Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Η μεγάλη οργή του Καραμανλή για τον Μητσοτάκη - Όλο το παρασκήνιο
Ο Κώστας Καραμανλής και ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Οργισμένος ο Καραμανλής και οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Τρίτη, 09 Αύγουστος 2016 19:23
Οι ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση του πρώην ισχυρού άνδρα της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρ. Γεωργίου πυροδοτούν νέο γύρο εσωστρέφειας και ξύνουν… παλιές πληγές στη Νέα Δημοκρατία. Οι διακριτικές αποστάσεις που τηρεί επισήμως ο Κυρ. Μητσοτάκης σε ένα ζήτημα που είναι μείζονος σημασίας για τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή προκαλεί στην καλύτερη περίπτωση την αμηχανία, στη χειρότερη τις αντιδράσεις μεγάλης μερίδας στελεχών.
Την προηγούμενη Τρίτη, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της αναίρεσης του απαλλακτικού βουλεύματος για τον κ. Γεωργίου, με την οποία πλέον ανοίγει νέος κύκλος για την παραπομπή του, ενώ από το περιβάλλον του κ. Καραμανλή έκαναν λόγο για δικαίωση, η εντολή του κ. Μητσοτάκη ήταν να μην υπάρξει η παραμικρή εμπλοκή του κόμματος στην υπόθεση.
Η μοναδική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το κόμμα ήταν για να απαντήσει στις αιχμές του ΠΑΣΟΚ και να επιτεθεί στον… Γ. Παπανδρέου για το «λεφτά υπάρχουν»! Η επίσημη εξήγηση από το επιτελείο του ήταν ότι η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης και όλοι θα πρέπει να αναμένουμε τις αποφάσεις της. Παράλληλα σημειώνουν ότι επί αρχηγίας Αντ. Σαμαρά η Νέα Δημοκρατία είχε αποδεχθεί την ορθότητα των στοιχείων, ως εκ τούτου οποιαδήποτε αλλαγή στάσης στη φάση αυτή θα συνιστούσε ανακολουθία… Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι η στάση του κ. Μητσοτάκη εδράζεται στην άποψη που έχει ότι ο υπολογισμός του ελλείμματος το 2009 ήταν ορθός, ήτοι δεν υπήρξε τεχνητή διόγκωσή του. Διαχρονικά άλλωστε είχε την εκτίμηση ότι ειδικώς την περίοδο 2007-2009 η κατάσταση της οικονομίας είχε τεθεί εκτός ελέγχου.
Η στάση του κ. Μητσοτάκη στις τελευταίες εξελίξεις δεν ήταν κάτι που εξέπληξε τον Κ. Καραμανλή, για την ακρίβεια την ανέμενε, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν τον ενόχλησε. Δεδομένου ότι για τον ίδιο η υπόθεση του ελλείμματος αποτελεί ζήτημα ζωής και θανάτου, καθώς με βάση αυτή στήθηκε η σε βάρος του πλεκτάνη προκειμένου οι επόμενοι να αποδομήσουν το έργο του και να του φορτώσουν τις ευθύνες για τις δικές τους πράξεις και αποφάσεις (Μνημόνιο). Αναβρασμός επικρατεί μεταξύ των καραμανλικών βουλευτών, που περίμεναν μια ξεκάθαρη στάση από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη, υποστηρικτική εννοείται προς τον πρώην πρωθυπουργό και τα πεπραγμένα της τότε κυβέρνησης. «Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν γεγονότα που να δικαιώνουν τον Κ. Καραμανλή και την παράταξη και ο σημερινός αρχηγός της να σφυρίζει αδιάφορα», τονίζουν. Αποδίδουν δε τη στάση του κ. Μητσοτάκη περισσότερο στα αντικαραμανλικά αισθήματα που τον διαπνέουν και ποτέ του δεν τα έκρυψε και λιγότερο στις δεσμεύσεις του έναντι του Αντ. Σαμαρά. Παράλληλα χαρακτηρίζουν υποκριτική την πρωτοβουλία του να συναντηθεί με τον Κ. Καραμανλή, όπου μάλιστα εξεδήλωσε την πρόθεσή του να κλείσει να ανοιχτά μέτωπα που υπάρχουν στο εσωτερικό της παράταξης.
Τα πράγματα για τον κ. Μητσοτάκη περιπλέκονται περαιτέρω, καθώς υπέρ του Ανδρ. Γεωργίου και συνεπώς κατά του Κ. Καραμανλή τάχθηκαν το Ποτάμι αλλά και η Δράση, πολιτικά σχήματα που φιλοδοξούν να είναι κυβερνητικοί εταίροι της Νέας Δημοκρατίας στην περίπτωση που αυτή κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Η καραμανλική πτέρυγα δεν θα ξεχάσει -είναι βέβαιο- την τωρινή τους στάση και όταν έρθει η ώρα θα κάνει τις προβλεπόμενες κινήσεις.
Παρόν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου