Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Άρθρο Α. Κατσανιώτη

"Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, το καλύτερο σενάριο, όχι για τη ΝΔ, αλλά για τη πατρίδα και για… τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι να πάει η χώρα σε εκλογές.
Ακόμα και αυτό όμως, απαιτεί ορθολογική σκέψη, αυτοσυνειδησία και επίγνωση της εσωτερικής αλλά και διεθνούς κατάστασης που αποδεδειγμένα δεν διαθέτει η ηγετική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.
Βασική πυξίδα του «περιβάλλοντος Μαξίμου» ήταν από την αρχή, και παραμένει, η κατάληψη και νομή της εξουσίας, για χάρη της οποίας οι αυτοσχεδιασμοί είναι διαρκείς, αν και διακρίνονται από ερασιτεχνισμό και μία ανυπόφορη ελαφρότητα που υποδηλώνει πάντα την απόλυτη άγνοια για όλα τα σοβαρά ζητήματα.
Η κυβέρνηση όφειλε να έχει κλείσει την αξιολόγηση πριν το τέλος του 2016. Από το… πάθημα του 2015, ο κ. Τσίπρας και η παρέα του, θα έπρεπε να έχουν καταλάβει ότι δεν συμφέρει ούτε τους ίδιους, ούτε την χώρα, να τραβήξουν την διαπραγμάτευση στα άκρα. Και αυτό γιατί η υπογραφή του ενός ή του άλλου (επιπλέον) μέτρου ήταν το λιγότερο που θα μπορούσε να τους συμβεί, από τη στιγμή που έβαλαν φαρδιά – πλατιά την υπογραφή τους στο τρίτο μνημόνιο και αντιλήφθηκαν ότι ο δρόμος των πρώην συντρόφων τους, (επιστροφή στην δραχμή, κλπ), ήταν ο δρόμος προς την… κόλαση για την χώρα, συνεπώς και για τους ίδιους. Η παράταση της εκκρεμότητας για το 2017 θα έφερνε απέναντί τους, τους Ευρωπαίους που ετοιμάζονται για εκλογές και για τους δικούς τους εσωτερικούς λόγους δεν έχουν καμία διάθεση να φανούν «γενναιόδωροι» προς την Ελλάδα, θα έφερνε τον Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και εντελώς νέους συσχετισμούς στις ευρωατλαντικές σχέσεις και στο ΔΝΤ, ενώ θα… έπαιζε στα ζάρια και τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.
Για όλους αυτούς τους λόγους, και κάποιους εθνικούς που δεν είναι της παρούσης, η κυβέρνηση έπρεπε να σπεύσει. Δεν το έπραξε, αποδεικνύοντας και πάλι ότι δεν διαθέτει σοβαρή στρατηγική, δεν κατανοεί τους συσχετισμούς, δεν γνωρίζει τι πρέπει να κάνει και κυρίως πότε να το κάνει.
Η προσπάθεια να σπεύσει τώρα να κλείσει την αξιολόγηση, σε πολύ πιο δυσμενές γι’ αυτή περιβάλλον, ισοδυναμεί με καταστροφή. Σηματοδοτεί μία ακόμα αναίρεση υποσχέσεων και «κόκκινων γραμμών». Το αντάλλαγμα θα είναι μόνο κάποιος χρόνος στην εξουσία παραπάνω, χωρίς όμως προοπτική ανάκαμψης. Ακόμα και το σενάριο της «διαχειρίσιμης ήττας» όταν γίνουν εκλογές, θα έχει μάλλον καεί για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Βέβαια, υπάρχει μία ακόμα πιθανότητα. Ούτε εκλογές να γίνουν, ούτε η αξιολόγηση να κλείσει τώρα και η κατάσταση να σέρνεται μέχρι τον Ιούνιο. Είναι αναμφίβολα, το χειρότερο από όλα τα σενάρια, τόσο για τη χώρα, όσο και για την κυβέρνηση. Η αβεβαιότητα θα τσακίσει την οικονομία και η ολική επαναφορά των σεναρίων Grexit, θα επιδεινώσει δραματικά όλους τους δείκτες. Η επιστροφή στο… 2015 θα είναι καταστροφική και για την κυβέρνηση, η οποία θα καταρρεύσει με πάταγο, μπροστά στις κοινωνικές πιέσεις και το «blame game μετατόπιση ευθύνης» στο εσωτερικό της.
Δεδομένου ότι το πρώτο σενάριο συνιστά άμεση απώλεια εξουσίας και καθώς ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός είναι η μόνη σίγουρη… στρατηγική της σημερινής κυβέρνησης, μάλλον είναι και το λιγότερο πιθανό. Δυστυχώς. Γιατί αυτό θα σημαίνει και άλλο χαμένο χρόνο για την πατρίδα, μεγαλύτερο πισωγύρισμα, περισσότερες χαμένες θυσίες και τελικά, πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για τη ΝΔ όταν έρθει στην εξουσία, για να επαναφέρει την λογική, τη σοβαρότητα και την ελπίδα…"
Του Ανδρέα Κατσανιώτη-Βουλευτή Ν.Δ. Αχαΐας.
(Πηγή:patranews.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου