Τρίτη 19 Ιουλίου 2016


Υπόθεση τεράστιας φοροδιαφυγής με πρωταγωνιστή τον Πατρινό επιχειρηματία Α.Β. έρχεται στο φως της δημοσιότητας, καθώς ίδιος δεν κατάφερε να δικαιολογήσει την προέλευση ενός μεγάλου ποσού που εντοπίστηκε στο λογαριασμό του, με αποτέλεσμα το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) να του επιβάλλει αστρονομικό πρόστιμο ύψους 13,5 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, βρέθηκαν δύο ποσά κατάθεσης σε λογαριασμό του Α.Β. στην Εθνική Τράπεζα ύψους 1,4 εκατ. ευρώ και 7,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολικά 8,9 εκατ. ευρώ, για τα οποία δεν προσκόμισε τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα.
Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι προέρχονταν από κάποια άλλη επαγγελματική δραστηριότητα και συγκεκριμένα από ναυτιλιακό μέρισμα και από την πώληση πλοίου, προσκομίζοντας βεβαίωση της διαχειρίστριας εταιρείας του πλοίου.
Ο ίδιος, αλλά και ο λογιστής του, επέμεναν ότι η βεβαίωση αυτή αρκούσε για να αποδείξει την προέλευση των χρημάτων.
Όμως οι ελεγκτές του εξήγησαν, ότι αποδεικτικό στοιχείο θα αποτελούσε μόνο το τραπεζικό έγγραφο που θα έδειχνε τη διαδρομή του χρήματος. Τελικώς η πλευρά του ελεγχόμενου αναγκάστηκε να προσκομίσει στοιχεία που αποκάλυπταν, ότι τα χρήματα κατέθεσε αλλοδαπή εταιρεία στην κυπριακή τράπεζα Marfin και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο λογαριασμό του επιχειρηματία στην Εθνική Τράπεζα.
Από τον έλεγχο προέκυψε τελικώς ότι η συγκεκριμένη αλλοδαπή εταιρεία δεν είχε καμία σχέση με την πλοιοκτήτρια εταιρεία που αναφέρεται στη βεβαίωση της διαχειρίστριας. Τα στοιχεία που παρουσίασε η πλευρά του επιχειρηματία σε νέο ραντεβού που ακολούθησε, δεν έπεισαν τους ελεγκτές, που καταλόγισαν για τα «μαύρα» 8,9 εκατ. ευρώ πρόστιμο συνολικού ύψους 13,5 εκατ. ευρώ με τους φόρους και τις προσαυξήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου