Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Nτοκουμέντο από το 1922: Ο ΥΠΕΞ Μπαλτατζής περιγράφει τις θηριωδίες των Τούρκων στην Μικρά Ασία

Nτοκουμέντο από το 1922: Ο ΥΠΕΞ Μπαλτατζής περιγράφει τις θηριωδίες των Τούρκων στην Μικρά Ασία - Κεντρική Εικόνα
Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από την ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση
Ένα ιστορικό ντοκουμέντο από τα πρακτικά της Βουλής -απόδοση τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων- ενόψει της αυριανής «Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο» φέρνουν σήμερα στο φως τα parapolitika.gr. Ο χρόνος γυρίζει στην 18η Μαΐου του 1922. Ενώ οι σφαγές των Ποντίων από τους Νεότουρκους του Κεμάλ συνεχίζονται, λίγους μόλις μήνες πριν από την καταστροφή της Σμύρνης,  στη Βουλή των Ελλήνων, Εθνοσυνέλευση τότε,  τρεις Έλληνες βουλευτές, οι A.Μάτεσις, Λ.Τσουκαλάς και Σ.Σωτηριάδης ζητούν από τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Γεώργιο Μπαλτατζή -μετέπειτα καταδικασθέντα στη "δίκη των εξι" και εκτελεσθέντα στο Γουδή ως ένας από τους υπαιτίους για την ήττα της Ελλάδας- "να πληροφορήση την Συνέλευσιν περί των σφαγών και μαρτυριών των χριστιανικών πληθυσμών της Μ.Ασίας εκ μέρους των κεμαλικών".
Ο Γεώργιος Μπαλτατζής λαμβάνει τον λόγο και με λεπτομερή περιγραφή εξιστορεί τα γεγονότα της σφαγής και του διωγμού των Ελλήνων του Πόντου. Αρχίζει λέγοντας ότι στην προ έτους συζήτηση για το ίδιο θέμα είχε πει ότι οι διωγμοί των Ελλήνων στη Μ.Ασία μόνο με τους διωγμούς των Τούρκων κατά των Ελλήνων κατά την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης θα μπορούσαν να συγκριθούν:  "Ατυχώς, τα τελεσθέντα και ελθόντας εις φως έκτοτε όργια υπερβάλλουσι κατά πολύ και κατά ποσόν και κατ' έκτασιν απάσας τας προτέρας ωμότητας , αίτινες καθιστώσι πρόδηλον την εμπνεύσασαν αυτάς πρόθεσιν, την κατά σύστημα δηλον ότι εξόντωσιν παντός Έλληνος χριστιανού εν ταις Χώραις ταις διοικουμέναις απ'ευθείας υπό των Οθωμανικών αρχών" αναφέρει αρχικά ο Μπαλτατζής.
Ο τότε Υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει και λίγο αργότερα περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρεις τον διωγμό των Ελλήνων του Πόντου: "Κατά μήναν Ιούλιον του 1921 εις τας περιφέρειας Τραπεζούντας, Σουρμένων, Ριζούντος, εξετόπισαν όλον τον άρρενα πληθυσμόν από 15 έως 60 ετών. Καθ'οδόν τους πλείστους των εκτοπιζομένων κατέσφαξαν , οι δε υπόλοιποι απέθανον εκ των βασάνων και της πείνης" λέει ο Μπαλτατζής και καταλήγει με μια φράση η οποία σύμφωνα με τις μαρτυρίες προκάλεσε τα δάκρυα πολλών βουλευτών: "Γνωρίζετε τι έλεγον -σ.σ οι Νεότουρκοι- διαπράττοντες πάντα ταύτα; Ας έλθωσι τώρα οι Άγγλοι, οι Αμερικανοί και ο Χριστός σας να σας σώση!".
Διαβάστε ολόκληρο το ιστορικό ντοκουμέντο που διασώζεται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής αλλά και το ψήφισμα της Εθνοσυνέλευσης με το οποίο κατήγγειλε εις τον πολιτισμένο κόσμο" τα εγκλήματα σε βάρος των Ελλήνων της Μ.Ασίας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου