Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Πάτρα: Το Παλαιό Αρσάκειο θα δώσει μία άλλη δυναμική στο δημοτικό ταμείο



Το παλαιό Αρσάκειο, σύμφωνα με τα όσα είπε, ο δήμαρχος της Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε θα γίνει άμεσα το νέο Δημοτικό Μέγαρο, με τον δήμο να αξιοποιεί ένα τα μεγαλύτερα και ομορφότερα κτίρια που υπάρχουν στο κέντρο της πόλης.
Το patrasevents.gr έχει γράψει αρκετές φορές στο παρελθόν τις προθέσεις του δήμου για την αναδιαμόρφωση του παλαιού Αρσακείου και ότι είναι μέσα στα εφτά κτίρια που ο Δήμος θέλει να ανακαινίσει.
Πρόσφατα μάλιστα είχε γράψει με αφορμή το ρεπορτάζ του, για τις πρώην αποθήκες του ΑΣΟ ότι το συγκεκριμένο έργο, μαζί με το κτίριο του παλαιού Αρσακείου είναι τα δύο πράγματα, που θα υλοποιήσει άμεσα η δημοτική αρχή, αφού έχει βρεθεί ο τρόπος χρηματοδότησής τους, μέσα από κονδύλια της Ε.Ε.
Η μελέτη που κατέθεσε ο δήμος για το παλαιό Αρσάκειο εγκρίθηκε από την επιτροπή του ΕΣΠΑ και μάλιστα στην δεύτερη θέση της λίστας και έτσι το έργο θα ξεκινήσει άμεσα,με την όλη εξέλιξη να δικαιώνει την δημοτική αρχή που έκανε στην άκρη τα όσα είχαν πει διάφοροι κύκλοι πριν αρκετούς μήνες για τη παραχώρησή του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αφού μόνο με αυτόν τον τρόπο έβλεπαν την αξιοποίησή του.

Όλες οι δημοτικές υπηρεσίες εκεί

Όπως έχει γράψει το patrasevents.gr στο παρελθόν στο παλαιό Αρσάκειο πρόκειται να μεταφερθούν όλες οι δημοτικές υπηρεσίες του δήμου.
Το κτίριο είναι ιδιαίτερα μεγάλο και δεν θα είναι απλά και μόνο ένα Δημοτικό Μέγαρο, αλλά εκεί θα στεγαστούν όλες οι δημοτικές υπηρεσίες. Τι σημαίνει αυτό; Ο δήμος θα εξοικονομήσει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό από την όλη κίνηση, αφού από την μία θα γλιτώσει τα μισθώματα που δίνει κάθε μήνα για διάφορες δημοτικές του υπηρεσίες,από την άλλη θα έχει την δυνατότητα να νοικιάσει τα κτίρια που ανήκουν στην δημοτική του υπηρεσία και τα οποία πλέον θα έχουν μείνει κενά.
Κόβει, με λίγα λόγια τα έξοδα και δίνει στο ταμείο του την δυναμική για να έχει έσοδα. Άρα η απόσβεση των 3 εκατομμυρίων ευρώ που θα μπουν από τον προϋπολογισμό του δήμου για την ολοκλήρωση του έργου (τα υπόλοιπα 2 εκατομμύρια ευρώ θα είναι από το ΕΣΠΑ), θα γίνει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα.
Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε δύο με τρία χρόνια από την στιγμή που θα ξεκινήσει, κάτι που, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει άμεσα.

Μουσείο για την ιστορία της πόλης

Τέλος, πέρα από τις δημοτικές υπηρεσίες του δήμου που θα μεταφερθούν στο παλαιό Αρσάκειο, το κτίριο είναι τόσο μεγάλο που θα φιλοξενήσει και πολιτιστικές δομές. Η βασικότερη από αυτές θα είναι το μουσείο της ιστορίας της πόλης, το οποίο θα λειτουργήσει εκεί.
Ένα μουσείο που έχει ανάγκη η Πάτρα, τόσο στο πολιτιστικό τομέα, όσο και στον τουριστικό, το οποίο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή και αποτελεί ένα σημαντικό κενό για την αχαϊκή πρωτεύουσα.
Στο μουσείο αυτό θα μπορεί ο επισκέπτης να βρει χρήσιμες πληροφορίες για την πόλη των Πατρών, αλλά και εκθέματα ιστορικής αξίας, από διάφορες ιστορικές περιόδους της νεότερης ιστορίας.
Στις σκέψεις των ανθρώπων της δημοτικής αρχής είναι να λειτουργήσει εκεί, τουλάχιστον σε αρχικό στάδιο και τοΜουσείο Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς, όταν και εφόσον ολοκληρωθεί η αρχειοθέτηση του ιστορικού υλικού που έχει στην κατοχή του ο Δήμος Πατρέων.

(Πηγη:patrasevents.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου