Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Άδειε

 τελείωσε το θρίλερ της δημοπρασίας για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. 

ς καναλιών: Μέσα στη δημοπρασία – Πότε και πως κρίθηκαν τα πάντα

Άδειες καναλιών: Μέσα στη δημοπρασία – Πότε και πως κρίθηκαν τα πάντα

Μετά από 70 ώρες τελείωσε το θρίλερ της δημοπρασίας για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. Μεγάλοι κερδισμένοι οι Γιάννης Αλαφούζος, Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, Θοδωρής Κυριακού και Βαγγέλης Μαρινάκης. Εντυπωσιακά είναι όσα έρχονται στο φως για το πως εξελίχθηκε η διαδικασία.

Η δημοπρασία της κυβέρνησης για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες έβγαλε... λευκό καπνό στις 02:50 τα ξημερώματα της Παρασκευής 2 Σεπτεμβρίου. Στην επόμενη μέρα του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, θα υπάρχουν δυο... παλιοί (Κυριακού - ΑΝΤ1 και Αλαφούζος - ΣΚΑΙ) και δυο νέοι (Καλογρίτσας και Μαρινάκης).
Πως όμως δόθηκε η κάθε άδεια και πόσος χρόνος χρειάστηκε για να στο... τριπλό χτύπημα του σφυριού (δημοπρασία γαρ). Τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας λίγες ώρες μετά το τέλος της διαδικασίας είναι άκρως ενδιαφέροντα. Όπως και το ποιος πλήρωσε τα λιγότερα, ποιος τα περισσότερα, ποιοι και με ποιο σκεπτικό έκαναν προσφορές και ποιος προσέφερε τα λιγότερα χρήματα.
Έχουμε και λέμε λοιπόν
Δεδομένο πρώτο: τηλεοπτικές άδειες πήραν ο ΑΝΤ1, ο ΣΚΑΙ, η εταιρία του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα και η Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη.
Δεδομένο δεύτερο: Η πρώτη άδεια κατέληξε στον ΣΚΑΙ και τον Γιάννη Αλαφούζο έναντι 43,6 εκατ. ευρώ
Δεδομένο τρίτο: Την τελευταία άδεια πήρε ο Βαγγέλης Μαρινάκης δίνοντας 73,9 εκατ. ευρώ (σ.σ. δυο λιγότερα από τον ΑΝΤ1 που πήρε την τρίτη άδεια) και μάλιστα μόλις 15 λεπτά πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία!
Δεδομένο τέταρτο: Εκτός τηλεοπτικού τοπίου μένουν Alpha και Star, με την πλευρά Βαρδινογιάννη να κάνει τις χαμηλότερες προσφορές
Τι έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες
Για την πρώτη και τη δεύτερη άδεια χρειάστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 20 ώρες. Και για τις τέσσερις άδειες υπήρξε και δεύτερος γύρος με δυο έγγραφες προσφορές των δυο πρώτων. Η πιο δραματική διαδικασία ήταν εκείνη για την τέταρτη και τελευταία άδεια, την οποία πήρε ο Βαγγέλης Μαρινάκης και για την οποία χρειάστηκαν 117 γύροι! Το πιο υψηλό τίμημα πάντως δόθηκε από τον Θοδωρή Κυριακού για την τρίτη άδεια (75,9 εκατ. ευρώ).
Η διαδικασία για την πρώτη άδεια τελείωσε στις 20:50 το απόγευμα της Τρίτης 30 Αυγούστου. Απαιτήθηκαν 56 γύροι και το αντίτιμο έφτασε στα 43,6 εκατομμύρια ευρώ, καταλήγοντας στον ΣΚΑΙ του Γιάννη Αλαφούζου.
Η δεύτερη άδεια δόθηκε στις 15:25 το μεσημέρι της Τετάρτης 31 Αυγούστου, μετά από σχεδόν 20 ώρες διαδικασίας και 78 γύρους. Την κέρδισε ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας έναντι 52,6 εκατ. ευρώ.
Στις 11:20 το πρωί της Πέμπτης 1ης Σεπτεμβρίου δόθηκε και η τρίτη άδεια. Άλλες δυο 20 ώρες χρειάστηκαν και 99 γύροι. Την πήρε ο ΑΝΤ1 με τον Θοδωρή Κυριακού, που ήταν παρών στη δημοπρασία, να δίνει το ποσό των 75,9 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι το υψηλότερο όλων.
Και φτάσαμε στα ξημερώματα της Παρασκευής 2 Σεπτεμβρίου. Ήταν 02:35 τα ξημερώματα. 15 ώρες μετά την έναρξη της δημοπρασίας και 111 γύρους (οι περισσότεροι της διαδικασίας γενικά) ο Βαγγέλης Μαρινάκης με την εταιρία Alter Ego πήρε την τελευταία τηλεοπτική άδεια που απέμενε, έναντι του ποσού των 73,9 εκατ. ευρώ.
Ένα 15’ αργότερα, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος έβγαινε από το κτίριο της ΓΓΕ όπου για σχεδόν 70 ώρες ήταν κλεισμένοι οι υποψήφιοι καναλάρχες και οι εκπρόσωποί τους, για να ανακοινώσει ποιοι πήραν τις τέσσερις άδειες. Το κράτος θα βάλει τα ταμεία του το ποσό των 246 εκατ. ευρώ, που ούτε η ίδια η κυβέρνηση δεν περίμενε όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
Οι επιλαχόντες και η τακτική τους
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, έχουν και οι κινήσεις των υποψηφίων που βγήκαν «ηττημένοι» από τη ΓΓΕΕ. Ο Ιβάν Σαββίδης και η πλευρά του Δημήτρη Κοντομηνά για τον Alpha έκαναν τις μεγαλύτερες προσφορές από εκείνους που έμειναν εκτός, ενώ ο όμιλος Βαρδινογιάννη, που συμμετείχε στο διαγωνισμό με δυο εταιρίες.
Πρώτος επιλαχών της διαδικασίας είναι ο Ιβάν Σαββίδης με την εταιρία DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED που προσέφερε 61,5 εκατομμύρια ευρώ. Αποχωρώντας από της διαδικασία ο ομογενής επιχειρηματίας αποκάλυψε πως από ένα σημείο και μετά θεώρησε τα ποσά εξωφρενικά και έκανε μηδενικές προσφορές.
Δεύτερος επιλαχών είναι ο Δημήτρης Κοντομηνάς με την εταιρία ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA) και προσφορά 61 εκατομμύρια ευρώ.
Τρίτος επιλαχών η εταιρία ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP) συμφερόντων Γιάννη Βαρδινογιάννη, που προσέφερε 18 εκατομμύρια ευρώ
Και τέταρτος επιλαχών το STAR (ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ N.T.V.), επίσης συμφερόντων του ομίλου Βαρδινογιάννη που έδωσε 13 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου