Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Πακέτο τα μέτρα στη Βουλή για να περάσουν χωρίς απώλειες


Κατά πολλούς η πραγματική διαπραγμάτευση μόλις τώρα αρχίζει. Η απόφαση του eurogroup επί της ουσίας, λένε, ήταν μια δήλωση προθέσεων ώστε να υπάρξει συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση όμως υπάρχει πλέον σταθερή βάση για να κλείσει η αξιολόγηση και αυτό καθώς για πρώτη ίσως φορά δόθηκε στην ελληνική πλευρά η δυνατότητα να ψηφίσει μέτρα μαζί με αντίμετρα. Οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχουν να πιαστούν από κάπου.

Μπορεί σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο συνταξιούχοι να δουν μειώσεις, μπορεί οι εργαζόμενοι των 500 και κάτι ευρώ το μήνα να πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο για τα εισοδήματά τους ή οι απολύσεις να γίνουν πιο εύκολες και πιο πολλές, όμως στο... καφενείο οι κυβερνητικοί βουλευτές θα έχουν να πουν για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ (κυρίως για όσους έχουν μικρή ακίνητη περιουσία), για το πακέτο στήριξης προσλήψεων και την προοπτική 100.000 θέσεων εργασίας, αλλά και την μείωση στο ρεύμα, την εστίαση και τον ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα καθημερινής χρήσης και κατανάλωσης.Τα παραπάνω βέβαια μένει να συμφωνηθούν σε όλες τους τις λεπτομέρειες, ενώ υπάρχει και ένα βασικό πρόβλημα. Οι δανειστές επέβαλαν την προνομοθέτηση των κακών μέτρων και αφήνουν ελπίδες για τα καλά μέτρα μόνο εφόσον η χώρα πιάσει τους στόχους.
Σε πολιτικό επίπεδο όμως αυτά είναι απλές λεπτομέρειες. Δεν είναι τυχαίο ότι το απόγευμα παρουσία του ίδιου του Πρωθυπουργού συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του κυβερνώντος κόμματος ώστε να δοθεί η “γραμμή” για το απαραίτητο κοινωνικό “μασάζ” που θα ακολουθήσει μέχρι την οριστικοποίηση της συμφωνίας και τον πραγματικό... λογαριασμό των μέτρων για την κοινωνία.
Όταν η συμφωνία φθάσει στη Βουλή για να ψηφιστεί αναμένεται να περιλαμβάνει το συνολικό πακέτο, θετικά και αρνητικά δηλαδή και έτσι θα είναι εύκολο να ψηφιστεί από τους βουλευτές και των δυο κομμάτων της συγκυβέρνησης.
(Πηγη:dete.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου