Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Ξανά στο προσκήνιο η δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στην Αχαΐα - Παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
Και πάλι βρίσκεται στο προσκήνιο η δημιουργία σε κάποιες περιοχές της Αχαίας ενός νέου κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο μεταφοράς μεταναστών στην περιοχή μας.
Όπως τονίζει σε ερώτησή του ο Αχαιός βουλευτής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή:
"Η Κυβέρνηση αποδεικνύει καθημερινά ότι αντιμετωπίζει το θέμα της δημιουργίας Κέντρων φιλοξενίας των προσφύγων χωρίς ολοκληρωμένο προγραμματισμό, αδυνατώντας να κατανοήσει την κρισιμότητα της κατάστασης. 
Από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών έχει προαναγγελθεί η μεταφορά προσφύγων, στην ηπειρωτική χώρα, αναφέροντας ότι θα δημιουργηθούν χώροι προσωρινής φιλοξενίας σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, με στόχο τη στέγαση σε κάθε δομή από 500 έως 1000 πρόσφυγες.
Στην Αχαΐα μάλιστα, έχει ανακοινωθεί  το ενδεχόμενο δημιουργίας δύο Κέντρων Φιλοξενίας.
Να θυμίσουμε πως μόλις πριν λίγο καιρό, η Κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα αποτελέσει προϋπόθεση της οριστικής χωροθέτησης των Κέντρων Φιλοξενίας, η διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία σχετική πρωτοβουλία ή πληροφόρηση απέναντι στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και στους Βουλευτές.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός θα πρέπει πρωτίστως να πραγματοποιηθεί με γνώση της ιδιαίτερης πολυπλοκότητας του προβλήματος.
Οι κάτοικοι της Αχαΐας αποδεικνύουν καθημερινά  το αίσθημα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες.
Η έλλειψη από πλευράς Κυβέρνησης ενός δομημένου και ολοκληρωμένου σχεδίου στην περιοχή της Αχαΐας, χωρίς ανθρωπιστική και κοινωνική προσέγγιση, χωρίς κανόνες ασφαλείας  ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει στις ίδιες καταστάσεις χαοτικής διαχείρισης και ασυνεννοησίας που είδαμε πρόσφατα σε πολλά μέρη της Ελλάδας .
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :
Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η Δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας στην Αχαΐα; Και αν ναι, σε ποιά ακριβώς τοποθεσία και υπό ποιες προϋποθέσεις;
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο προκειμένου να υπάρξει πλήρης ενημέρωση σχετικά με τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την μεταφορά των προσφύγων στην περιοχή; Ποιό το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που θα ακολουθήσει;
Υπάρχει μελέτη για τον αριθμό των προσφύγων που θα φιλοξενηθεί;
Ποια μέτρα θα λάβετε εφόσον προχωρήσετε στην λειτουργία Κέντρων Φιλοξενίας, προκειμένου να τηρηθούν οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής, ασφάλειας, και σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας;
"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου