Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

1

Συναυλία του Ο.Φ. Τεκμπιλέκ στο Ρωμ. Ωδείο της Πάτρας


Το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας υποδέχεται την Τρίτη 7 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, στο Ρωμαϊκό Ωδείο τον Omar Faruk Tekbilek, σε μια συναυλία η οποία επιχειρεί να καταδείξει το ρόλο της μουσικής ως παγκόσμιας γλώσσας επικοινωνίας.
Η επιλογή μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς η πρωτεύουσα της Αχαΐας αποτελούσε πάντα και αποτελεί πύλη προς τη Δύση και γεφύρι προς την Ανατολή.
Αυτό το μουσικό, κοινωνικό και… γεωγραφικό μήνυμα δεν θα μπορούσε παρά να επιλεγεί για να το μεταφέρει, μέσω του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας, ο Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ, ένας από τους πιο αγαπημένους μουσικούς στην Ελλάδα, ένας από τους σπουδαιότερους πρεσβευτές της ανατολίτικης μουσικής, ένας χαρισματικός οργανοπαίκτης, ο οποίος παίζει νέι, μπαγλαμά, ούτι και κρουστά.
Η μουσική του έχει τις ρίζες της βαθιά στην παράδοση, αλλά και σημαντικές επιρροές από σύγχρονα μουσικά ιδιώματα. Η έμπνευσή του απορρέει από το μυστικισμό, την παράδοση, το ρομαντισμό και τη φαντασία. Αντιμετωπίζοντας τον εαυτό του σαν αγγελιοφόρο της ειρήνης, επιδιώκει να συνεργάζεται με μουσικούς από διάφορες χώρες.
«Η μουσική είναι η παγκόσμια γλώσσα -λέει ο ίδιος- ο συνδετικός κρίκος των λαών. Δεν εκπροσωπώ καμιά εθνικότητα όταν παίζω. Θεωρώ ότι η δύναμη της μουσικής ενώνει τους ανθρώπους. Στο άκουσμά της οι έριδες και οι διαφορές εξαφανίζονται και αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλο μιλώντας με την ψυχή. Όταν επικοινωνούμε σε αυτό το επίπεδο, είναι εύκολο να δημιουργηθεί αρμονία και ειρήνη».
Σπουδαίες συνεργασίες
Η πολυποικιλότητα που διαφαίνεται στη μουσική του τον καθιστά μοναδικό στο είδος του. Έχει συνεργαστεί με πλήθος μουσικών διεθνούς φήμης, όπως τον τρομπετίστα Don Cherry, τον rock drummer Ginger Baker, γνωστό από τις συνεργασίες του με τον Eric Clapton και τον Jack Bruce, την Ofra Haza, τον Bill Laswell, Peter Erskine, Trilok Gurtu, Jai Utall και άλλους πολλούς.
Έχει επενδύσει μουσικά πολλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές κι έχει συμμετάσχει σε πολλές ηχογραφήσεις. Είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο ελληνικό κοινό: «Η Ελλάδα είναι χώρα έμπνευσης, ιστορίας και λίκνο του Πολιτισμού. Η ελληνική κουλτούρα και ο ελληνικός Πολιτισμός είναι αυτός που έχει δημιουργήσει τη γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Γι' αυτό κι επιθυμούσα να συνεργαστώ με Έλληνες μουσικούς, επειδή η αρμονία της ελληνικής μουσικής είναι σαν μια δεύτερη φωνή, που κυλάει στις μελωδίες μου», έχει πει χαρακτηριστικά.
Συντελεστές
Omar Faruk Tekbilek - neι, κρουστά, φωνή
Bahadir Sener - κανονάκι
Γιάννης Παπαϊωάννου - ούτι, μπουζούκι
Βαγγέλης Καρήπης - κρουστά
Κώστας Μερετάκης - κρουστά
Γιάννης Δημητριάδης - πιάνο, keyboards
Η Φωτεινή Βελεσιώτου
Μια ξεχωριστή ερμηνεύτρια, με τη γνήσια λαϊκή φωνή, που παραπέμπει στις μεγάλες γυναικείες φωνές του παρελθόντος (πολλοί την ονομάζουν νέα Σωτηρία Μπελλου...) Αρχικά γνωστή κυρίως από συμμετοχές της σε δουλειές άλλων καλλιτεχνών και από τις εμφανίσεις της σε διάφορες ρεμπέτικες σκηνές της Θεσσαλονίκης, έγινε ευρέως γνωστή το 2008, με το τραγούδι του Γιώργου Καζαντζή «Μέλισσες» και πρόσφατα με τη «Διωδία». Έχει συνεργαστεί με τους Γιώργο Καζαντζή, Μανώλη Μητσιά, Γιώτα Νέγκα, Λιζέττα Καλημέρη, Μελίνα Κανά, Παντελή Θαλασσινό, Μίλτο Πασχαλίδη κ.ά.
Ο Φώτης Θεοδωρίδης
Ένας ανήσυχος, πολυτάλαντος καλλιτέχνης. Ξεκίνησε να τραγουδά το 1990, κάνοντας αρχή με τους «Φυγάδες» και πέρασε στους «Απέναντι», που δημιούργησε μαζί με τη Μελίνα Ασλανίδου, το 2001 (ο πρώτος τους δίσκος έχει γίνει τριπλά πλατινένιος).
Από το 2007 ακολουθεί με επιτυχία τη σόλο καριέρα, ενώ το 2010 δημιουργεί στη Θεσσαλονίκη τη γνωστή μουσική σκηνή «Ξέφωτο», όπου εμφανίζεται τακτικά με το σχήμα του και φιλοξενεί καταξιωμένους, αλλά και νέους καλλιτέχνες.
Έχει συνεργαστεί με Καίτη Χωματά, Μελίνα Κανά, Φωτεινή Βελεσιώτου, Λιζέττα Καλημέρη, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Βασίλη Λέκκα, Χρήστο Μητρέντζη, Ανδρέα Καρακότα, Κώστα Πρατσινάκη, Γιώργο Καζαντζή κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου