Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017

ΣΥΡΙΖΑ για Ντάισελμπλουμ: Διχαστικές και σεξιστικές οι δηλώσεις τουΜε σκληρό τρόπο σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ τις «εμπρηστικές» δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι η χώρες του νότου έφαγαν τα χρήματα της ευρωπαϊκής βοήθειας «σε ποτό και γυναίκες».

«Οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, βρίθουν ρατσιστικών στερεοτύπων, προσβάλλουν ολόκληρους λαούς, καλλιεργούν το διχασμό μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά και τον σεξισμό», τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το κυβερνών κόμμα χαρακτηρίζει «απολύτως καταδικαστέα» τα σχόλια του κ. Ντάισελμπλουμ, τα οποία προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και σημειώνει πως αυτά τα σχόλια «είναι και πλήρως αντίθετα στις αξίες της αλληλεγγύης, της ισότητας και του αλληλοσεβασμού, οι οποίες οφείλουν να βρίσκονται στα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος». 

«Είναι ακριβώς αυτή η ρητορεία που ανοίγει τον δρόμο, αν όχι για την πολιτική, τουλάχιστον για την ιδεολογική ενίσχυση της ακροδεξιάς», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ καλώς πράττουν και καταδικάζουν τώρα τέτοια σχόλια. Καλό θα ήταν, όμως, να θυμηθούν διάφορες δηλώσεις στελεχών τους, κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι οποίες τροφοδότησαν την προπαγάνδα της βορειοευρωπαϊκής άκρας δεξιάς».

Δήλωση Διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις Νταϊσελμπλουμ από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Δήλωση διαμαρτυρίας για τις γνωστές δηλώσεις του Γερούν Νταϊσελμπλουμ πως χώρες του Νότου ξόδεψαν χρήματα σε ποτά και γυναίκες εξέδωσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές του κυβερνώντος κομματος σημειώνουν πως είναι «εξωφρενικό να ακούγονται τέτοιες δηλώσεις από ευρωπαίους αξιωματούχους» και καλούν τους βουλευτές όλων των πολιτικών κομμάτων, εκτός της Χρυσής Αυγής, να το υπογράψουν.

Ολόκληρο το κείμενο καταδίκης των δηλώσεων του πρόεδρου του Eurogroup  αναφέρει: 
«ΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
Αλγεινή εντύπωση και οξύτατες αντιδράσεις προκαλεί η δήλωση Νταϊσελμπλουμ τη Δευτέρα στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, σύμφωνα με την οποία – όπως αναφέρεται κατά λέξη: "Στη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη, οι χώρες του βορρά της ευρωζώνης έδειξαν αλληλεγγύη στις χώρες που αντιμετώπιζαν κρίση. Εγώ, ένας σοσιαλδημοκράτης, πιστεύω ότι η αλληλεγγύη είναι εξαιρετικά σημαντική. Όμως αυτός που τη ζητά έχει και υποχρεώσεις. Δεν μπορώ να σπαταλώ όλα μου τα χρήματα για σναπς και γυναίκες και στη συνέχεια να ζητώ υποστήριξη". Η συγκεκριμένη δήλωση έρχεται σε αντίθεση με ό,τι θα έπρεπε να αντιπροσωπεύει για όλους τους πολίτες της η Ευρώπη: την έμφυλη ισότητα, τον πλουραλισμό, το σεβασμό στον πολιτικό διάλογο και τη δημοκρατία.

Η δήλωση αυτή δυστυχώς εισάγει στον πολιτικό διάλογο της καρδιάς της Ευρώπης το ρατσισμό και το σεξισμό με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο: διάκριση των ευρωπαίων πολιτών με όρους "Βορείων και Νοτίων" δηλαδή με όρους πολιτιστικών χαρακτηριστικών, όπου προφανώς οι Βόρειοι συγκεντρώνουν όλα τα «θετικά» χαρακτηριστικά, μαζί και το χρήμα, και οι Νότιοι όλα τα αρνητικά, μαζί και τη φτώχεια.

Το γεγονός ότι τα ελλείματα του Νότου ισοσκελίζουν τα κέρδη του Βορρά, οι σαφείς αδικίες και αστοχίες του οικονομικού ευρωπαϊκού μοντέλου που είναι ανάγκη να αλλάξει για να γίνει πιο δίκαιο και βιώσιμο, κανέναν δεν αφορούν εδώ, πολλώ δε μάλλον τον κύριο Ντάισελμπλουμ. Το θέμα είναι πολιτισμικό, δεν επιδέχεται λογικής ερμηνείας. Η γνώμη του, δε, για τις γυναίκες  και δη για τις γυναίκες του Νότου είναι ακόμη χειρότερη, καθώς αυτές εμφανίζονται διπλά αποκλεισμένες: άβουλα πλάσματα που συντηρούνται από τους απολίτιστους, ουσιαστικά δεν είναι καν κυρίες του εαυτού τους αλλά παρεπόμενα των ανδρών που τις τρέφουν. 

Είναι εξωφρενικό να ακούγονται τέτοιες δηλώσεις από ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίες είναι δυστυχώς ενδεικτικές και των απόψεων της νεοφιλελεύθερης μερίδας των ευρωπαίων πολιτικών. Απόψεις οι οποίες, αν δεν αναχαιτιστούν όσο ακόμη είναι καιρός από τους ίδιους τους πολίτες, θα οδηγήσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα σε μια πολύ άσχημη και απευκταία μετάλλαξη. Η Ενωμένη Ευρώπη που κλείνει σε λίγο τα 60 χρόνια της είναι αδύνατο να συνεχίσει την πορεία της βασισμένη σε ιδέες και πρακτικές όπως αυτές που πρεσβεύει ο κ. Ντάισελμπλουμ. Καλούμε όλες τις γυναίκες, όλους τους ευρωπαίους πολίτες να καταδικάσουν αυτές τις δηλώσεις, και κυρίως, αυτές τις ιδέες, άμεσα και κατηγορηματικά».
(Πηγη:patranews.gr)