Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Τι πιστεύει ο Καραμανλής για τη διαδοχή στη ΝΔ και ποιόν στηρίζει- Όλη η αλήθεια για τη στάση του πρώην πρωθυπουργού και η αγωνία του για τη χώρα


Επειδή τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για το πού και σε ποιόν ή ποια έχει κλείσει το μάτι ο Κώστας Καραμανλής σε ό,τι αφορά στη διαδοχή στη ΝΔ, και επειδή πολλά λέγονται και γράφονται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντυπώσεις, οφείλουμε να καταγράψουμε την πραγματικότητα.

Ο Καραμανλής κάθε φορά που συναντά κάποιο στέλεχος της ΝΔ εκφράζει την ανησυχία του για την πορεία της χώρας, παραδέχεται ότι ο κ. Τσίπρας έχει ικανότητες, αλλά επισημαίνει ότι η καθυστέρηση στη
σύναψη συμφωνίας με τους δανειστές είναι καταστροφική για τη χώρα.

Ο ίδιος αποφεύγει να ανοίξει κουβέντα για τα εσωκομματικά, αλλά συνήθως ανοίγουν οι συνομιλητές του. Δεν τους κρύβει ότι ανησυχεί για την πορεία του κόμματος το οποίο παραδέχεται ότι βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία. Δηλώνει όμως ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να αναμιχθεί στα εσωκομματικά όσο και αν του το ζητούν και τον προτρέπουν βουλευτές και στελέχη. Μάλιστα σε ορισμένους από τους συνομιλητές του που έχει εμπιστοσύνη και ανοίγεται τους λέει ξεκάθαρα ότι όποιος από τους βουλευτές νιώθει ότι μπορεί να αμφισβητήσει και να διαδεχθεί τον Σαμαρά ας το κάνει, αρκεί να μη διασαλευθεί η ενότητα της παράταξης.

Πολλές φορές αναφέρει ότι οι επίδοξοι διάδοχοι του κ. Σαμαρά τον καλούν να παρέμβει ή και να μπει μπροστά ώστε να υπάρξουν εξελίξεις στα εσωκομματικά. Τους δηλώνει ρητά ότι δεν πρόκειται να το κάνει γιατί ο ρόλος του δεν είναι ρόλος κομματάρχη. Και επαναλαμβάνει ότι όποιος έχει τα κότσια και το λαϊκό έρισμα να προχωρήσει και ότι ο ίδιος είναι διατεθειμένος να στηρίξει όποιον εκλεγεί.

Με τον πιο καθαρό τρόπο έχει διαμηνύσει προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι δεν τηρεί αποστάσεις από κανέναν αλλά και δεν στηρίζει κανέναν, γιατί πιστεύει ότι η εκλογή δεν πρέπει να είναι αποτέλεσμα των παρασκηνίων αλλά αποτύπωση της θέλησης και επιθυμίας της βάσης του κόμματος και παράγωγο της προοπτικής που δίνει ο κάθε διεκδικητής της ηγεσίας στην παράταξη που πρέπει να αποτελέσει και πάλι εναλλακτική και αξιόπιστη λύση.

Είναι αλήθεια ότι το σύνολο των στελεχών που ήταν δίπλα του όταν ήταν πρωθυπουργός έχουν συναντηθεί με την Ντόρα Μπακογιάννη και οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν δεσμευθεί ότι θα την στηρίξουν αν ανοίξει το ζήτημα της ηγεσίας. Ωστόσο, όπως αρέσκεται να υπογραμμίζει τον εαυτό του τον εκφράζει μόνο ο ίδιος.  Σημειώνεται, ωστόσο, ότι πολλοί από τους πρώην συνεργάτες του που συναντώνται ή συντάσσονται με την Ντόρα Μπακογιάννη, το 2009 είχαν στηρίξει ακόμα και ανοικτά τον Αντώνη Σαμαρά, από του οποίου τη στάση δηλώνουν ότι έχουν απογοητευθεί.

Η Ντόρα Μπακογιάννη αποφεύγει να δηλώνει στους δημοσιογράφους με ποιόν συναντάται, αλλά συνήθως οι συναντήσεις γίνονται αντιληπτές γιατί γίνονται σε δημόσιους χώρους, αλλά και γιατί και το γραφείο της βρίσκεται σε κεντρικότατο σημείο.

Πάντως και ο κ. Καραμανλής πιστεύει ότι αν ανοίξει το ζήτημα της διαδοχής θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των επίδοξων διαδόχων του κ. Σαμαρά πριν η βάση οδηγηθεί στις κάλπες καθώς και ότι η διαδικασία πρέπει να γίνει σε σύντομο χρόνο (να μην είναι παρατεταμένη) για να μην υπάρξει διχασμός στη βάση του κόμματος.

Το βέβαιο είναι πάντως ότι ο ίδιος, όπως έκανε και με τον κ. Σαμαρά, θα στηρίξει όποιον επιλέξει η βάση της παράταξης, ενώ θεωρεί δεδομένο ότι το κόμμα πρέπει να επανέλθει στις αρχές και στις αξίες της ιδρυτικής διακήρυξης και στις θέσεις του πρώτου  Συνεδρίου, αλλά με έναν ανανεωμένο πολιτικό λόγο και επιχειρήματα που θα στηρίζονται στον ρεαλισμό και στην αλήθεια και όχι στο λαϊκισμό που στοίχισε και εξακολουθεί να στοιχίζει ακριβά στη χώρα. Γιατί όπως συνηθίζει να λέει «αυτό που προέχει είναι η σωτηρία της πατρίδας μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου