταγογράφηση θα γίνονται από ελάχιστους γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους, χωρίς άλλους γιατρούς ειδικότητας, που είναι αδύνατον να καλύψουν τον τοπικό πληθυσμό.
Δεν υπάρχει η σύνδεση με τους τόπους δουλειάς, με τα σχολεία για προληπτικούς ελέγχους, υπηρεσίες Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας. Δεν υπάρχουν υπηρεσίες κατ' οίκον νοσηλείας για ηλικιωμένους, ΑμΕΑ, ασθενών που πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο και συνεχίζουν την αποθεραπεία στο σπίτι, που είναι αρκετές χιλιάδες.
Ενδεικτικά, για τους πάνω από 200.000 μόνιμους κατοίκους, χωρίς να υπολογίζονται φοιτητές, επισκέπτες κ.ά., το σχέδιο προβλέπει μια «Μονάδα Αναφοράς» (κάτι σαν μισοαναπτυγμένο Κέντρο Υγείας), με ένα εργαστήριο και ορισμένες ειδικότητες γιατρών για μερικές μέρες της βδομάδας ως «επισκέπτες», που θα εφημερεύει τη νύχτα με τρείς γενικούς ιατρούς, 1 καρδιολόγο και 1 παιδίατρο!!!  
Η Δημοτική Αρχή διεκδικεί, μαζί  με το λαό, για ένα αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ενταγμένο στο ενιαίο κρατικό σύστημα υγείας, που περιλαμβάνει Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία που να καλύπτει ολόκληρο τον πληθυσμό, να είναι στελεχωμένο με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, και το απαραίτητο νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Να διαθέτει πλήρη εργαστηριακό, διαγνωστικό εξοπλισμό, και να λειτουργεί καθημερινά και σε 24ωρη βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου