Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Εκθεση κόλαφος του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για Κυβέρνηση και Ζωή Κωνσταντοπούλου

Πηγή: Σωτήρης Νίκας- kathimerini.gr
Εντονη κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης κατά τους τελευταίους έξι μήνες, οι οποίοι οδήγησαν σε ύφεση την ελληνική οικονομία και σε εβδομαδιαίες απώλειες 2,8 δισ. ευρώ από το ΑΕΠ, ασκεί το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής (ΓΠΒ), στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Επί της ουσίας, το Γραφείο επιρρίπτει ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της χώρας στην κυβέρνηση, απορρίπτει τα περί «πραξικοπήματος» για τη συμφωνία με τους δανειστές, κι έρχεται έτσι σε διάσταση
και με την ίδια την πρόεδρο της Βουλής, κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου. Επίσης, προβλέπει ότι τα επόμενα 2-3 χρόνια «θα είναι δύσκολα για την πολιτική, την κοινωνία και την οικονομία». Προειδοποιεί, όμως, ότι «δεν υπάρχει κακή κατάσταση που να μην μπορεί να γίνει χειρότερη» και πως, ακόμα και σήμερα, η χρεοκοπία και το Grexit «δεν είναι αναπόφευκτο να συμβούν», ενώ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει πλέον την «ιδιοκτησία» του προγράμματος.

«Η κατάσταση της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2015 χειροτέρευσε, καθώς η χώρα επανήλθε σε υφεσιακή τροχιά», κατά το ΓΠΒ. Και οι λόγοι είναι:

1. Η εκλογική διαδικασία και η γενικότερη αβεβαιότητα.

2. Η μη συμφωνία με τους θεσμούς (τρόικα), που επηρέασε τις επενδυτικές αποφάσεις των επιχειρήσεων και τους καταναλωτές.

3. Ο συνδυασμός της φειδωλής παροχής ρευστότητας από τον ELA και της αυξημένης εκροής καταθέσεων, που οδήγησε σε κλείσιμο επιχειρήσεων, αύξηση της ανεργίας και απειλή του τουρισμού.

4. Η αποχώρηση της κυβέρνησης από τις διαπραγματεύσεις.

5. Η λήξη του προγράμματος προσαρμογής, στο τέλος Ιουνίου 2015.

6. Η διακοπή της αποπληρωμής δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)

7. Η προκήρυξη του δημοψηφίσματος.

8. Η παρατεταμένη διαπραγμάτευση, που αποδυνάμωσε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.

«Προς στιγμή, η χώρα φάνηκε να βαδίζει προς μια χαοτική χρεοκοπία», αναφέρει το Γραφείο, το οποίο, όπως σημειώνει, είχε εξ αρχής υποστηρίξει (πριν και μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015) πως «έπρεπε να επιτευχθεί το ταχύτερο δυνατό συμφωνία με τους θεσμούς», που θα κάλυπτε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και θα συνοδευόταν από αναδιάρθρωση του χρέους. Ετσι, και στη χθεσινή του έκθεση σημειώνει ότι «μια ταχεία κατάληξη σε συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) πάνω σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων το οποίο θα αποτελεί “ιδιοκτησία” της ελληνικής πλευράς και κοινωνίας, παρά τις πολιτικές-ιδεολογικές δυσκολίες, ήταν και παραμένει σε όρους γενικής ευημερίας προτιμότερη από την παράταση της εκκρεμότητας ή και από μια ενδεχόμενη άτακτη χρεοκοπία».

Μάλιστα, το ΓΠΒ προχωράει και σε μία οικονομική αποτίμηση των απωλειών της οικονομίας στο τελευταίο εξάμηνο. Ειδικότερα, εκτιμά ότι:

• χάθηκαν 4-10 δισ. ευρώ από το ΑΕΠ του 2015, δεδομένης της νέας πρόβλεψης για ύφεση φέτος 2-4%.

• η μείωση του εβδομαδιαίου ΑΕΠ υπολογίζεται σε 2,8 δισ. ευρώ με τα capital controls για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, αν η κατανάλωση αγγίξει το 80%, ή 1,75 δισ. ευρώ αν η μείωση της κατανάλωσης είναι στο 50%

• οι εκροές καταθέσεων είναι 37 δισ. ευρώ στο διάστημα Νοεμβρίου 2014-Ιουνίου 2015

• φέτος μπορεί να καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, το Γραφείο απορρίπτει τον χαρακτηρισμό της δήλωσης της Συνόδου Κορυφής ως «πραξικόπημα». Είναι «παραπλανητικός και δεν διευκολύνει τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, καθώς εμποδίζει την ορθολογική συζήτηση για συγκεκριμένα μέτρα και μεταρρυθμίσεις», υποστηρίζει και προσθέτει πως «η δήλωση εκείνη έχει υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση ύστερα από προηγούμενη εξουσιοδότηση της Βουλής για διαπραγμάτευση με μεγάλη πλειοψηφία, και κυρώθηκε από τη Βουλή με νόμο!»

Πάντως, το ΓΠΒ προειδοποιεί ότι οι επόμενοι μήνες και ίσως τα επόμενα 2-3 χρόνια θα είναι δύσκολα για την πολιτική, την κοινωνία και την οικονομία, με το έργο της προσαρμογής και της ανάκαμψης να «επιβάλλει ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις, που φαίνεται ότι διαμορφώνονται σε μονιμότερη βάση στο πολιτικό επίπεδο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου