Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Αν έρχονται εκλογές…. ΜΕΡΟΣ 1o



Γράφει ο
Νικόλας Ταζές
Με το κλείσιμο της αξιολόγησης να φαίνεται αβέβαιο, τα σενάρια εκλογών πληθαίνουν. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανακοίνωσε ότι αν το ΔΝΤ αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα τότε το πρόγραμμα θα τερματιστεί.
Από την άλλη ο κ. Ντάισελμπλουμ κάλεσε συνάντηση όλων των πλευρών σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση. Αν όμως οι συζητήσεις φτάσουν πάλι σε αδιέξοδο, τότε η Ελλάδα θα βρεθεί σε αδιέξοδο. Το αδιέξοδο αυτό θα αναγκάσει την κυβέρνηση να κηρύξει εκλογές και οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν να αξιολογήσουν τις επιλογές που έχουν για την ανάδειξη νέας ηγεσίας.
Ποιες είναι όμως αυτές οι επιλογές; Είναι από τη μια οι βετεράνοι – επαγγελματίες πολιτικοί που ανήκουν στα γνωστά «μεγάλα» κόμματα και από την άλλη είναι διάφοροι πολίτες που έχουν συγκροτήσει μικρά κόμματα.
Αφενός, τα μεγάλα κόμματα έχουν χάσει προ πολλού το ηθικό τους πλεονέκτημα απέναντι στους πολίτες διότι στις περισσότερες περιπτώσεις όταν βρέθηκαν στην εξουσία δεν κράτησαν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις και ακολούθησαν άλλα μονοπάτια. Έχουν όμως, κατά γενική ομολογία, εμπειρία στη πολιτική και έχουν την ικανότητα να διαχειριστούν διάφορες καταστάσεις
Αφετέρου, τα μικρά κόμματα έχουν μόνο το πλεονέκτημα των νέων, «άκαυτων» πολιτικών. Και αυτό ίσως δεν τους βοηθάει πολύ καθώς τις λέξεις νέο και διαφορετικό τις καπηλεύτηκε η παρούσα κυβέρνηση και έτσι στο μυαλό του ψηφοφόρου μοιάζουν ένα ακόμα προεκλογικό τρικ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η έλλειψη εμπειρίας τους καθιστά  στα μάτια των πολιτών ανίκανους να τους εκπροσωπήσουν και οι προτάσεις τους μη ρεαλιστικές.
Κλείνοντας, μήπως τελικά το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η αποτυχία της εκάστοτε κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται, αλλά το γεγονός ότι εναλλακτικές που έχει είναι τόσο αναξιόπιστες που τελικά αναγκάζεται να στηρίζει τους ίδιους ανθρώπους που την έφεραν σε αυτή την κατάσταση;
(Πηγή:newssimera.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου