Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Τα καλύτερα καρναβάλια του κόσμου


Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, οι Απόκριες είναι η τελευταία ευκαιρία για γλέντι και χαρά πριν από την κατανυκτική περίοδο της σαρακοστής που θα μας πάει μέχρι το Πάσχα. Στην πράξη, τα καρναβάλια ανά τον κόσμο έχουν μετατραπεί σε διεθνή φεστιβάλ με τα διασημότερα από αυτά να είναι το γεγονός της χρονιάς για τις πόλεις που τα φιλοξενούν και είναι ξακουστά σε όλο τον κόσμο.


8. Μπινς, Βέλγιο



Σε μια χώρα που σπάνια συμβαίνει κάτι πραγματικά ενδιαφέρον, το καρναβάλι της κωμόπολης αυτής είναι στη λίστα της Unesco με τους καλύτερους παραδοσιακούς εορτασμούς.



7. Μοντεβιδέο, Ουρουγουάη


Ένα ενδιαφέρον μείγμα νοτιοαμερικάνικης και αφρικανικής παράδοσης και πολλά στοιχεία από το καρναβάλι του Ρίο, συνθέτουν ένα ιδιόρρυθμο αλλά και φοβερά ενδιαφέρον πολυήμερο πάρτι δρόμου.


6. Τενερίφη, Κανάρια Νησιά


Περισσότερο λατινοαμερικάνικο παρά ευρωπαϊκό, το καρναβάλι αυτό ονομαζόταν Winter Festival, όταν το είχε απαγορεύσει ο Φράνκο στη διάρκεια της δικτατορίας του. Από τις μεγάλες στιγμές του γλεντιού είναι το «θάψιμο της σαρδέλας», το οποίο σημαίνει και το τέλος των εορτασμών.


5. Κολωνία, Γερμανία



Το μεγαλύτερο καρναβάλι στην Ευρώπη ξεκινά όταν οι γυναίκες της πόλης ξεχύνονται στους δρόμους κραδαίνοντας ψαλίδια και κόβουν τις γραβάτες των ανδρών.



                                                         4. Πατρα, Ελλαδα



 Είναι η μεγαλύτερη αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα. Μετρά 180 χρόνια ιστορίας. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 17 Ιανουαρίου και διαρκούν μέχρι την Καθαρή Δευτέρα. Το καρναβάλι της Πάτρας δεν είναι μόνο μια συγκεκριμένη εκδήλωση αλλά ένα σύνολο εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν χορούς, παρελάσεις, κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, καρναβάλι των μικρών κ.ά. Κορυφώνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς με τη νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση των πληρωμάτων του Σαββάτου, τη φαντασμαγορική μεγάλη Παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων της Κυριακής και τέλος το τελετουργικό κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου στο μώλο της Αγίου Νικολάου στο λιμάνι της Πάτρας. Χαρακτηριστικές αρχές του είναι ο αυθορμητισμός, ο αυτοσχεδιασμός, η πηγαία έμπνευση και ο εθελοντισμός.

Ψυχή του καρναβαλιού αποτελούν οι δεκάδες χιλιάδες καρναβαλιστές Πατρινές, Πατρινοί, επισκέπτες και φίλοι του Πατρινού Καρναβαλιού άνθρωποι κάθε ηλικίας οι οποίοι συμμετέχουν αυθόρμητα στις καρναβαλικές εκδηλώσεις τόσο στις επίσημες όσο και σε εκατοντάδες άλλες ανεπίσημες όπως αποκριάτικοι χοροί, μπαλ μασκέ και γλέντια σε σπίτια, γειτονιές, κλάμπ, καφέ, εστιατόρια κτλ. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες ένα μεγάλο μέρος της διοργάνωσης αναλαμβάνει σταθερά ο Δήμος Πατρέων μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάτρας (ΔΕΠΑΠ) η οποία εποπτεύει και το καρναβαλικό εργαστήρι, μοναδικό χώρο στην Ελλάδα όπου κατασκευάζονται τα μεγαλειώδη άρματα του βασιλιά Καρνάβαλου και της συνοδείας του καθώς και άλλες κατασκευές που κοσμούν την πόλη στη διάρκεια της Αποκριάς. Το καρναβάλι ενίοτε λαμβάνει την οικονομική στήριξη του ΥΠΠΟ και άλλων φορέων. Όμως η επίσημη στήριξη είτε δημοτική είτε κρατική ήρθε να ενισχύσει έναν πατροπαράδοτο θεσμό και όχι να δημιουργήσει κάτι εκ του μη όντος όπως συμβαίνει με τις αποκριάτικες εκδηλώσεις άλλων ελληνικών δήμων.



                                                                     3. Νέα Ορλεάνη


Η γαλλική καθολική παράδοση της πόλης ονομάζει το καρναβάλι Mardi Gras και το γιορτάζει με σχεδόν μια παρέλαση τη μέρα, όταν ξεκινά η νηστεία της Σαρακοστής (είναι το αντίστοιχο της Ορθόδοξης Κυριακής της Αποκριάς και της Καθαρής Δευτέρας).


                                                                      2. Βενετία


Οι μορφές, που κινούνται σαν αερικά στους στενούς δρόμους ανάμεσα στα κανάλια και φορούν κοστούμια και μάσκες, είναι μια απόλαυση για τον επισκέπτη, καθώς συμπληρώνουν ιδανικά το συγκλονιστικό τοπίο της πόλης.


                                                                 1. Ρίο ντε Τζανέιρο

 
Το μεγαλύτερο και διασημότερο του κόσμου, υπολογίζεται ότι προσελκύει περίπου ένα εκατομμύριο τουρίστες κάθε χρόνο. Σήμερα κεντρικό του στοιχείο αποτελεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των σχολών σάμπα της πόλης. Η παρέλαση στο Σαμπαδρόμιο -σχεδιασμένο από τον Όσκαρ Νιμάγιερ- είναι το αποκορύφωμα των εορτασμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου