Διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που προέβλεπαν τη διάλυση της Ν.Δ., ο κόσμος της την Κυριακή έστειλε ηχηρά και ξεκάθαρα μηνύματα, με πολλούς αποδέκτες, τόσο εντός όσο και εκτός του κόμματος. Το μήνυμα προς την παράταξη ήταν πως, παρά τα λάθη και τις πολιτικές που πλήγωσαν τον βασικό κορμό της, τη μεσαία τάξη, ο κόσμος της ξέρει να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και να δίνει μεγάλες μάχες και για τη Ν.Δ. και για την πατρίδα. Οι 400.000 πολίτες που στήθηκαν στις ουρές, σε πολλές περιπτώσεις για πάνω από μία ώρα, το έκαναν όχι μόνο για να ψηφίσουν τον υποψήφιο που ήθελαν, αλλά και για να δηλώσουν μαζικά πως η Νέα Δημοκρατία παραμένει ο ισχυρότερος πυλώνας του πολιτικού συστήματος και η μεγαλύτερη σταθερά για την ίδια την Ελλάδα, σε κάθε δύσκολη περίσταση.
Παράλληλα, όμως, η βάση της Νέας Δημοκρατίας έστειλε και άλλα μηνύματα. Το πρώτο, ότι θέλει την παράταξη ενωμένη. Η τεράστια συμμετοχή αφαιρεί κάθε δικαίωμα για διασπαστικές κινήσεις και προσωπικές στρατηγικές το αμέσως επόμενο διάστημα, φαινόμενο το οποίο έχουμε δει ξανά κατά το παρελθόν. Ο κόσμος της Ν.Δ. είναι πλέον ο μεγαλύτερος εγγυητής της ενότητας και της συνέχειάς της και ο θεματοφύλακας των αρχών της. Αυτό το τελευταίο, οι «αρχές», ήταν το άλλο μεγάλο κέρδος της εκλογικής διαδικασίας της Κυριακής. Η πρωτιά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και το εντυπωσιακό πλασάρισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον δεύτερο γύρο σφράγισαν ξανά, 41 χρόνια μετά, την ταυτότητα της μεγάλης Κεντροδεξιάς. Ο Αντώνης Σαμαράς και η επικίνδυνη παρέα του είναι και με τη βούλα πλέον μια παρένθεση στην ιστορία του κόμματος, που ο χαρακτήρας του παραμένει κεντροδεξιός και φιλελεύθερος, όπως τον όρισε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Οι ακροδεξιές κορώνες απομονώθηκαν από τον ίδιο τον κόσμο της Ν.Δ., που ξέρει καλύτερα από τον καθένα τι πρεσβεύει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη και το αποτύπωσε με έμφαση στην κάλπη. Στη Ν.Δ. φωνές που την οδηγούν στα άκρα και τη μικραίνουν δεν μπορούν παρά να είναι στο πολιτικό περιθώριο. Πρόκειται για ένα μεγάλο κέρδος, που βάζει τις βάσεις για να μπει ξανά το κόμμα στον δρόμο όπου ήταν πάντα. Της πολιτικής ορθότητας και απέναντι από τον λαϊκισμό.
Αφησα τελευταίο το πιο σημαντικό και ελπιδοφόρο μήνυμα που βγήκε από τις κάλπες της 20ής Δεκεμβρίου. Ο κύριος Τσίπρας δεν είναι πλέον μόνος του σε αυτή τη χώρα. Μόλις τρεις μήνες μετά την ανανέωση της εντολής που πήρε από τον ελληνικό λαό και με την Κεντροδεξιά βαθιά πληγωμένη από αλλεπάλληλες χαμένες εκλογικές διαδικασίες, ο κόσμος της, αυτός που πολλές φορές λοιδορήθηκε στα χρόνια της κρίσης, την πήρε και τη σήκωσε ξανά στο ύψος της. Και έστειλε μήνυμα σε Κουμουνδούρου και Μαξίμου πως, όσες φορές και να πέσει κάτω, θα σηκωθεί ξανά, γιατί έχει βαθιές ρίζες, που έχουν ταυτιστεί με όλα τα μεγάλα και σπουδαία που πέτυχε η Ελλάδα όλες τις τελευταίες δεκαετίες. Το αν αυτό ο νέος πρόεδρος καταφέρει να το κάνει και πλειοψηφικό ρεύμα θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Το πρώτο βήμα, όμως, έγινε και αποτελεί ήδη τη μεγάλη παρακαταθήκη, ενόψει της μητέρας των μαχών της 10ης Ιανουαρίου. Οι δύο υποψήφιοι αρχηγοί μαζί με όλα τα στελέχη πρέπει να ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα που τους απηύθυνε ο κόσμος. Να δείξουν ότι το «μήνυμα ελήφθη» και η Νέα Δημοκρατία το αμέσως επόμενο διάστημα θα αποτελέσει τη σοβαρή λύση στα μεγάλα και δυσεπίλυτα προβλήματα που έχει η χώρα. Ο κόσμος της Ν.Δ. την Κυριακή στάθηκε στο ύψος του. Τώρα είναι η σειρά των κομματικών παραγόντων να μη διαψεύσουν αυτή την εμπιστοσύνη.
ΥΓ: O κόσμος της Κεντροδεξιάς την κράτησε ξανά όρθια.