Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017

Η ομιλία Κατσανιώτη για την Παιδεία


«Να σας θυμίσω ότι στο Σύνταγμα, άρθρο 16 παρ. 2, αναφέρεται ότι ένας εκ των θεμελιωδών σκοπών της Παιδείας είναι η ανάπτυξη εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης…»
Με αυτόν, τον χαρακτηριστικό τρόπο, ολοκλήρωσε την ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής το βράδυ της Πέμπτης, ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης, μιλώντας για το νέο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.
Ο κ. Κατσανιώτης υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι ένα «μερεμέτι», κατηγόρησε την κυβέρνηση για παλινόρθωση του πελατειακού κράτους και στιγμάτισε το «αριστερό πρόσημο στην εκπαίδευση» τονίζοντας πως οδηγεί την παιδεία σε πλήρη αποσάθρωση και αφελληνισμό.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Κατσανιώτης έθεσε τρία πολύ σημαντικά και συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν την Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα.
Το πρώτο ζήτημα αφορά τον Πόλο Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας, στον οποίο με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έβαλε ταφόπλακα. «Η Πάτρα, τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και μητροπολιτικό κέντρο της νοτιοδυτικής Ελλάδας, έδρα τριών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και πολλών ερευνητικών ινστιτούτων με αξιοσημείωτη πορεία και ισχυρή δυναμική, απαξιώνεται και μετατρέπεται σε παράρτημα του ΙΤΕ στην Κρήτη» ανέφερε ο Αχαιός βουλευτής, προσθέτοντας πως διαψεύστηκε ακόμα και ο «πολύ στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα, ο υπουργός Ν. Παππάς, που κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Πάτρα είχε πει ότι η περιοχή μπορεί να αποτελέσει πόλο τεχνολογίας και έρευνας».
Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε ο κ. Κατσανιώτης, αφορά τα τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας σε μεταβατικότητα. Κάλεσε τον Υπουργό Παιδείας να απαντήσει ευθέως: «Θα μπουν τα συγκεκριμένα τμήματα στο νέο μηχανογραφικό; Αν δεν μπουν, αυτό σημαίνει πως τα Τμήματα βάζουν λουκέτο». Υπενθύμισε μάλιστα, ότι ο Υπουργός έχει αρνηθεί τρεις φορές να απαντήσει σε επικαιρη ερώτηση που έχει καταθέσει επικαλούμενος φόρτο εργασίας.
Το τρίτο ζήτημα αφορά το Ανοικτό Πανεπιστήμιο. «Μας φοβίζει όσα σκέφτεστε για ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα κερδοφόρο, με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η αριστερόστροφη αντίληψή σας για πτυχία σε όλον τον κόσμο, δεν ανταποκρίνεται στην φιλοσοφία κανενός Ανοικτού Πανεπιστημίου στον πολιτισμένο κόσμο και πολύ φοβάμαι ότι πολύ σύντομα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μία ακόμα αποσάθρωση ενός πετυχημένου θεσμού» επεσήμανε ο κ. Κατσανιώτης.
Ακόμα, ο Βουλευτής Αχαΐας, αναφέρθηκε στη συνολική κυβερνητική προσπάθεια για μία παιδεία χωρίς εθνική και θρησκευτική υπόσταση. «Η ιδεολογική σας αγκύλωση οδηγεί στην μετατροπή των Ελλήνων σε λαό χωρίς μνήμη και θρησκεία, χωρίς αρχές και αξία, τελικά χωρίς πατρίδα. Αλλά έχετε ήδη απέναντί σας τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και φυσικά τους μαθητές. Σύντομα θα είστε παρελθόν και όχι επειδή θέλετε ή δεν θέλετε να κλείσετε την αξιολόγηση, αλλά επειδή δεν μπορείτε να κυβερνάτε άλλο έναν λαό που δεν σκοπεύει να χάσει τη γλώσσα, την ιστορία και την θρησκεία του» τόνισε χαρακτηριστικά.