Κυριακή 22 Μαΐου 2016

1

ΠΑΤΡΑ: Ημέρα μνήμης και φόρος τιμής


Το Σωματείο «Φάρος Ποντίων Πατρών», εκπληρώνοντας ένα ηθικό, ιστορικό και εθνικό καθήκον, τιμά τη μνήμη των 353.000 αθώων θυμάτων και συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος-Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, εκδηλώσεις μνήμης με την παρουσία της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της πόλης.

ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ
Σήμερα Κυριακή 22 Μαΐου, στις 9.30 π.μ. μετά το πέρας της θείας λειτουργίας στον ιερό ναό Αγίου Νεκταρίου Πατρών, θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση, υπέρ αναπαύσεως των 353.000 ψυχών των αθώων θυμάτων της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία μνήμης, από τον ιερό ναό Αγίου Νεκταρίου Πατρών, έως την πλατεία Ποντιακού Ελληνισμού (Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου και Ακρωτηρίου), στην οποία βρίσκεται και η προτομή του Μητροπολίτου Χρυσάνθου, τελευταίου Μητροπολίτου Τραπεζούντος και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος. Εκεί, θα τελεσθεί Ιερό Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων, από τις αρχές και διάφορους φορείς. Οι εκδηλώσεις αυτές έχουν σκοπό να τονίσουν ιδιαίτερα και να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους, που είχαν ως αποτέλεσμα, να μετατρέψουν τον λαό των Ποντίων σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ «ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ»
Στις 11.30 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Οργανισμού Λιμένος Πατρών (εντός του νέου λιμένα), θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του λευκώματος, «Οι πόντιοι πρόσφυγες στο λιμάνι της Πάτρας». Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό λεύκωμα, που έχει εκδώσει ο ΟΛΠΑ σε συνεργασία με τον Φάρο Ποντίων Πατρών για να θυμηθεί αυτούς τους ανθρώπους, που ήλθαν, δημιούργησαν και άφησαν στην πόλη μας το στίγμα της επιχειρηματικότητας, της τεχνογνωσίας και της κοινωνικής αρχοντιάς τους. Είναι αφιερωμένο στη μνήμη των ποντίων προσφύγων και στην αναγνώριση της σημαντικής συμβολής τους στην ανάπτυξη του λιμανιού της Πάτρας, με σεβασμό στη μνήμη αυτών των ανθρώπων και στην αναγνώριση των απογόνων τους. Τη μελέτη - επίβλεψη του λευκώματος έχει κάνει ο Ξενοφών Παπαευθυμίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου