Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Πασχαλινά έθιμα απο την Κέρκυρα μέχρι και την Χίο



Το Πάσχα είναι μια μεγάλη γιορτή για τη χριστιανοσύνη και σε όλη την Ελλάδα γιορτάζεται παραδοσιακά. Τα έθιμα του κάθε τόπου είναι πολλά και διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή.
Η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας είναι το έθιμο που συναντάμε σε όλη τη χώρα.
Τη Μεγάλη Πέμπτη βάφουν οι νοικοκυρές αυγά, άλλες φορές κόκκινα κι άλλες σε διάφορα χρώματα.
Οι Επιτάφιοι της Μεγάλης Παρασκευής είναι μοναδικοί σε χρώματα και μυρωδιές από τα ανοιξιάτικα λουλούδια με τα οποία στολίστηκαν από τις γυναίκες. Η περιφορά τους σε όλες τις ενορίες είναι αναγκαία.

Στην Κέρκυρα το έθιμο των Μπότηδων κλέβει την παράσταση το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Είναι το πατροπαράδοτο έθιμο της Πρώτης Ανάστασης και οι Κερκυραίοι γεμίζουν τους μπότηδες με νερό και τους πετούν από τα μπαλκόνια και τα παράθυρα. Οι φιλαρμονικές στους δρόμους παίζουν χαρμόσυνα εμβατήρια και η ατμόσφαιρα είναι πανηγυρική.  Όποιος το έχει ζήσει το θυμάται για πάντα.
Η Χίος και το Βροντάδο της είναι στο προσκήνιο με το ρουκετοπόλεμο. Το έθιμο έχει ρίζες στην τουρκοκρατία όταν οι Χριστιανοί κάτοικοι ήθελαν να δείξουν στους Τούρκους πώς γιορτάζουν οι ορθόδοξοι την Ανάσταση. Οι κάτοικοι εξασκούνται από καιρό ώστε να γίνουν όλα με τη δυνατότερη ασφάλεια και το αποτέλεσμα είναι μαγευτικό.

Κουλούρια, τσουρέκια και κόκκινα αυγά δίνουν το πρόσταγμα μετά τη νηστεία το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου όπως και η μαγειρίτσα, ενώ την Κυριακή το σουβλιστό αρνί είναι η κορύφωση της χαράς και της Ανάστασης του Κυρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου