Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Παραίτηση Κορωνάκη με αιχμές κατά Τσίπρα

Πηγή: Parapolitika.gr

Την παραίτησή του από τη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε πριν από λίγο ο Τάσος Κορωνάκης ενώπιον της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, όπως είχε αναφερθεί στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΤΙΚΑ ήδη από το προηγούμενο Σάββαρο.
Εκτός από υποψήφιους βουλευτές για να καλυφθούν τα περίπου 100 κενά που αφήνει στις λίστες η αποχώρηση Λαφαζάνη, ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά πλέον και γραμματέα του κόμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, πριν λίγο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος ο γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης υπέβαλε την παραίτησή του.
Η παραίτησή του όπως φαίνεται απο την τοποθέτηση του έχει και πολτικό υπόβαθρο και δεν
συνδέεται με το γεγονός οτι παρουσιάζεται στον ελληνικό στρατό μετά το σάλο που δημιουργήθηκε όταν έγινε γνωστό ότι δεν έχει παρουσιαστεί βάσει του νόμου.
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο Τάσος Κορωνάκης είχε δηλώσει σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι αδυνατεί να λειτουργήσει ως «γραμματέας της διάσπασης και των μνημονίων».
Όπως έγινε γνωστό ο Κορωνάκης μεταξύ άλλων είπε στην Πολιτική Γραμματεία, διαφοροποιώντας τη θέση του από την κεντρική γραμμή:
"Εδώ και καιρό έχω εκφράσει τις διαφωνίες μου στα όργανα και στον σύντροφο πρόεδρο τόσο για τη γραμμή με την οποία κινούμαστε όσο και για την υποτίμηση του κόμματος. 
Πάλεψα με κάθε τρόπο στo πλαίσιο του ρόλου μου για την ενότητα του κόμματος, πιστεύοντας όχι σε μια ενότητα κενή περιεχομένου, αλλά στην ενότητα που για πολλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν όλα αυτά τα χρόνια στον πυρήνα του πολιτικού μας σχεδίου, ως όρος για την αλλαγή των συσχετισμών. Δυστυχώς, ζήσαμε για άλλη μια φορά την πόλωση των βεβαιοτήτων και μάλιστα σε μια στιγμή που νέα στρατηγικά ερωτήματα μας καλούσαν να απαντήσουμε, με αποτέλεσμα μια σοβαρή διάσπαση που φέρνει την απογοήτευση και αποστράτευση χιλιάδων αριστερών καθώς και την αναζωπύρωση ενός αλληλοσπαραγμού. 
Μετά την πρωτοφανή μάχη που αναμφισβήτητα δώσαμε στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης και τις σημαντικές παρακαταθήκες που δημιουργήσαμε, αλλά και με την πρωτόγνωρη εμπειρία της επτάμηνης διακυβέρνησης, αυτό που χρειαζόμασταν ήταν μια σοβαρή διαδικασία αποτίμησης, αυτοκριτικής και εκπόνησης ενός νέου σχεδίου στρατηγικού επανακαθορισμού.
Από την πρώτη στιγμή προσπάθησα να πείσω πως ο μόνος τρόπος για να συζητήσουμε τα νέα δεδομένα μετά τον πρωτοφανή εκβιασμό και την ήττα της διαπραγματευτικής μας τακτικής καθώς και βασικών υποθέσεων του σχεδίου μας ήταν η προσφυγή στη δημοκρατία. Χρειαζόμαστε σοβαρή συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος αλλά και μέσα στην κοινωνία καθώς και με όλες τις δυνάμεις στην Ευρώπη που στάθηκαν αλληλέγγυες στον αγώνα μας.
Πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω πως η σοβαρή συζήτηση, η γόνιμη αυτοκριτική στα λάθη και τις ελλείψεις της προηγούμενης περιόδου, η εκπόνηση ενός νέου σοβαρού και ριζοσπαστικού σχεδίου απεμπλοκής από τα μνημόνια και τους εκβιασμούς, ενός νέου σχεδίου για την αλλαγή των συσχετισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω μιας πλατιάς συμμαχίας ενάντια στην λιτότητα και υπεράσπισης της δημοκρατίας, ενός σχεδίου δημοκρατικής ανασυγκρότησης και κοινωνικής οργάνωσης που θα αξιοποιεί γνώσεις και ικανότητες κάνοντας την κοινωνία συμμέτοχη της μάχης, η διεκδίκηση ενός διαφορετικού μοντέλου διακυβέρνησης καθώς και ενός νέου ρόλου του κόμματος, ήταν και είναι ο μοναδικός τρόπος για την υπέρβαση της κρίσης και της συσπείρωσης και ανασυγκρότηση του κόμματος. 
Η απόφαση για εκλογές χωρίς καμία ουσιαστική εσωκομματική διαδικασία αγνόησε την τελευταία απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, συνεχίζοντας την υποτίμηση του κόμματος και στερώντας τη δυνατότητα για στοιχειώδη συζήτηση στις οργανώσεις. Η επίσπευση των εκλογών σε συνδυασμό με το περιεχόμενο του διαγγέλματος του συντρόφου πρωθυπουργού δημιουργούν  την εντύπωση της αποδοχής του μνημονίου όχι ως αποτελέσματος ενός στυγνού εκβιασμού, αλλά ως ενός νέου δεδομένου που αναγκαζόμαστε να υιοθετήσουμε και να ωραιοποιήσουμε χωρίς καμία προετοιμασία για νέους εκβιασμούς. Μεταβάλλεται δηλαδή η ήττα της διαπραγματευτικής μας τακτικής σε στρατηγική ήττα για την Αριστερά. 
Πέρα από την ηγεσία, σημαντική ευθύνη για τις αρνητικές εξελίξεις φέρουν και οι δυνάμεις της Αριστερής Πλατφόρμας που προχώρησαν σαν έτοιμοι από καιρό σε αυτή τη σύγκρουση, πολλές φορές με ανοίκειες για το χώρο μας συμπεριφορές, οριστικοποιώντας τελικά τη διάσπαση. Η ανέξοδη ρητορεία και η προβολή του νομίσματος ως διαφορετικό πολιτικό σχέδιο ούτε να εμπνεύσουν μπορούν, ούτε φτάνουν για να απαντήσουν στα ερωτήματα που η ίδια η πραγματικότητα μας έθεσε όλους αυτούς τους μήνες 
Δυστυχώς έχω φτάσει στο οδυνηρό σημείο όπου αδυνατώ να ανταποκριθώ στον ρόλο μου ως γραμματέας της ΚΕ.
Με απέραντη αγάπη και συντροφικότητα για την τιμή που μου κάνατε αναγκάζομαι να παραιτηθώ από την θέση του γραμματέα παραμένοντας στο κόμμα που μαζί με κόπο και αγωνία χτίσαμε, προσδοκώντας στις συλλογικές εκείνες διαδικασίες που θα μπορέσουν δημοκρατικά να επανακαθορίσουν την πορεία μας.
Η τελευταία μου πολιτική πράξη ως γραμματέας θα ήθελα να είναι η έκκληση προς όλους και όλες να υπερασπιστούν το αριστερό ήθος, την συλλογικότητα και τη συντροφικότητα, απορρίπτοντας την ανθρωποφαγία. Με αλληλεγγύη πρέπει να συνεχίσουμε ενεργοί στον αγώνα για δικαιοσύνη, δημοκρατία και αξιοπρέπεια."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου