Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

1

ΠΑΤΡΑ: Το σχέδιο Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Αχαΐας για την σωτηρία της ιστορικής κουκουναριάς στην Αρόη

Το σχέδιο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Αχαΐας για την σωτηρία της ιστορικής κουκουναριάς στην είσοδο της συνοικίας Αρόη στην Πάτρα την οποία η δημοτική Αρχή της πόλης σχεδιάζει να κόψει το επόμενο διάστημα, παρουσίασε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανδρέας Λάζαρης. Σύμφωνα με το κ. Λάζαρη το ενδεικτικό σχέδιο που έχει παρουσιάσει εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια ο Σύλλογος, είναι τεχνικά υλοποιήσιμο, μπορεί να αντιμετωπίσει πλήρως τα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων από τις επιφανειακές ρίζες του δέντρου, έχει πρόβλεψη για την διοχέτευση των νερών της βροχής, ενώ το κόστος υλοποίησής του δεν αποτρεπτικό.
Ωστόσο, όπως εξήγησε, αν και η πρόταση έχει τεθεί στο δημόσιο διάλογο τόσο καιρό και έχει περιέλθει σε γνώση της δημοτικής Αρχή της Πάτρας, ουδέποτε κλήθηκαν εκπρόσωποι του Συλλόγου προκειμένου να γίνει μια πιο ενδελεχής συζήτηση.
Στο σχέδιο των Αρχιτεκτόνων μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:
-Επίχωση με τουλάχιστον 50 εκατοστά κατάλληλου χώματος για να μην χαλάσουν οι επιφανειακές ρίζες του δένδρου.
-Εγκιβωτισμός εκατέρωθεν της επίχωσης με μικρά τοιχία που να είναι συγχρόνως παγκάκια, παρτέρια λουλουδιών, κάλαθοι αχρήστων και συγχρόνως δημιουργία διάβασης πεζών.
-Δημιουργία ράμπας μήκους 30 μ. εκατέρωθεν του δένδρου ώστε να μην υπάρχει απότομη μεταβολή ύψους για τα οχήματα.
-Η όδευση της οδού στο σημείο του δένδρου να αποκτήσει μεγαλύτερες καμπύλες, οι οποίες να συνεχιστούν και προς την κατεύθυνση της Αρόης και να φυτευτούν και άλλα δένδρα, επιτυγχάνοντας έτσι την συνολική μείωση της ταχύτητας σε όλη την οδό, καθότι πρόκειται περί κατοικημένης περιοχής και με σχολείο.
-Σωλήνες, κάτω από την ράμπα ώστε να περνούν τα νερά της βροχής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από την σχετική εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πατρέων για κοπή της κουκουναριάς της Αρόης, έχουν προκληθεί αντιδράσεις από κατοίκους, οικολογικές οργανώσεις και άλλους φορείς της πόλης που ζητούν ν' αλλάξει η βούληση της δημοτικής Αρχής. Μάλιστα από τις 26 Ιουλίου έχει ξεκινήσει, με πρωτοβουλία Ελληνίδας που διαμένει στο Ηνωμένο Βασίλειο, και πρωτοβουλίας συλλογής ηλεκτρονικών υπογραφών για την σωτηρία της κουκουναριάς.
Εδω και καιρό "τρέχει" και ακόμα μια ανάλογη προσπάθεια η οποία φούντωσε ξανά μετά την πρόσφατη απόφαση. Η ανταπόκριση και στις δύο αυτές καμπάνιες είναι αρκετά μεγάλη και υπογράφουν άνθρωποι και εκτός Ελλάδος από χώρες όπως η Αγγλία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ελβετία κ.α. Συνολικά, μέσα σε λίγες ώρες έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 650 υπογραφές.
Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια μπορούν να το κάνουν εδώ: avaaz.org ή avaaz.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου